Pembaikan Layan Diri Apple: Semua yang anda perlu tahu

84
Pembaikan Layan Diri Apple

Apple sentiasa mengehadkan hak untuk membaiki peranti mereka kepada beberapa yang terpilih. Tetapi sekarang bahawa program Pembaikan Layan Diri Apple adalah akhirnya dilepaskan, keadaan berubah, walaupun agak perlahan. Sekarang, kita semua boleh menjadi genius.

Pengumuman pada November membuka pintu kepada banyak spekulasi. Walaupun beberapa soalan dijawab sekarang kerana program ini tersedia untuk pelanggan AS, ada yang masih kekal. Saya telah menyelami perkara ini secara mendalam untuk mendapatkan semua jawapan* yang anda perlukan, jadi teruskan membaca.

*Nah, hampir semua jawapan, dan jika anda masih mempunyai soalan selepas membaca artikel penuh, sila gunakan bahagian komen di bawah.

Apakah program Pembaikan Layan Diri Apple?

Pembaikan Layan Diri ialah pendirian semasa Apple mengenai masa yang betul untuk dibaiki. Selama bertahun-tahun, Apple telah berusaha keras untuk mengunci pengguna dalam rangkaian pusat perkhidmatannya yang dibenarkan, daripada menggunakan cip mikropengawal kepada menyekat ciri atau menandai produk sebagai komponen bukan tulen.

Tetapi kini, program ini memberi kebebasan kepada pengguna untuk membaiki peranti Apple mereka secara bebas. Pengguna boleh mengakses bahagian, alatan dan manual pembaikan tulen Apple, sama seperti yang digunakan di Genius Bar (pasukan pembaikan).

Untuk membantu anda menjadi jenius Apple, gergasi teknologi itu memberikan anda semua yang anda perlukan, daripada manual pembaikan kepada lebih 200 bahagian dan alatan individu. Anda juga boleh membeli semua alatan secara langsung atau menyewanya pada harga $49 atau membeli alatan individu untuk menyimpannya.

Nota: Apple juga telah menerbitkan a kertas sokongan, “Meluaskan Akses kepada Perkhidmatan dan Pembaikan yang Selamat, Boleh Dipercayai dan Selamat,” di mana ia menyebut bahawa ia akan menyediakan perkhidmatan dan alat ganti untuk produk selama sekurang-kurangnya tujuh tahun selepas kali terakhir dijual.

Peranti mana yang boleh anda baiki?

Pembaikan Layan Diri kini tersedia untuk:

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone SE (generasi ke-3)
 • MacBook Air
 • MacBook Pro

Tambahan pula, program ini pada masa ini membantu anda membaiki iPhone

 • Bateri
 • Paparan
 • Kamera
 • Pembesar suara bawah
 • Dulang SIM
 • Enjin Taptik

Pembaikan Layan Diri untuk MacBook Air dan MacBook Pro menawarkan lebih daripada sedozen jenis pembaikan berbeza untuk setiap model, termasuk paparan, penutup atas dengan bateri dan pad jejak, dengan lebih banyak lagi yang akan datang.

Siapa yang boleh mengakses program ini?

Buat masa ini, program perkhidmatan terhad kepada AS sahaja. Walaupun, Apple menyatakan rancangan untuk memasukkan negara dan wilayah lain, bermula dengan Eropah, akhir tahun ini.

Program Pembaikan Layan Diri Apple
Sumber: Apple

Kepada siapa ini disasarkan?

Walaupun dibuka untuk semua pengguna Apple, Pembaikan Layan Diri tidak direka untuk semua. Tidak semua orang mempunyai kemahiran, pengetahuan dan pengalaman untuk mengasingkan peranti elektronik dan membetulkannya semula. Ia bertujuan untuk juruteknik individu yang cekap dalam membaiki peranti sedemikian.

Walau bagaimanapun, Apple juga menyatakan bahawa pengguna tanpa pengalaman harus menahan dan bergantung kepada juruteknik bertauliah.

Nota: Apple kini mempunyai 5,000+ Pembekal Perkhidmatan Sah Apple (AASP) dan 3,000 Pembekal Pembaikan Bebas (IRP), dan lebih 100,000 juruteknik aktif.

Bagaimanakah program Pembaikan Layan Diri berfungsi?

Apple juga telah mengeluarkan a rangka empat langkah tentang cara program Pembaikan Layan Diri berfungsi.

Langkah 1: Gunakan manual pembaikan untuk mencari perkara yang anda perlukan

Panduan mendalam yang percuma untuk digunakan tentang membetulkan peranti anda dan bahagian, alatan dan bahan yang perlu anda pesan.

Pergi ke Halaman manual Apple dan pilih peranti yang anda ingin dapatkan manual pembaikan. PDF akan memberikan semua butiran yang diperlukan; klik pembaikan yang ingin anda lakukan (baca asas sebelum melompat).

Penting: Anda memerlukan ID manual pembaikan dalam langkah seterusnya dan anda akan menemuinya dalam pengenalan manual. Ini menunjukkan kepada Apple bahawa anda sememangnya telah membaca manual.

Anda juga akan melihat,

 • Alat yang anda perlukan untuk pembaikan
 • Panduan pembaikan langkah demi langkah dengan imej yang sesuai
 • Mesej berhati-hati untuk membantu anda mengelakkan kawasan berisiko
Manual pembaikan untuk program pembaikan diri Apple
Sumber: Apple

Langkah 2: Pesan bahagian dan alatan yang anda perlukan

Lawati Kedai Baiki Layan Diri dan pilih Mulakan pesanan anda. Di sini pilih produk, modelnya dan jenis pembaikan.

Beli bahagian dan alatan

Anda kini akan melihat pelbagai pilihan untuk semua bahagian dan alatan yang anda perlukan. Klik Tambah Pada troli, tambahkan peranti anda IMEI atau nombor siridan klik Teruskan.

Beli alat ganti untuk membaiki sendiri iPhone anda

Sewa alatan untuk pembaikan

Pada halaman utama, di mana semua bahagian dan alatan disenaraikan, tatal ke bawah ke Alat Apple (79 paun dimasukkan ke dalam dua kes tugas berat). Anda akan menemui pilihan penyewaan alatan $49 yang kemas; tambahkan ini pada troli anda.

Menyewa alatan untuk program layan diri Apple

mengikut Halaman penyewaan kit alat Apple,

 • Sewaan akan bermula pada hari anda menerima kit alat dan bertahan selama 7 hari.
 • Ia berharga $49, termasuk penghantaran.
 • Kad kredit anda akan mempunyai kebenaran sementara yang setara dengan nilai penggantian penuh kit alat.
 • Jika alatan tidak dikembalikan tepat pada masanya, bayaran (termasuk cukai) akan dikenakan.
 • Selain itu, jika mana-mana alat hilang atau rosak, Apple akan memotong cajnya.

Langkah 3: Baiki peranti anda

Sebaik sahaja anda menerima bahagian dan alatan yang anda perlukan, buka manual pembaikan dan teruskan dengannya. Terdapat halangan di sini; anda perlu menghubungi Apple untuk menyelesaikan proses pembaikan.

Apple telah meletakkan keperluan Konfigurasi Sistem (sesetengah menyebutnya bodoh, panggilan Apple adalah wajib) tanpa peranti anda tidak akan mengenali bahagian tersebut sebagai tulen dan tidak akan berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Untuk melengkapkan langkah ini dan proses pembaikan diri anda, pergi ke Hubungi Kami bahagian Stor Baiki Layan Diri. Anda boleh menghubungi pasukan perkhidmatan melalui sembang atau telefon untuk memulakan Konfigurasi Sistem.

Langkah 4: Kembalikan bahagian yang diganti untuk dikitar semula

Sebagai sebahagian daripada pendekatan neutral karbon Apple, anda boleh memulangkan bahagian yang diganti dan mendapatkan kembali sebahagian daripada wang itu. Seperti dengan AASP dan IRl mereka, bahagian ini akan diperbaharui atau dikitar semula secara bertanggungjawab.

Sudah tentu, ada terma dan syarat dikenakan. Apple akan memeriksa bahagian tersebut untuk menentukan kelayakan kredit dan kemudian membayar balik sebahagian daripada pembayaran asal.

Kos Pembaikan Layan Diri Apple

Kos alat ganti dan alatan berbeza mengikut jenis pembaikan dan peranti. Untuk tujuan rujukan dan perbandingan, mari kita ambil contoh iPhone 13 Pro.

Bundle paparan berharga $269.96 pendahuluan, jika kita menolak kredit pulangan sebanyak $33.60, ia akan menjadi $236.36. Walaupun kami juga perlu mempertimbangkan penyewaan alat $49, jumlahnya adalah sehingga $318.96 (sebelumnya) dan 285.36 (selepas kredit pemulangan). Terutamanya, Apple perkhidmatan penggantian skrin berharga $279 (tambah kos ulang-alik anda, jika berkenaan).

Adakah Apple Self Service Repair benar-benar murah?

Dengan pengiraan di atas, sama sekali tidak. Saya juga membandingkan kos penggantian bateri; pakej bateri berharga $71, manakala perkhidmatan bateri melalui Apple berharga $69.

Tambahan pula, terdapat risiko tambahan untuk merosakkan peranti anda lebih daripada membaikinya. Dan sebaliknya, juruteknik terlatih mengendalikan peranti anda, ditambah pula dengan tanggungjawab Apple untuk membetulkan peranti anda.

Jadi, bukanlah kita mendapat harga borong atau diskaun. Malah, nampaknya Apple mendorong anda untuk tidak melakukan pembaikan sendiri tetapi di lebuh raya yang menuju ke pusat pembaikan mereka (lebih lanjut mengenainya dalam bahagian kemudian).

Sekiranya anda menggunakan hak anda untuk membaiki?

Dengan kebebasan yang besar datang tanggungjawab yang lebih besar untuk menggunakan hak dengan cara yang betul. Dalam kata mudah, hanya pengguna yang mahir dan berpengalaman boleh mengendalikan pembaikan yang berjaya.

Walau bagaimanapun, banyak jiwa ingin tahu ingin mengambil sesuatu ke dalam tangan mereka, dan ia mungkin mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Walaupun anda meletakkan kepercayaan anda kepada juruteknik kejiranan yang mesra, risiko terlibat. Selain itu, ia juga tidak menjimatkan banyak wang.

Jadi, saya akan mencadangkan untuk mengakses situasi dengan perspektif yang lebih luas. Fahami betapa sukarnya pembaikan, risiko yang terlibat, dan sama ada pergi ke kedai pembaikan yang dibenarkan akan lebih baik.

Pembaikan Layan Diri Apple: Tangkapan sebenar

Setiap kali Apple mengeluarkan sesuatu yang cuba keluar dari taman berdinding mereka, pengguna harus menerimanya dengan secubit garam (kadang-kadang lebih). Terima kasih kepada program ini, pengguna Apple kini mempunyai tiga pilihan.

 1. Baiki peranti itu sendiri.
 2. Kunjungi kedai-kedai kecil berhampiran.
 3. Hantar peranti kepada Apple atau lawati kedai pembaikan yang dibenarkan.

Walau bagaimanapun, hak untuk membaiki bukan hanya mengenai pilihan ini; ia juga bermakna kemudahan akses, menjimatkan wang, mengurangkan monopoli, dan mengurangkan sisa elektronik dengan margin yang besar. Tetapi adakah program itu benar-benar melakukan itu?

Had nombor Siri / IMEI

Walaupun ia mungkin tidak kedengaran tidak masuk akal pada mulanya, ia mengehadkan banyak perkara. Contohnya:

 • Bagaimana jika anda tidak menggunakan bahagian itu untuk telefon yang sama yang anda tempah?

Nombor Siri/IMEI memberi Apple hak untuk menolak/menyekat pembaikan, bermula dari langkah Konfigurasi Sistem.

 • Mengapa juruteknik mahir perlu menunggu setiap masa?

Bayangkan anda mengenali seorang juruteknik mahir yang boleh menyelesaikan masalah Mac dan iPhone anda lebih cepat daripada menghantarnya kepada Apple. Tetapi, mereka hanya boleh memesan bahagian tersebut apabila anda memberikan nombor Siri/IMEI anda. Kemudian anda perlu menunggu bahagian tiba sebelum pembaikan boleh dimulakan.

Mengapa juruteknik tidak boleh memesan beberapa bahagian tambahan dan menyediakannya untuk hari hujan anda? Bersetuju ini mungkin membuka pintu banjir kepada bahagian palsu, tetapi Apple boleh menyimpan kod perkhidmatan untuk bahagian dan meneruskan langkah Konfigurasi Sistem dengan sewajarnya.

Pakar pembaikan iFixit meletakkan situasi dalam perspektif dengan sangat baik – “Program ini memperluaskan kebebasan untuk membaiki dengan sebelah tangan sambil mengunci pintu dengan tangan yang lain.”

Adakah kita diperbodohkan?

Setakat ini, ia pasti kelihatan seperti itu. Kami kini mempunyai hak untuk membaiki peranti kami. Walau bagaimanapun, kita masih tidak mempunyai kebebasan yang diharapkan. Daripada sekatan nombor Siri/IMEI kepada titik harga tugas berat, nampaknya tiada apa yang memihak kepada pengguna.

Inisiatif ini kelihatan seperti percubaan yang lemah dan ditakdirkan untuk memintas hak untuk membaiki peraturan dan aktivis. Secara jujur, saya berharap Apple memberikan sedikit levi dalam pengumuman akan datang.

Ia adalah tawaran hebat di luar AS

Saya juga perlu meletakkan titik memihak kepada Apple. Apple mendakwa bahawa “di AS, lapan daripada 10 pelanggan Apple berada dalam masa 20 minit dari pembekal perkhidmatan yang dibenarkan.” Walaupun itu tidak berlaku untuk negara dan wilayah lain.

Jadi, sementara kami membisu tentang program ini kerana kami mempunyai pilihan untuk membandingkan, ini mungkin pilihan terbaik dan satu-satunya untuk sesetengah orang. Dan apabila akhirnya mereka akan mendapat program ini, ia akan menjadi rahmat. Untuk memberi kredit di tempat yang sepatutnya, Apple telah melakukan perbuatan baik dengan memperkenalkan program ini (walaupun cacat).

Apakah pendapat anda tentang perkara itu? Adakah anda akan cuba membaiki diri atau terus bergantung pada pakar? Kongsi pandangan, pertanyaan, kebimbangan dan banyak lagi dengan kami di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Mengapa saya tidak akan beralih ke Windows lagi daripada Mac?
 • Bagaimana untuk melihat bahagian dan sejarah perkhidmatan iPhone anda
 • Perkhidmatan langganan perkakasan Apple untuk iPhone menjelaskan
 • Tanda-tanda bahawa anda perlu menggantikan iPhone anda