Pemproses dan Kamera Sony Xperia 10 VI yang Dipertingkatkan Bocor

24
Kajian Sony Xperia 10 V NextPit 2
© nextpit

Sony tidak melakukan tugas yang terbaik untuk memastikan Xperia 10 VI yang akan datang disembunyikan menjelang pelancaran peranti yang dijangkakan minggu depan. Selepas paparan resolusi tinggi telefon jarak pertengahan itu bocor, penyenaraian penanda aras yang didakwa dan spesifikasi kamera telefon bimbit itu kini telah melayari web, membayangkan pemproses yang lebih pantas dan sensor yang lebih besar.

Cipset Sony Xperia 10 VI

Keputusan Geekbench yang dipercayai mewakili Xperia 10 VI seperti yang dicadangkan oleh nama model XQ-ES72 telah dilihat oleh blog Jepun Sumaho Digest. Sebagai perbandingan, Xperia 10 V tahun lepas (ulasan) membawa nama model XQ-DS72, memberikan kepercayaan kepada peranti berkenaan sebagai Xperia 10 Mark VI yang akan datang.

Dalam penyenaraian itu, ia telah diperincikan bagaimana Xperia 10 VI menampilkan cip “parrot”, yang dikenali sebagai nama kod untuk cipset Snapdragon 6 Gen 1 Qualcomm. Selain itu, cip ini mempunyai pemproses okta-teras yang terdiri daripada empat teras prestasi dan empat teras kecekapan. Butiran lain yang perlu diambil perhatian termasuk 8 GB RAM dan Android 14.

Pemproses Sony Xperia 10 lebih pantas dan lebih cekap

Berdasarkan angka penanda aras, peranti menjana markah 934 dan 2816 mata untuk ujian teras tunggal dan berbilang teras. Berbanding dengan Xperia 10 V dengan Snapdragon 695 SoC yang mendapat skor 900/2100, Xperia 10 VI nampaknya membawa peningkatan prestasi yang besar, terutamanya dalam bahagian multicore.

Secara keseluruhannya, prestasi cip Snapdragon 6 Gen 1 adalah setanding dengan cip Exynos 1380 jarak pertengahan Samsung yang menjanakan Galaxy A35 (ulasan) dan Galaxy A54 (ulasan), dengan kedua-dua peranti jarak pertengahan membungkus lebih daripada pukulan yang mencukupi.

Penanda aras Snapdragon 6 Gen 1 Sony Xperia 10 VI

Penanda aras Sony Xperia 10 VI berjalan pada platform Snapdragon 6 Gen 1. / © Sumaho Digest

Selain daripada pemproses yang lebih pantas, Xperia 10 VI juga boleh mendapat manfaat daripada seni bina silikon yang lebih cekap kuasa kerana ia dihasilkan menggunakan nod 4 nm yang lebih kecil daripada 6 nm. Memandangkan hayat bateri yang kukuh seperti pendahulunya, Xperia jarak pertengahan yang tidak diumumkan mungkin akan mengekalkan atau meningkatkan lagi masa yang berjalan lama.

Sony Xperia 10 VI mempunyai kamera baharu

Di tempat lain, Xperia 10 VI dikhabarkan akan membawa sebahagian besar spesifikasi Mark V, termasuk kapasiti bateri 5,000 mAh dan skrin OLED 6.1 inci. Bagaimanapun, syarikat Jepun itu dikatakan akan memberikan peranti itu kamera belakang baharu yang diterajui oleh penderia utama 50 MP LYT600 (1/2 inci) yang dipasangkan dengan 50 MP LYT500 ultra lebar (1/2.9 inci) sambil membuang lensa telefoto. .

Sony Xperia 10 Mark VI

Sony Xperia 10 VI tersedia dalam jalur warna biru, hitam dan putih. / © X/u/MisteriLupin

Seperti yang dilihat dalam pemaparan, Xperia 10 VI juga akan menerima reka bentuk yang diperbaharui yang mencerminkan Xperia 5 V (ulasan) mewah dalam faktor bentuk panjang yang tidak konvensional dengan bezel tebal di sekeliling paparan.

Berdasarkan spesifikasi ini, adakah anda fikir Xperia 10 VI adalah peningkatan yang layak daripada pendahulunya? Mari bincangkan jawapan anda dalam komen.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Sumaho Digest