Perkara yang Perlu Dilakukan jika Komputer Windows 10 Anda Berhenti Membalas

104

Jika PC Windows 10 anda terus membeku atau tidak bertindak balas, anda mungkin berada di hujung akal anda. Komputer yang sentiasa membeku apabila anda cuba bekerja sangat menjengkelkan dan boleh mengakibatkan kehilangan data, kehilangan masa dan kehilangan produktiviti. Setiap sistem pengendalian mempunyai bahagian yang saksama dalam pepijat dan masalah, dan Windows 10 masih termasuk dalam kategori itu.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika Komputer Windows 10 Anda Berhenti Membalas

Jika tiada apa-apa yang berfungsi pada PC anda sehingga anda but semula keras, anda tidak bersendirian. Ini adalah kejadian biasa dan yang anda ingin betulkan. Daripada meninggalkan komputer anda untuk terus membeku, mari mempercepatkan Windows 10 dan kembalikan komputer anda dan berfungsi dalam masa yang singkat.

Perkara yang Perlu Dilakukan Apabila Komputer Windows 10 Anda Berhenti Membalas

Komputer yang terkunci seperti ini biasanya merupakan isu perisian. Ia jarang menjadi perkakasan kerana ia akan menyebabkan sistem ranap dan bukannya membeku. Terlalu panas akan menyebabkan komputer dimatikan, kegagalan perkakasan biasanya akan menyebabkan skrin biru.

Isu RAM boleh menyebabkan pembekuan tetapi itu jarang berlaku. Ia terutamanya bergantung kepada perisian. Sama ada terlalu banyak program yang memerlukan sumber, fail yang hilang, kerosakan fail, gangguan sistem atau baris gilir tugas pemproses menjadi tersekat.

Sebelum kita meneruskan ke pembetulan jangka panjang, mari semak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan Windows membalas.

Tetapkan Semula Pemacu Video Anda

Jika komputer anda membeku secara tidak dijangka, anda harus cuba menetapkan semula pemacu video anda. Untuk berbuat demikian, taip Win + Ctrl + Shift + B. Skrin anda akan menjadi hitam selama beberapa saat dan anda akan mendengar bunyi bip yang menunjukkan pemacu video telah ditetapkan semula.

Buka Pengurus Tugas

Menggunakan gabungan papan kekunci CTRL + ALT + Padam buka pengurus tugas anda dan paksa keluar dari mana-mana aplikasi terbuka yang dibekukan. Jika satu aplikasi mengalami ralat yang serius, ia boleh menyebabkan kelembapan pada keseluruhan sistem anda.

Paksa Mulakan Semula Komputer Anda

Tahan butang Kuasa selama beberapa saat sehingga ia dimatikan. Tunggu kira-kira 30 saat sebelum but semula. Untuk kebanyakan isu, ini akan membolehkan anda kembali dan berjalan dengan cepat.

Semak Perubahan dalam Windows 10

Apabila komputer Windows 10 berhenti bertindak balas tanpa sebab, ia biasanya kerana sesuatu telah berubah. Sebelum kami memulakan penyelesaian masalah, adakah anda telah membuat sebarang perubahan baru-baru ini? Menambah program baharu? Memasang perisian antivirus atau keselamatan baharu? Menyulitkan cakera keras anda baru-baru ini? Membuat sebarang perubahan ketara lain? Jika ya, itulah tempat untuk bermula.

Jika anda membuat perubahan dan komputer Windows 10 anda mula membeku, buat asal perubahan itu atau alih keluar atur cara. But semula komputer anda dan lihat jika ia membeku semula. Jika ya, teruskan kepada teknik penyelesaian masalah yang lain ini. Jika komputer tidak lagi membeku, perubahan yang anda buatlah yang menyebabkannya. Siasat lagi.

Seterusnya, anda perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah asas untuk mengetahui dan membetulkan sebab asas masalah anda secara kekal.

Menyelesaikan masalah dalam Windows 10

Nasib baik, Windows 10 memudahkan untuk memulakan proses penyelesaian masalah. Setelah anda membetulkan masalah awal dan komputer anda bertindak balas, mulakan proses penyelesaian masalah. Ini amat penting jika komputer anda telah dikunci lebih daripada sekali.

  1. Mula-mula, semak sebarang pilihan untuk menyelesaikan masalah ralat yang dikesan. Jika seseorang tidak muncul, pergi ke Tetapan Komputer anda dan klik pada Selesaikan Masalah. Jika ada, ia akan dipaparkan di sini.

Menjalankan penyelesai masalah boleh mempercepatkan penyelesaian anda dengan menghalakan anda kepada masalah tersebut.

Anda juga boleh cuba menjalankan peranti Windows 10 anda dalam Safe Mode untuk mencari isu tersebut. Mod Selamat pada asasnya hanya menjalankan proses asli pada peranti anda. Ini bermakna jika komputer berhenti membeku, terdapat perisian pihak ketiga yang menyebabkan isu ini.

  1. Dengan mengandaikan komputer anda tidak dibekukan pada masa ini, gunakan pintasan papan kekunci Win + R dan taip ‘msconfig’ dan klik OK. Program Jalankan Windows 10
  2. Seterusnya, tandai kotak but Selamat di bawah tab But dan mulakan semula komputer anda. Setelah dimulakan semula, komputer anda berada dalam Mod Selamat dan anda boleh mula mengesan perisian yang menyebabkan masalah pembekuan anda.

Lihat Program Berjalan

Kadangkala, terlalu banyak tab penyemak imbas dibuka atau terlalu banyak program berjalan serentak boleh menyebabkan komputer Windows 10 terkunci. Windows cukup bagus untuk menghantar apl untuk tidur tetapi ia tidak sempurna.

  1. Klik kanan ruang kosong pada Bar Tugas dan pilih Pengurus Tugas. Menu Bar Tugas Windows 10
  2. Pastikan ia terbuka pada desktop anda dan pantau program yang sedang berjalan.

Pantau terus pada Pengurus Tugas dan penggunaan pemproses. Jika anda bernasib baik, anda akan menangkap program menggunakan pemproses anda apabila komputer anda membeku atau ia akan membeku dengan Pengurus Tugas kelihatan dengan program yang menyinggung dalam warna merah. Alih keluar atau pasang semula program itu jika ada.

Mungkin tidak ada program yang memonopoli sumber jadi jika anda tidak melihatnya, teruskan ke tugas seterusnya.

Cari Fail Hilang

Jika komputer anda membeku apabila anda melakukan tugas tertentu, seperti pemprosesan perkataan, mengedit video atau sesuatu, mungkin program itu menyebabkan pembekuan. Jika anda boleh mengenal pasti satu program, nyahpasang dan pasang semula program itu. Fail yang diperlukan mungkin telah rosak atau ditimpa secara tidak sengaja dan menyebabkan lokap.

Alih keluar program dan pasang semula untuk melihat sama ada itu berlaku. Semak dahulu bahawa data anda daripada program akan disimpan sebelum mengalih keluarnya!

Rasuah Fail Menyebabkan Windows 10 Membeku

Windows 10 mempunyai kecenderungan untuk membuat kekacauan sendiri kadang-kadang dan memerlukan sedikit kerja untuk mengembalikannya kepada normal. Terdapat beberapa alatan terbina dalam sistem pengendalian yang boleh membantu, SFC dan DISM.

Pemeriksa Fail Sistem, SFC, ialah alat bersepadu yang mengimbas ralat Windows dan membetulkannya secara automatik. DISM, Penyediaan Imej Servis dan Pengurusan boleh menyemak Windows Store dan Windows Update untuk ralat. Kedua-duanya boleh dijalankan dari baris arahan.

  1. Klik kanan menu Windows Start dan pilih Command Prompt (Admin). Menu Mula Windows 10
  2. Taip ‘sfc /scannow’ dan tekan Enter. Tunggu sehingga semakan selesai. Prompt Perintah Windows 10
  3. Taip ‘dism /online /cleanup-image /restorehealth’ dan tekan Enter. Prompt Perintah Windows 10 - 2

Kedua-dua semakan adalah berasingan sepenuhnya jadi anda perlu menunggu SFC selesai sebelum memulakan DISM. Anda sepatutnya melihat kemajuan pada skrin bersama-sama dengan sebutan tentang sebarang ralat atau isu fail yang ditemui oleh alat. Kedua-dua alatan secara automatik akan menggantikan mana-mana fail yang rosak atau hilang jadi setelah selesai, itu sahaja untuk ini.

Isu Pemandu Menyebabkan Komputer Berhenti Membalas

Satu lagi bentuk isu fail ialah pemacu. Jika semakan Windows 10 berjalan lancar, anda mungkin mahu cuba memasang semula semua pemacu anda. Memandangkan kemas kini pemandu sentiasa menjadi perkara yang baik, ini juga merupakan amalan yang baik. Berikut ialah cara untuk mencapai ini.

  1. Klik kanan menu Mula dan pilih Pengurus Peranti. Menu Mula Windows 10
  2. Seterusnya, cari pemacu yang anda perlukan sama ada untuk mengemas kini atau memasang semula, klik kanan padanya dan pilih Nyahpasang peranti atau Kemas kini pemacu. Pengurus Peranti Windows 10

But semula komputer anda dan Windows akan memasang semula pemacu untuk anda jika anda menyahpasangnya.

Pasang semula atau Pulihkan Windows 10

Jika tiada perkara itu berfungsi, satu-satunya pilihan sebenar anda ialah memasang semula Windows 10 atau melakukan pemulihan sistem. Pilihan Pemulihan Windows

Pilih Titik Pemulihan sebelum pembekuan mula berlaku atau but daripada media pemasangan Windows 10 anda dan pilih untuk memasang semula sambil menyimpan fail dan tetapan anda. Mudah-mudahan, itu harus memperbaikinya!

Bawa pulang

Malangnya, terdapat beberapa sebab mengapa PC yang menjalankan Windows 10 boleh membeku, semuanya berpunca daripada masalah perkakasan atau perisian. Ia mungkin tidak perlu dikatakan, tetapi mulakan dengan pendekatan mudah, seperti mulakan semula, terpaksa jika anda perlu, dan kemudian mengimbas fail dan pemacu yang hilang jika mulakan semula tidak berfungsi.

Kongsi pemikiran dan pengalaman anda menangani Windows 10 yang membeku di bawah.