Philips Hue Secure: Signify Memperkenalkan Sistem Pemantauan Keseluruhan

32
cam selamat philips hue
© Philips Hue

Pada IFA tahun ini, Philips Hue mempersembahkan sekali lagi produk baharu kepada orang ramai. Pertama sekali, terdapat Philips Hue Secure, kategori produk yang sama sekali baru yang telah menimbulkan kekecohan. Signify menggabungkan kamera pengawasan dengan pencahayaan pintar dan penderia sentuhan, sambil memberikan pengguna kawalan melalui aplikasi.

Philips Hue berhasrat untuk memasuki pasaran baharu sepenuhnya dengan rangkaian produk “Philips Hue Secure” yang baru diperkenalkan. Pada IFA 2023, syarikat itu akan mempamerkan beberapa kameranya yang direka untuk memberikan keselamatan tambahan di rumah.

Philips Hue Secure: Sentiasa mengawasi rumah anda

Terdapat begitu banyak kamera pengawasan di pasaran pada masa ini, tetapi Signify mahu menetapkan piawaian baharu dalam jabatan ini serta dalam pencahayaan pintar. Sudah tentu, sistem pengawasan juga akan memberi tumpuan kepada cahaya, dengan tumpuan pada keselamatan data juga. Perkara pertama dahulu: Kamera Philips Hue Secure akan tiba dalam kedua-dua varian berwayar dan berkuasa bateri. Terdapat juga versi kamera lampu limpah dan penderia kenalan.

Philips Hue Secure

Kamera Philips Hue Secure tersedia dalam rona hitam dan putih. / © nextpit

Kamera menawarkan video yang jelas melalui strim langsung dalam 1080p, termasuk fungsi penglihatan malam. Ini membolehkan anda mempunyai rumah anda di bawah pengawasan pada setiap masa, dalam masa nyata, di dalam dan di luar. Jika terdapat sebarang gerakan yang dikesan, anda akan segera menerima pemberitahuan pada telefon pintar anda.

Sebagai contoh, jika anda melihat seseorang melompat-lompat di sekitar taman anda tanpa ada perniagaan di sana, anda boleh mencetuskan penggera dengan mengetik jari anda pada telefon anda. Penggera adalah gabungan cahaya dan bunyi yang diharapkan dapat menakutkan penceroboh.

Philips Hue Secure

Kamera lampu limpah boleh menerangi jalan masuk anda serta mencetuskan penggera cahaya. / © nextpit

Jika, sebaliknya, seseorang yang anda kenali, anda boleh menyambutnya melalui interkom. Apabila bercakap tentang imej yang dihantar, adalah penting bahawa segala-galanya disulitkan dari hujung ke hujung untuk memastikan anda seorang sahaja yang boleh melihat strim langsung, syot kilat dan klip video. Sebagai alternatif, anda juga boleh menetapkan pihak yang diberi kuasa untuk melihat mereka, pilihan di tangan anda.

Kamera tersedia dalam warna hitam dan putih, dan anda boleh membeli pendirian untuknya dengan bayaran tambahan. Satu lagi ciri hebat ialah pelekap kamera dengan pancang tanah, yang membolehkan anda meletakkan kamera di sekeliling taman untuk menambah fleksibiliti. Bayangkan mengintai di dalam semak atau katil bunga, sebahagiannya disamarkan oleh persekitaran sekeliling!

Walaupun kamera biasa sesuai untuk pengawasan dalaman dan luaran, kamera lampu limpah telah dibangunkan khusus untuk kegunaan luaran. Sekali lagi, kami mempunyai kawasan tontonan terpilih untuk digunakan, sama ada jalan masuk, taman atau teres. Jika penggera cahaya dicetuskan melalui apl, lampu limpah menerangi kawasan besar dalam warna yang dipratentukan, sama ada putih atau, jika anda lebih suka, merah, untuk pendekatan yang lebih dramatik.

Philips Hue Secure

Jika sentuhan antara penderia dan magnet terganggu, anda akan menerima pemberitahuan. / © Philips Hue

Julat Selamat baharu dibundarkan oleh penderia kenalan, yang juga tersedia dalam warna hitam atau putih. Penderia dua bahagian boleh dipasang dengan mudah pada pintu, tingkap atau kabinet. Jika tingkap atau pintu dibuka, anda akan menerima pemberitahuan pada telefon anda. Ini sentiasa memastikan anda sentiasa berada dalam gelung, sama ada seseorang yang membuka pintu teres anda atau anak-anak anda mengintai kabinet gula-gula secara rahsia. Mereka boleh mencuba, tetapi mereka pasti akan gagal!

Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan penderia untuk menghidupkan lampu tertentu apabila anda memasuki bilik mandi.

Apl “Philips Hue” mendapat Pusat Keselamatan

Agar semua perkara di atas berfungsi dengan apl Philips Hue anda, ia memerlukan kemas kini yang besar. Itulah sebabnya ia kini akan dilengkapi dengan Pusat Keselamatan yang boleh anda gunakan untuk mengawal sistem keselamatan anda dari jauh.

Setiap kali anda menerima pemberitahuan, anda boleh membuat keputusan dalam apl itu sendiri mengenai tindakan seterusnya. Adakah anda ingin mencetuskan penggera cahaya atau bunyi? Atau adakah anda lebih suka menghubungi kenalan yang telah ditetapkan atau pun polis? Anda boleh melakukan ini serta menentukan tetapan kamera dalam apl itu sendiri.

Sebagai contoh, anda mempunyai dua mod yang menghalang anda daripada penggambaran tanpa diminta. Anda boleh menyembunyikan taman jiran supaya acara di sana tidak dipertimbangkan dan jiran anda juga boleh menikmati hak privasinya.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan mod Aktiviti, yang memastikan pergerakan di kawasan terpilih dalam medan pandangan tidak mencetuskan pemberitahuan setiap kali. Ini sangat membantu apabila kamera mengesan kereta lalu atau telah mengangkat bendera di taman berkibar kerana angin.

Apabila mempamerkan sistemnya, Philips Hue memberi banyak penekanan pada keselamatan data anda. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semuanya disulitkan dari hujung ke hujung dan tidak boleh dilihat oleh pihak ketiga sama sekali. Signify menawarkan ciri asas perkhidmatannya secara percuma, tetapi untuk ciri terpilih, anda memerlukan langganan Hue Secure baharu. Ciri-ciri ini termasuk zon aktiviti seperti yang dinyatakan di atas.

Pelan asas berharga $3.99 sebulan dan membolehkan anda menyimpan urutan video acara yang dirakam sehingga 30 hari. Jika anda memilih pelan Plus yang lebih mahal, anda juga boleh menyimpannya selama 60 hari.

Philips Hue Security: Harga dan ketersediaan

Sudah tentu, kami juga akan dimaklumkan tentang harga peranti dan langganan baharu ini. Sila ambil perhatian bahawa harga AS belum diumumkan lagi. Syarikat telah berkongsi maklumat berikut supaya anda boleh mempertimbangkan pilihan anda sebelum membeli:

  • Kamera berwayar Philips Hue Secure dalam warna hitam atau putih (bermula musim luruh 2023) MSRP: $199.99/$229.99 (dengan pendirian)

  • Kamera berkuasa bateri Philips Hue Secure dalam warna hitam atau putih (mulai musim luruh 2023) MSRP: $249.99

  • Philips Hue Floodlight Camera dalam warna hitam (dari Q1 2024) MSRP: $349.99

  • Penderia kenalan Philips Hue Secure dalam warna hitam atau putih (mulai musim luruh 2023) MSRP: $39.99 (pek tunggal)/$69.99 (pek berganda)

  • Pelekap kamera Philips Hue Secure dengan spike tanah (mulai musim luruh 2023) MSRP: $39.99

  • Pendirian Philips Hue Secure dalam warna hitam atau putih (mulai musim luruh 2023) MSRP: $49.99

  • Kabel luaran voltan rendah Philips Hue Secure (mulai musim luruh 2023) MSRP: $29.99

  • Kabel fius Philips Hue Secure (mulai musim luruh 2023) MSRP: $14.99

  • Langganan Asas Philips Hue Secure (mulai musim luruh 2023) MSRP: $3.99 setiap kamera (bulan)/$39.99 setiap kamera (tahun)

  • Langganan Philips Hue Secure Plus (mulai musim luruh 2023) MSRP: $9.99 untuk berbilang kamera (bulan)/$99.99 untuk berbilang kamera (tahun)

Apakah pendapat anda tentang Philips Hue Secure? Adakah anda rasa harganya cukup berpatutan? Adakah anda mungkin sudah mempunyai produk Philips Hue di rumah anda dan teruja untuk dapat membeli produk baharu itu, atau adakah anda lebih suka berpegang pada sistem pengawasan semasa anda?