Pixel 8a Boleh Termasuk Penjejakan Luar Talian Seperti Pixel 8

19
nextpit Google Pixel 8 Hazel
© nextpit

Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) Google mempunyai ciri yang dipanggil penjejakan Cari Peranti Saya dimatikan atau luar talian. Ini didayakan melalui komponen khusus di dalam peranti ini, membolehkan sambungan Bluetooth berfungsi walaupun semasa peranti dimatikan. Kini, nampaknya Pixel 8a yang baru dilancarkan juga mempunyai komponen yang sama.

  • Jangan terlepas: Cara menjejak telefon Android yang hilang (atau dicuri).

Dalam penemuan terbaru pembangun Mishaal Rahman (melalui Autoriti Android), terdapat bukti utama yang menunjukkan Pixel 8a dilengkapi dengan komponen perkakasan serupa yang diperlukan untuk Cari Peranti Saya yang dimatikan untuk berfungsi.

Seperti yang diperincikan dalam API Android 14, terdapat parameter yang ditemui dalam rentetan ciri Cari Peranti Saya yang menyatakan ro.bluetooth.finder.supported kepada benar. Menurut Rahman, parameter yang didayakan bermakna Pixel 8a disertakan dengan cip atau komponen yang digunakan untuk penjejakan luar talian.

Google Pixel 8 (kiri), bersebelahan Google Pixel 8 Pro yang lebih besar (kanan)

Kedua-dua Pixel 8 dan Pixel 8 Pro Google hadir dengan panel paparan yang lebih cerah yang menyokong kadar penyegaran antara 120 Hz. / © nextpit

Buat masa ini, nampaknya ciri itu sudah ada, tetapi Google belum mengesahkannya, dan berkemungkinan akan berhasrat untuk berbuat demikian sebaik sahaja Pixel 8a tersedia, yang dijadualkan untuk memasuki kedai pada 14 Mei.

Ia juga tidak menghairankan jika Pixel 8a akhirnya menyokong ciri Cari Peranti Saya yang dimatikan kerana ia dilengkapi dengan cipset Tensor G3 dan versi Bluetooth yang sama terdapat dalam Pixel 8 (Pro).

Tambahan pula, penemuan luar talian bukan sahaja akan diterima pakai oleh Google untuk peranti mudah alih. Beberapa pengeluar seperti Samsung juga dijangka akan membawa ciri serupa pada masa hadapan.

Cara dimatikan Cari Peranti Saya berfungsi pada Pixel 8 (Pro)

Secara berasingan, Google telah menerbitkan halaman sokongan baharu tentang penemuan yang dimatikan. Ia menerangkan bahawa Pixel 8 boleh ditemui melalui Cari Peranti Saya selepas ia dimatikan atau baterinya habis, selagi tetapan telah ditetapkan kepada “dengan rangkaian di kawasan lalu lintas tinggi sahaja” atau “di semua kawasan” .

Apakah pendapat anda tentang penghantaran Google Pixel 8a dengan penemuan luar talian? Adakah anda berniat untuk membelinya? Sila beritahu kami di bahagian komen.