Pixel Kini Boleh Mengenalpasti Nombor Telefon Tidak Diketahui dengan Ciri Carian

20
Google Pixel 8 Pro dengan nombor telefon terbalik carian
© nextpit

Telefon Pixel mendapat set ciri baharu dengan kemas kini penurunan ciri Pixel Jun terkini. Salah satu daripada penambahan ini ialah Lookup, yang merupakan alat carian nombor telefon terbalik untuk mengenal pasti nombor telefon atau ID pemanggil yang tidak diketahui. Begini cara ciri ini berfungsi dan peranti yang mana ia serasi.

  • Baca juga: Bagaimana untuk menyembunyikan atau menyekat nombor telefon anda pada telefon Samsung Galaxy

Apakah ciri Carian baharu Pixel?

Walaupun Google hanya memberikan butiran ringkas tentang Carian, nama itu membayangkan bahawa anda boleh mencari balik nombor telefon yang menghubungi anda dan mungkin mengenal pasti ID pemanggil sebenar dengan hanya mengetik butang Carian daripada pendail.

Selain itu, ciri ini akan mendedahkan butiran lain seperti alamat dan kategori jika ia adalah pertubuhan atau syarikat. Ia juga telah ditemui sebelum ini bahawa mengetik ciri Carian akan menghasilkan hasil Carian Google bagi maklumat pemanggil, sementara selamat untuk mengatakan ia juga akan menggunakan pangkalan data ID pemanggil Google dengan banyak.

Google memperkenalkan ciri Pixel Lookup baharu untuk membalikkan carian nombor telefon nombor yang tidak diketahui

Pixel’s Lookup serasi dengan telefon Pixel yang dijalankan pada set cip Tensor seperti Pixel Fold dan Pixel 6 hingga Pixel 8 / © Google

Seperti yang dibayangkan oleh keserasian ciri dengan model Pixel Fold (ulasan) dan Pixel 6 serta yang lebih baharu dilengkapi dengan Tensor SoC, Lookup juga mungkin menggunakan keupayaan pembelajaran mesin dalam set cip utama ini. Dengan AI, gergasi carian internet boleh meningkatkan pengesahan hasil carian.

Tetapi pada asasnya, Lookup mempunyai fungsi asas yang sama dengan apl telefon pihak ketiga seperti Truecaller ID. Apl terakhir ini menyepadukan ciri carian terbalik, walaupun anda perlu memasukkan nombor secara manual tidak seperti versi Pixel yang boleh dilakukan dengan beberapa ketikan daripada pendail.

Pada masa yang sama, Truecaller ID menggunakan rangkaiannya sendiri dan bukannya membawa carian dalam talian, yang disebut-sebut terdiri daripada lebih 400 juta orang.

Adakah Lookup akan datang kepada telefon Android bukan Pixel?

Pada masa ini, nampaknya ciri ini terhad kepada beberapa negara semasa pelancaran. Menurut beberapa pengguna Pixel (melalui Android Authority) yang mengemas kini kepada penurunan ciri Pixel June, ia tersedia di Amerika Syarikat dan Kanada. Ini bermakna ketersediaan juga bergantung pada pembawa atau rangkaian.

Google tidak mengesahkan sama ada ia berhasrat untuk menyepadukan ciri tersebut dalam Android 15 atau lelaran OS utama pada masa hadapan. Tetapi sama dengan banyak ciri Pixel, Lookup boleh pergi ke telefon bukan Pixel melalui apl telefon Android.

Adakah anda fikir ciri Carian akan terbukti berguna dalam peranti Android anda? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.