Rangkaian Selular Tidak Tersedia untuk Panggilan Telefon – Cara Membetulkan

100

Ralat Rangkaian Selular Tidak Tersedia boleh menjadi agak mengecewakan apabila anda cuba membuat panggilan telefon yang penting. Ralat boleh menjejaskan peranti AndroidOS dan iOS. Biasanya, ralat ini menunjukkan dan mengeluarkan masalah dengan perkhidmatan atau perisian selular. Tetapi, ia juga boleh menunjukkan masalah perkakasan juga.

Rangkaian Selular Tidak Tersedia untuk Panggilan Telefon - Cara Membetulkan

Mengapa ralat ini berlaku? Bagaimana anda membetulkannya? Artikel ini akan membimbing anda melalui semua yang anda perlu tahu apabila peranti anda tidak akan membuat panggilan telefon kerana ralat Cellular Unavailable.

Apa yang Menyebabkan Ralat Selular Tidak Tersedia?

Apabila anda melihat ralat pada telefon pintar anda, peranti anda mungkin tidak akan membuat atau menerima panggilan. Mungkin anda tidak boleh menerima teks atau mengakses Internet tanpa sambungan WiFi. Ralat tidak selalu menjejaskan aktiviti SMS atau Data, tetapi kadangkala ia berlaku, dan ini agak ketara.

Tidak mempunyai perkhidmatan selular sama sekali boleh menjadi semudah tiada sambungan di mana anda berada. Jika anda melancong ke kawasan baharu, semak peta liputan pembawa anda. Anda mungkin berada terlalu jauh dari menara terdekat (atau menara itu disekat oleh rupa bumi) untuk mendapatkan isyarat yang betul.

Isu lain yang menyebabkan telefon pintar memutuskan sambungan sepenuhnya daripada isyarat selular ialah gangguan di seluruh rantau. Anda boleh menyemak masalah ini dengan cepat dengan melawati tapak web Pengesan Bawah dan menaip nama Pembawa anda. Jika terdapat laporan gangguan di kawasan anda, anda akan melihatnya di sini.

Akhir sekali, kerosakan perkakasan boleh menyebabkan masalah dengan panggilan. Jika peranti anda mengalami kerosakan fizikal dan cecair, sebahagian daripada papan induk mungkin mengalami kerosakan yang menyebabkan masalah. Walaupun kerosakan itu berlaku lama dahulu tetapi masalahnya baru, dalaman mungkin telah berkarat menyebabkan kehilangan fungsi.

Walau bagaimanapun, jika membuat panggilan telefon adalah satu-satunya masalah, terdapat isu lain sepenuhnya. Itulah yang akan kami bincangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Penyelesaian

Kami telah menyenaraikan penyelesaian yang lebih biasa dalam bahagian berikut. Ketidakupayaan untuk membuat dan menerima panggilan telefon sering diselesaikan dengan sendirinya. Tetapi, jika tidak, terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan.

Semak Mod Pesawat

Sebelum mengambil langkah yang lebih lanjut, pastikan bukan sahaja mod Pesawat dihidupkan dan menghalang anda daripada membuat panggilan telefon. Untuk menyemak ini, pergi ke Skrin Utama anda, kemudian leret ke bawah dari bahagian atas skrin. Ketik pada ikon Pesawat untuk memastikan mod Pesawat dilumpuhkan.

Pilih Operator Rangkaian

Apabila anda pergi ke luar negara, telefon pintar anda menukar operator rangkaian. Carian operator rangkaian ditetapkan kepada automatik secara lalai pada banyak telefon, tetapi sesetengah pengguna lanjutan suka melumpuhkan tetapan ini dan melakukan carian secara manual. Jika anda tergolong dalam kumpulan kedua, anda mungkin terlupa untuk memilih pengendali atau telefon tidak membenarkan anda melakukannya kerana ia tidak dapat mengemas kini lokasinya.

Walau apa pun, anda mungkin mahu menetapkan telefon anda untuk mencari rangkaian secara automatik. Begini cara melakukannya pada kebanyakan peranti Android.

 1. Pergi ke menu “Tetapan” dan ketik “Sambungan.”
 2. Cari “Rangkaian mudah alih.”
 3. Masukkan “Pengendali rangkaian.”
 4. Pilih “Pilih secara automatik.”

Kitaran kuasa

Kitaran kuasa mungkin membetulkan isu yang anda hadapi, kerana ia boleh menetapkan semula dan mewujudkan semula sambungan dengan pembekal rangkaian anda. Ini ialah cara yang baik untuk membetulkan gangguan jika bateri telefon anda boleh ditanggalkan. Untuk kitaran kuasa, anda perlu mematikan peranti anda, mengeluarkan kad SIM dan bateri. Perlu diingat bahawa anda harus melakukan ini dengan berhati-hati yang anda boleh.

Betulkan Isyarat Radio

Isyarat radio anda mungkin tidak disiarkan dengan betul. Inilah cara untuk menyelesaikan masalah ini.

 1. Dail *#*#4636#*#* daripada telefon anda. Ini tidak dianggap sebagai panggilan telefon, jadi anda masih boleh mendailnya.
 2. Nombor tersebut akan membawa anda ke menu ujian, jika dimasukkan dengan betul. Dalam menu, pilih “Maklumat telefon” (atau “Maklumat peranti”).
  Menu ujian
 3. Ketik “Jalankan ujian ping.”
  Maklumat telefon
 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat menu lungsur turun “Tetapkan jenis rangkaian pilihan”. Ia tidak mudah dikenali, jadi cari anak panah kecil di sebelah kanan.
 5. Pilih “GSM Auto (PRL)” daripada senarai.
  Jenis rangkaian pilihan
 6. Ketik “Matikan radio.”
  Matikan radio
 7. But semula peranti anda dan lihat sama ada ini menyelesaikan masalah.

Kemas kini Peranti Anda

Melakukan kemas kini sistem membantu menyelesaikan pelbagai masalah sistem pengendalian. Jadi, jika anda fikir OS yang harus dipersalahkan, beri peluang untuk mengemas kini. Lokasi sebenar mungkin berbeza untuk model yang berbeza, tetapi proses umum adalah hampir sama.

 1. Pergi ke Tetapan telefon anda.
 2. Cari pilihan “Perihal peranti” atau “Perihal telefon”. Ia berada di bawah tab “Sistem” pada banyak telefon.
 3. Cari dan ketik pilihan “Kemas kini perisian”. Sesetengah peranti mungkin mempunyai pilihan ini terus di bawah tab “Sistem”.
 4. Ketik “Semak kemas kini.”
 5. Jika terdapat versi OS yang lebih baharu tersedia, pasangkannya.

Lakukan Tetapan Semula Kilang

Jika OS peranti anda sudah dikemas kini, satu lagi penyelesaian berpotensi untuk masalah berkaitan OS ialah melakukan tetapan semula kilang. Pastikan anda membuat sandaran data penting terlebih dahulu, kerana ini mengosongkan semua tetapan telefon anda, apl, dan kadangkala juga fail peribadi. Untuk melakukan tetapan semula kilang:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Cari menu “Sandaran dan Tetapkan Semula”. Nama menu mungkin berbeza-beza, tetapi ia sepatutnya mempunyai perkataan “sandaran” di dalamnya.
 3. Cari pilihan mengenai “Tetapan semula data kilang.” Lakukan setiap kali anda rasa bersedia.

Semak Tetapan APN Verizon

Jika anda menggunakan Verizon, namun tiada apa yang berkesan untuk anda setakat ini, cuba kemas kini tetapan APN. Inilah yang sepatutnya kelihatan seperti nilai:

Nama: Verizon
APN: internet
Proksi: Tidak ditetapkan
Pelabuhan: Tidak ditetapkan
Nama pengguna: Tidak ditetapkan
Kata laluan: Tidak ditetapkan
Pelayan: Tidak ditetapkan
MMSC: http://mms.vtext.com/servlets/mms
Proksi MMS: Tidak ditetapkan
Port MMS: 80
MCC: 310
MNC: 012
Jenis pengesahan: Tidak ditetapkan
Jenis APN: Tidak ditetapkan atau Internet + MMS
Protokol APN: Lalai
Pembawa: Tidak ditetapkan

Hubungi Pembawa Anda

JIKA semuanya gagal, anda mungkin perlu menghubungi pembawa telefon bimbit anda. Mungkin ada gangguan besar-besaran. Atau, anda memerlukan kad SIM baharu. Kadangkala wakil boleh menghantar semula pengaktifan Over-the-Air yang menyegarkan kad SIM anda dan menyelesaikan ralat.

Soalan Lazim

Saya telah melancong dan sekarang saya tidak boleh membuat panggilan. Apa yang sedang berlaku?

Jika anda baru-baru ini mengembara dan anda tidak boleh membuat panggilan, mematikan dan menghidupkan semula telefon anda akan menyelesaikan masalah. Kadangkala telefon kami gagal mengenali menara telefon bimbit tempatan apabila pulang dari perjalanan. Jika itu tidak berjaya, pastikan mod Pesawat tidak aktif.

Kemudian, hubungi pembawa telefon anda. Anda mungkin memerlukan kad SIM baharu atau syarikat boleh membantu anda memulakan semula perkhidmatan anda apabila kembali.

Sentiasa Berhubungan

Rangkaian yang hilang boleh menjadi pepijat kecil yang hilang dengan sendirinya dengan cepat. Tetapi jika itu tidak berlaku, cuba penyelesaian ini satu demi satu. Mudah-mudahan, sekurang-kurangnya salah satu daripada mereka akan berfungsi untuk anda.

Adakah anda mengalami masalah rangkaian lebih awal? Apakah helah untuk anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!