Saluran Wi-Fi 5GHz Terbaik untuk Penghala Anda [March 2022]

5

Bagi kebanyakan orang, semua variasi Wi-Fi mungkin kelihatan sama. Selagi penghala anda disambungkan dengan betul ke Internet, rangkaian ialah rangkaian, membolehkan anda menstrim Netflix, menyemak Facebook, menghantar e-mel dan apa sahaja yang anda telah membina kehidupan dalam talian anda. Walau bagaimanapun, mereka yang mengetahui memahami bahawa banyak teknologi masuk ke dalam rangkaian, dan bergantung pada cara anda mengkonfigurasi perkakasan dan perisian isyarat Wi-Fi anda, anda boleh meningkatkan pengalaman anda dengan kelajuan yang lebih pantas dan sambungan yang lebih dipercayai.

Saluran Wi-Fi 5GHz Terbaik untuk Penghala Anda [March 2022]

Jalur Wi-Fi membuat perbezaan yang ketara dalam cara rangkaian anda beroperasi. Jalur Wi-Fi 5GHz—yang, jelasnya, sangat berbeza daripada pelancaran rangkaian 5G yang telah didorong oleh pembawa anda—adalah jauh lebih baik daripada jalur 2.4GHz yang digunakan oleh penghala anda secara eksklusif. Ia lebih pantas, boleh memindahkan lebih banyak data dalam jumlah masa yang lebih singkat dan mempunyai lebih banyak saluran yang tersedia. Itu menjadikan penalaan halus penghala anda bukan sahaja satu kemungkinan tetapi satu kemestian.

Memilih saluran yang sesuai untuk anda tidak semudah memilih pilihan lalai. Banyak pertimbangan diambil untuk memilih yang sesuai untuk rangkaian 5GHz, dan jika anda bersedia untuk memilih yang betul untuk memenuhi keperluan anda, anda telah datang kepada panduan yang betul.

Saluran pada Jalur Wi-Fi 5GHz

Walaupun rangkaian 2.4GHz lama hanya mempunyai tiga saluran yang tersedia, rangkaian 5GHz yang lebih moden mempunyai 25 saluran yang telah ditetapkan. Saluran pada 5GHz dibahagikan kepada empat jalur yang bertujuan untuk pelbagai jenis pengguna. Berikut ialah senarai ringkas setiap julat sebelum kita melangkau ke proses pemilihan dan pertimbangan.

Jalur 5GHz: UNII-1

Bermula di bahagian bawah, empat saluran terendah pada 5GHz secara kolektif dipanggil larangan UNII-1. Saluran 36, 40, 44, dan 48 membentuk senarai. Jalur ini meliputi frekuensi dari 5,150MHz hingga 5,250MHz. Sebilangan besar peranti dijalankan pada salah satu daripada empat saluran ini. Ia ditetapkan untuk kegunaan domestik umum, dan anda boleh mengaksesnya secara bebas pada bila-bila masa.

Walaupun saluran ini selalunya merupakan pilihan yang paling popular untuk pengguna, saluran ini boleh menyebabkan beberapa tahap kesesakan, dan ada sebab untuk itu. Saluran larangan UNII-1 adalah yang terbaik untuk digunakan di rumah, dan terdapat cara untuk mengurangkan risiko kesesakan rangkaian. Gunakan kata laluan yang selamat untuk menghalang tetamu yang tidak diingini, dan pertimbangkan untuk memutuskan sambungan peranti yang anda tidak gunakan.

Jalur 5GHz: UNII-2

Bahagian UNII-2 juga mengandungi empat saluran—52, 56, 60, dan 64. Mereka menduduki lebar jalur dari 5,250MHz hingga 5,350MHz. Julat ini juga dirujuk sebagai UNII-2A. Julat UNII-2B terletak antara 5,350MHz dan 5,470MHz. Julat Lanjutan UNII-2C/UNII-2 didapati antara 5,470MHz dan 5,725MHz. Julat ini termasuk saluran dari 100 hingga 140. Untuk menggunakan julat ini, peranti anda perlu dilengkapi dengan Pemilihan Frekuensi Dinamik (DFS) dan Kawalan Kuasa Penghantaran (TPC). Ini memastikan ia tidak mengganggu stesen cuaca, radar dan peranti tentera.

Saluran WiFi untuk 5GHz

Jalur 5GHz: UNII-3

Julat UNII-3 atau UNII-Upper adalah daripada 5,725MHz hingga 5,850MHz. Ia mengandungi saluran berikut: 149, 153, 157, 161, dan 165. Disebabkan pertindihan dengan frekuensi yang ditetapkan untuk jalur ISM (perindustrian, saintifik dan perubatan), ia sering dipanggil julat UNII-3/ISM. Anda memerlukan SPF dan TPC pada peranti anda jika anda berhasrat untuk menggunakan saluran dalam julat ini.

Jalur 5GHz: UNII-4

Rantau tertinggi dinamakan UNII-4 atau DSRC/ITS. DSCR bermaksud Perkhidmatan Komunikasi Jangka Pendek Khusus. Saluran 165 adalah yang paling rendah di rantau ini. Saluran dalam julat ini dikhaskan untuk amatur radio berlesen dan DSRC. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan saluran ini walaupun peranti anda boleh menggunakannya.

Saluran Wi-Fi 5GHz manakah yang Harus Saya Pertimbangkan?

Dengan pemahaman yang lengkap tentang cara saluran lebar jalur 5GHz ini berfungsi, sudah tiba masanya untuk memilih yang terbaik. Walaupun UNII-1 ialah pilihan terbaik untuk kebanyakan pengguna, banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mengunci salah satu salurannya. Daripada saiz rumah anda hingga gangguan antena sekeliling, inilah perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Gangguan Wi-Fi

Setakat ini, punca internet perlahan dan halaman beku adalah disebabkan oleh gangguan. Terdapat dua jenis gangguan—gangguan yang datang daripada peranti Wi-Fi lain dan gangguan yang datang daripada peranti elektronik lain yang tidak menggunakan Wi-Fi. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai peralatan yang boleh mengganggu isyarat Wi-Fi anda walaupun ia tidak menggunakan isyarat Wi-Fi.

  • Peranti yang menggunakan saluran UNII-1 terutamanya tidak berupaya menghasilkan isyarat yang boleh menyebabkan gangguan yang besar. Oleh itu, mereka berpangkat rendah pada jadual gangguan.
  • Saluran UNII-2 dan UNII-2 Extended mempunyai jumlah gangguan yang paling rendah. Ini adalah saluran dari 52 hingga 140. Walau bagaimanapun, bagi mereka, anda memerlukan TPC dan DFS.
  • Julat UNII-3 cenderung mempunyai masalah gangguan terbesar. Seperti saluran UNII-2, anda memerlukan TPC dan DFS untuk menggunakannya.
Saluran Wi-Fi Terbaik 5GHz

Trafik Saluran

Seterusnya, anda harus mempertimbangkan trafik pada saluran sebelum menyambung. Jika tidak ramai pengguna, ini mungkin pilihan yang baik. Walau bagaimanapun, jika gangguan adalah besar, anda akan lebih baik menggunakan saluran yang sibuk dengan gangguan yang lemah. Itulah sebabnya julat UNII-1 cenderung menjadi pilihan terbaik.

Anda mungkin ingin memeriksa setiap saluran yang tersedia di kawasan kejiranan yang sesak dan langkau ke saluran yang mempunyai jumlah trafik paling sedikit. Anda juga mungkin mahu berkoordinasi dengan jiran anda jika keadaan lalu lintas teruk.

Lokasi

Bergantung pada tempat tinggal anda, anda harus mengetahui undang-undang dan peraturan mengenai penggunaan Wi-Fi 5GHz. Di kebanyakan negara, termasuk AS dan Kanada, saluran UNII-1 disyorkan untuk kegunaan umum. Anda boleh menggunakan spektrum UNII-2 dan UNII-3 di AS, tetapi sekatan tertentu dikenakan. Oleh kerana julat UNII-3 membolehkan peranti yang lebih kuat, kemungkinan besar anda akan mendapat gangguan yang besar jika anda memilih saluran UNII-3.

DFS

Di Amerika Syarikat dan sebahagian besar dunia, anda memerlukan Dynamic Frequency Selection (DFS) untuk menyambung ke saluran UNII-2 atau UNII-2E. DFS mendengar radar dan hanya akan membenarkan anda menyambung ke saluran jika tiada radar menggunakannya. Biasanya, masa pengimbasan hanya 30 saat.

Apakah Keputusannya?

Apabila mencari saluran 5GHz terbaik untuk peranti anda, anda harus menggunakan saluran dengan gangguan yang rendah dan trafik yang rendah. Jika anda pergi ke mana-mana di atas julat UNII-1, menggunakan DFS dan TPC pada peranti anda adalah disyorkan. Dan sekali lagi, jika anda tidak memerlukan lebih pantas daripada 450 hingga 600 Mbps yang ditawarkan 2.4 GHz, mungkin tidak berbaloi untuk beralih kepada 5 GHz.

Adakah anda telah menukar Wi-Fi anda daripada 2.4 GHz kepada 5 GHz? Adakah anda perasan perbezaan? Beritahu kami tentang pengalaman anda dalam ulasan di bawah!