Samsung Galaxy S23 FE Dilancarkan: SoC Exynos dan Harga Lebih Murah

10
Samsung Galaxy S23 FE
© Samsung

Samsung secara rasmi mengumumkan Galaxy S23 FE bersama Galaxy Tab S9 FE dan Galaxy Buds FE hari ini. Walaupun banyak yang telah didedahkan mengenai peranti itu melalui kebocoran sebelum ini, orang Korea Selatan telah mengesahkan harga yang lebih murah dan varian Exynos yang akan dilancarkan di wilayah lain.

  • Baca juga: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli dengan harga kurang daripada $600

Cipset Samsung Galaxy S23 FE

Anda boleh menjangkakan Galaxy S23 FE yang akan dijual di luar Amerika Syarikat, seperti di Eropah dan Asia, sebagai model berkuasa Exynos 2200. Bagi Amerika Utara, ini akan dilengkapi dengan SoC Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm dari tahun lepas.

Samsung tidak menyebut sama ada pemproses Exynos yang menjanakan Galaxy S23 FE adalah versi yang dioptimumkan dari tahun lepas, tetapi konsisten dengan kebocoran adalah penyejukan ruang wap untuk menyokong haba pada telefon bimbit. Tidak kira variannya, ia mempunyai 8 GB RAM dan pilihan antara storan on-board 128 atau 256 GB.

Bateri, paparan dan kamera Samsung Galaxy S23 FE

Mengenai bateri, kapasiti dikekalkan pada 4,500 mAh dengan pengecasan 25 W melalui wayar dan 15 W secara wayarles. Masih tidak jelas sama ada terdapat sebarang peningkatan dalam hayat bateri sebenar ke atas Galaxy S21 FE. Pada masa yang sama, platform DeX Samsung juga dibawa.

Samsung Galaxy S23 FE

Samsung Galaxy S23 FE / © Samsung

Galaxy S23 FE menawarkan skrin AMOLED 6.4 inci dengan kadar penyegaran 60 hingga 120 Hz. Kedua-dua panel hadapan dan belakang menerima perlindungan Gorilla Glass 5 berbanding Gorilla Glass Victus 2 yang lebih kukuh yang terdapat pada Galaxy S23 standard (ulasan). Walaupun peranti itu masih menggunakan bingkai aluminium, ia lebih berat iaitu 209 gram berbanding Galaxy S21 FE yang mempunyai skala 177 gram.

Samsung memberikan kamera belakang Galaxy S23 FE yang dinaik taraf yang kini diterajui oleh sensor utama 50 MP baharu yang dipasangkan dengan 10 MP ultra-lebar dan telefoto 8 MP dengan zum optik 3x, semuanya dalam reka bentuk kanta terapung. Anda juga boleh menemui kamera swafoto 10 MP baharu, yang merupakan penurunan taraf daripada 32 MP pendahulunya dari segi resolusi, walaupun ini mungkin memberikan imej yang lebih baik secara keseluruhan.

Harga dan warna Samsung Galaxy S23 FE

Galaxy S23 FE dijual pada harga $599 Stateside untuk model asas dan $659 dengan storan 256 GB manakala prapesanan dikatakan akan bermula pada 5 Oktober. Selain itu, ia boleh didapati dalam warna Graphite, Cream, Purple dan Mint. Terdapat juga warna eksklusif Indigo dan Tangerine jika anda berminat. Samsung tidak mendedahkan harga sebenar dan ketersediaan untuk pasaran lain.

Adakah anda fikir Galaxy S23 FE adalah telefon pintar yang menarik pada harga ini? Jangan ragu untuk berkongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
Samsung


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya