Snapdragon 8 Gen 3 untuk Penanda Aras Galaxy Menunjukkan Keuntungan CPU dan GPU yang Gila

33
NextPit samsung galaxy s23 ultra tangan cmd7
© nextpit

Qualcomm bersedia untuk mengumumkan Snapdragon 8 Gen 3 dalam sidang kemuncak yang akan berlaku dalam beberapa minggu. Secara kebetulan, menjelang acara itu, lebih banyak hasil penanda aras cip muncul, mencadangkan peningkatan prestasinya yang ketara dan beberapa peranti perdana akan datang akan mendapat manfaat, termasuk Samsung Galaxy S24 dan OnePlus 12.

Jika anda mengharapkan pengganti yang sesuai kepada Snapdragon 8 Gen 2 SoC, nampaknya Snapdragon 8 Gen 3 tidak akan mengecewakan berdasarkan keputusan GeekBench terkini yang dikongsi di X (dahulunya Twitter).

  • Baca juga: Pemproses mudah alih jarak pertengahan terbaik pada tahun 2023

Snapdragon 8 Gen 3 untuk penanda aras Galaxy GeekBench

Ini sekurang-kurangnya untuk versi overclocked yang dirancang untuk eksklusif untuk Galaxy S24 Ultra. Menurut pembocor yang kerap @Tech_Reve, peranti dengan Snapdragon 8 Gen 3 FG tersuai (untuk Galaxy) masing-masing mempunyai purata kira-kira 2,300 dan 7,300 mata pada GeekBench 6 untuk teras tunggal dan berbilang teras.

Terutama, ini adalah lompatan besar-besaran daripada Snapdragon 8 Gen 2 untuk Galaxy yang mendapat markah sekitar 1,900 dan 5,000 dalam GeekBench 6, yang juga hampir sama dengan nilai yang kami hasilkan daripada ujian Galaxy S23 Ultra kami, walaupun dengan GeekBench 5. Jadi dari segi prestasi , segmen berbilang teras mendapat keuntungan terbesar dan masih lebih baik dalam ujian teras tunggal.

Dengan perbandingan dengan cipset A17 Pro Apple iPhone 15 Pro (ulasan) yang purata sekitar 2,800 dan 7,100, Snapdragon 8 Gen 3 ternyata masih ketinggalan dalam teras tunggal. Walau bagaimanapun, ia adalah cerita yang berbeza dalam multicore kerana sistem-on-cip Qualcomm kini sedikit di hadapan.

Skor penanda aras antutu Chip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Skor penanda aras Antutu Chip Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm. / © Weibo/Stesen Sembang Digital

Skor CPU dan GPU Antutu Snapdragon 8 Gen 3

Secara berasingan, hasil penanda aras Antutu turut dikongsi oleh Stesen Sembang Digital pada platform Weibo China menggunakan Snapdragon 8 Gen 3 standard. Cip itu memperoleh 2 juta mata atau kira-kira 400,000 lebih tinggi (25 peratus) daripada Snapdragon 8 Gen 2 pada 1.6 juta. Tetapi seperti dalam kebanyakan kes, keputusan sebenar dikatakan berbeza-beza dan mungkin sedikit diselaraskan lebih rendah kerana RAM yang digunakan adalah LPDRR5T yang lebih baharu.

Ujian ini diperhatikan untuk mensintesis kedua-dua teras CPU dan GPU daripada Snapdragon 8 Gen 3. Tetapi secara individu, GPU Adreno 750 baharu sebahagian besarnya telah membawa sebahagian besar peningkatan, iaitu kira-kira 40 peratus daripada Adreno 740. Pemarkahan grafik yang lebih tinggi juga memberi berat kepada keputusan Vulkan terdahulu yang telah disiarkan oleh pembocor lain yang lebih terkenal, Ice Universe.

Apakah pendapat anda tentang penanda aras awal untuk Snapdragon 8 Gen 3? Dan adakah anda masih mempertimbangkan untuk melihat penanda aras sebelum membeli telefon pintar? Kami ingin mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Sumber:
X/u/Tech_Reve, Weibo


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya