Snapdragon X: Qualcomm Menamakan Apple Silicon Challengernya untuk 2024

8
qualcomm snapdragon x teaser
© nextpit

Selepas beberapa tahun misteri, Qualcomm mengumumkan pertukaran nama untuk pemprosesnya yang direka untuk PC. Daripada keluarga Snapdragon 8cx (dan diharapkan 7cx) yang mengelirukan, cip untuk komputer riba yang disambungkan dengan Windows akan dijenamakan di bawah barisan keluarga Snapdragon X baharu.

Rangkaian SoC baharu—”platform pengiraan” untuk Qualcomm—dijadual dilancarkan pada 2024 bagi menggantikan cip semasa yang digunakan pada Windows pada peranti ARM (WoA). Tanpa butiran terperinci, syarikat Amerika Utara mengesahkan bahawa SoC baharu akan dikuasakan oleh CPU Oryon yang diumumkan hampir setahun yang lalu.

Penggoda Qualcomm Oryon

CPU ARM tersuai Oryon Qualcomm akan menjanakan keluarga Snapdragon X baharu. / © Qualcomm

CPU baharu itu mengikuti reka bentuk tersuai yang diperoleh daripada pemerolehan Nuvia pada awal tahun 2021, yang secara umum dilihat sebagai tindak balas kepada pelancaran (dan kejayaan kemudiannya) CPU ARM tersuai Apple dalam keluarga komputer peribadi Mac. Pemproses Snapdragon 8cx sedia ada menampilkan CPU ARM Cortex dengan beberapa perubahan reka bentuk yang kemudiannya dijenamakan di bawah sepanduk “Kryo”.

Keluarga Snapdragon X sebenarnya akan menandakan kembalinya teras ARM tersuai Qualcomm, yang telah bersara dengan CPU Kryo asal yang digunakan pada Snapdragon 820 dari 2015. CPU itu adalah susulan jangka pendek kepada CPU tersuai Scorpion dan Krait yang digunakan dalam cip Snapdragon lebih awal.

Penggoda Qualcomm Snapdragon X

Qualcomm menjanjikan penjenamaan reka bentuk “berani dan bersemangat” untuk reka bentuk bola api Snapdragon yang biasa. / © Qualcomm

Mengetepikan sejarah semikonduktor yang membosankan, Qualcomm mengumumkan bahawa nama itu dipilih “selepas analisis meluas, penyelidikan pengguna, idea dan maklum balas daripada ekosistem PC”, dan ia membantu membezakan platform PC daripada keluarga Snapdragon mudah alih sambil menyediakan struktur barisan produk yang jelas. .

Untuk memadankan platform baharu, Qualcomm menjanjikan satu set logo dan lencana baharu yang pasti akan dipaparkan dalam sandaran tangan komputer riba yang disambungkan berhampiran anda tahun depan. Syarikat itu menjanjikan tinjauan awal pada penjenamaan visual dan butiran lanjut tentang keluarga Snapdragon X baharu untuk Snapdragon Summit, yang dijadualkan pada 24 Oktober.

Sumber:
Qualcomm


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya