SpaceX untuk Kembangkan Liputan SOS Kecemasan iPhone dengan Lebih Banyak Satelit

48
Kesambungan Satelit Apple iPhone 14 melalui pelancaran ciri perkhidmatan SOS Emegency di negara yang tersedia
© Apple / Tangkapan skrin: nextpit

Apple memperkenalkan sambungan satelit dengan iPhone 14 (ulasan), yang berguna untuk situasi SOS kecemasan. Sejak itu, perkhidmatan menyelamatkan nyawa hanya tersedia di beberapa negara. Ini boleh berkembang lebih jauh selepas pembekal satelit syarikat, Globalstar, bekerjasama dengan SpaceX untuk melancarkan lebih banyak satelit ke angkasa lepas.

  • Jangan ketinggalan: Cara menggunakan SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone 14

Pada masa ini, ciri SOS kecemasan melalui satelit pada Apple iPhone 14 dan iPhone 14 Pro (ulasan) menyokong pasaran terpilih termasuk Amerika Syarikat, Kanada, UK dan Jerman, antara lain. Ia telah diperluaskan ke beberapa negara lagi awal tahun ini, tetapi pelancarannya sangat perlahan dengan banyak wilayah utama masih tiada dalam senarai.

Menurut saluran berita Nola, Globalstar baru-baru ini menandatangani perkongsian baharu dengan SpaceX. Inisiatif khusus ini dikatakan bernilai $64 juta dan melibatkan yang terakhir membawa lebih banyak satelit Globalstar ke orbit dengan pelancaran berkala pertama akan dimulakan menjelang 2025.

Satelit Qualcomm Snapdragon

Platform Satelit Snapdragon Qualcomm akan membolehkan sambungan satelit kepada lebih banyak telefon pintar. / © Qualcomm

Walaupun sedikit maklumat ini belum disahkan oleh Apple, syarikat Cupertino kemungkinan besar boleh mendapat manfaat daripada perjanjian ini memandangkan perkhidmatan SOS kecemasannya melalui satelit bergantung pada buruj orbit Bumi rendah Globalstar. Ia membolehkan pengguna menghubungi responden dan menghantar koordinat lokasi mereka semasa kecemasan apabila isyarat Wi-Fi dan rangkaian selular tidak tersedia. Sejak keluaran ciri ini, ia telah membuktikan dirinya telah menyelamatkan banyak nyawa.

SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone adalah percuma untuk dua tahun pertama. Apple tidak memberikan kos perkhidmatan selepas tempoh ini atau sama ada akan ada yuran langganan bulanan atau tahunan selepas itu.

Apple iPhone 15 dengan sambungan satelit

Pengeluar iPhone bersedia untuk mengumumkan iPhone 15 minggu depan dan barisan ini dijangka menyertakan sambungan satelit yang sama. Masih tidak jelas sama ada perkhidmatan percuma yang sama akan disertakan dalam julat akan datang atau tidak.

Selain Apple, jenama terkenal seperti Qualcomm dan Samsung sudah merancang untuk menggunakan ciri berasaskan satelit dalam peranti mereka. Samsung Galaxy S24 (Ultra) 2024 boleh menjadi telefon bimbit pertama yang menawarkan keupayaan sedemikian.

Selain kes penggunaan kecemasan, adakah anda fikir Apple juga perlu memperkenalkan pemesejan standard atau melalui satelit dalam iPhonenya? Jangan ragu untuk berkongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: TechCrunch
Sumber:
Nola