Starfield – Adakah PC Saya Akan Menjalankannya?

9

Dalam pembangunan sejak sekurang-kurangnya 2015 dan diumumkan pada E3 2018, adalah selamat untuk mengatakan bahawa “Starfield” Bethesda Game Studios telah sangat dinanti-nantikan. Walau bagaimanapun, walaupun permainan berjalan pada Enjin Penciptaan dalaman Bethesda 2 yang dipertingkatkan, ia tidak akan berjalan pada perkakasan yang sama seperti yang boleh dilakukan oleh “Fallout 4” atau “Skyrim”.

Starfield - Adakah PC Saya Akan Menjalankannya?

Jadi adakah PC anda akan menjalankannya, dan mungkin yang lebih penting, sejauh mana ia akan berjalan? Artikel ini akan mengkaji soalan ini.

Keperluan Sistem

Permainan ini berskala besar, tidak semestinya “No Man’s Sky” besar (selepas kemas kini yang sangat diperlukan), tetapi jauh lebih besar daripada tajuk Bethesda sebelumnya, dengan banyak NPC, lokasi buatan tangan dan hasil secara rawak dan pencarian untuk dihadapi. Oleh itu, adalah dijangka bahawa permainan akan berjalan terbaik pada perkakasan yang lebih kuat.

Pada masa yang sama, “Starfield” bukanlah permainan yang paling dioptimumkan, terutamanya kerana ia masih agak baharu, yang juga boleh menyumbang kepada permintaan perkakasan keseluruhannya.

Berikut ialah keperluan sistem minimum dan disyorkan untuk “Starfield” mengikut pengesyoran rasmi.

Keperluan Minimum:

  • Pemproses: AMD Ryzen 5 2600X atau Intel Core i7-6800K
  • Grafik: AMD Radeon RX 5700 atau NVIDIA GeForce 1070 Ti
  • Storan: 125 GB ruang tersedia (SSD diperlukan)
  • Memori: 16 GB RAM
  • DirectX: Versi 12

Keperluan Disyorkan:

  • Pemproses: AMD Ryzen 5 3600X atau Intel i5-10600K
  • Grafik: AMD Radeon RX 6800 XT atau NVIDIA GeForce RTX 2080
  • Storan: 125 GB ruang tersedia (SSD diperlukan)

Kaveat Keperluan Sistem

Keperluan sistem di atas mungkin kelihatan besar dan hampir melarang bagi sesetengah orang. Tetapi sesuatu yang perlu diingat adalah bahawa keperluan sistem permainan tidak ditetapkan. Keperluan minimum tidak semestinya mewakili sistem minimum yang boleh digunakan seseorang untuk bermain permainan tetapi spesifikasi yang dijamin oleh pembangun akan menjalankan permainan sekurang-kurangnya pada tetapan yang lebih rendah.

Jika anda mempunyai PC yang cukup kuat dibina dalam tempoh lima hingga tujuh tahun yang lalu, anda pasti akan dapat sekurang-kurangnya melancarkan permainan dan melihat cara ia berfungsi untuk anda. Jika anda membeli permainan di Steam, mengujinya dalam tetingkap bayaran balik, dan mendapati ia tidak boleh dimainkan atau tidak dapat ditanggung untuk sistem anda, anda boleh mendapatkan wang anda kembali.

Spesifikasi minimum sebenar juga bergantung pada toleransi dan jangkaan anda. Jika anda menyasarkan 60 FPS, sekurang-kurangnya dengan tetapan minimum, anda ingin mempunyai perkakasan yang agak setanding dengan spesifikasi minimum permainan atau lebih baik. Tetapi jika anda boleh bertolak ansur dengan 30 FPS (sama seperti apa yang dihadkan oleh port XBOX Series X/S permainan), maka anda boleh menguruskan dengan perkakasan yang agak lemah. Jika anda tidak keberatan dengan resolusi yang lebih rendah atau beberapa kegagapan tambahan, anda mungkin boleh menolak perkakasan yang lebih tua atau lebih lemah untuk mengharungi permainan.

Mengapa SSD?

Satu perkara yang menonjol dalam keperluan adalah penekanan pada storan SSD. HDD tradisional mungkin membuatkan anda merenung memuatkan skrin lebih lama daripada yang anda mahukan. SSD menjadikan pemuatan lebih pantas, bukan sahaja semasa memuatkan skrin tetapi semasa permainan secara umum.

Sejujurnya, permainan ini secara teknikalnya akan dijalankan pada pemacu keras, walaupun keperluan memberitahu anda. Tetapi ia mungkin bukan pengalaman terbaik. Ia bukan sahaja memuatkan skrin dan caching shader yang mungkin mengambil sedikit masa, tetapi anda mungkin melihat gagap atau pop-in semasa permainan, terutamanya apabila permainan cuba memuatkan banyak perkara sekaligus.

Namun, potensi untuk gagap dan isu semasa permainan tidak berkaitan dengan mana-mana satu perkakasan tetapi gabungan semua komponen.

Tampalan

Perlu juga diperhatikan bahawa “Starfield” masih merupakan permainan yang agak baru, dan Bethesda tidak akan meninggalkannya dalam masa terdekat. Seperti yang dilihat dengan tajuk seperti “Cyberpunk 2077”, kemas kini dan tampalan boleh meningkatkan prestasi dan kestabilan permainan dengan ketara dari semasa ke semasa. Jadi, walaupun PC anda tidak memenuhi keperluan sekarang, atau anda mendapati ia sukar dimainkan pada perkakasan anda, jika anda memberi sedikit masa, ini mungkin bertambah baik.

Mod

Walaupun prestasi spesifikasi rendah tidak bertambah baik dengan tampung rasmi, tidak semua harapan hilang. Selalu ada mod. Walaupun, sudah tentu, mod tidak semestinya membuat permainan berjalan pada sistem semua orang, mereka selalunya boleh membantu sedikit.

“Starfield” telah pun menjadi taman permainan yang popular untuk pengubahsuai pada Nexus dan tapak web mod permainan lain. Dan bersama-sama datang beberapa mod pengoptimuman prestasi. Satu contoh ialah Keperluan Stim Deck mod, yang meningkatkan prestasi permainan bukan sahaja pada Steam Deck (seperti namanya) tetapi juga banyak PC berkuasa rendah yang lain. Jika anda telah membeli permainan itu dan ia berprestasi rendah pada sistem anda, cuba mod sedemikian.

Enjin Penciptaan 2

“Starfield” berjalan pada Enjin Penciptaan 2. Enjin ini ialah versi Enjin Penciptaan dalaman Bethesda yang diubah suai dan dipertingkat yang digunakan untuk mencipta “The Elder Scrolls V: Skyrim,” “Fallout 4,” dan “Fallout 76.” Enjin Penciptaan asal itu sendiri merupakan evolusi enjin Gamebryo dari kemasyhuran “Morrowind,” “Oblivion” dan “Fallout 3”. Kesinambungan dalam enjin inilah sebabnya banyak alatan untuk permainan ini (seperti LOOT atau Penganjur Mod 2) mempunyai masa yang agak mudah untuk menyokong semua atau kebanyakan permainan ini.

Walau bagaimanapun, enjin boleh menjadi pedang bermata dua. Umur dan struktur keseluruhannya mungkin menjadikannya lebih mencabar untuk mengoptimumkan permainan yang lebih baharu dan lebih besar. Dan beberapa pepijat lama yang baik juga kembali. Sebagai contoh, pemain “Starfield” melaporkan pepijat had pelakon yang terkenal, di mana terlalu banyak NPC yang dihasilkan boleh menyebabkan beberapa watak perlahan-lahan terapung dan dilupakan.

Namun, kesinambungan bermakna bahawa pengubahsuai dan orang yang mencipta alatan untuk meningkatkan pengalaman permainan anda sangat akrab dengan banyak mekanik dan keanehan enjin. Itulah sebabnya mereka boleh menghasilkan pengubahsuaian dan penyelesaian baharu dengan cepat dan meningkatkan cara permainan melebihi apa yang dihajatkan oleh pembangun untuknya.

Ini meluas kepada pengoptimuman prestasi. Modder dan pencipta alat yang biasa dengan bahagian teknikal permainan boleh menyuntik penambahbaikan, pengoptimuman dan mekanik ke dalam permainan Bethesda seperti yang jarang anda lihat di tempat lain. Lihat sahaja adegan pengubahsuaian “Skyrim”, dan anda akan mendapat idea tentang keadaan “Starfield” dalam beberapa tahun jika ia terbukti mempunyai daya tarikan jangka panjang.

Membandingkan dengan Konsol

Bagi mereka yang biasa dengan permainan konsol, adalah menarik untuk diperhatikan bahawa prestasi permainan pada Xbox Series S dan X boleh memberikan beberapa perspektif tentang cara ia boleh dijalankan pada PC dengan spesifikasi yang serupa. Siri X sepatutnya mencapai 4K pada 30 FPS menggunakan peningkatan AMD FSR 2. Ini menunjukkan bahawa PC yang memenuhi keperluan yang disyorkan harus menawarkan pengalaman yang setanding, jika tidak lebih baik.

Bersedia untuk Pelancaran

Ruang yang luas di “Starfield” boleh menjadi mengagumkan jika anda boleh memasukinya. Keperluan sistem yang agak tinggi untuk permainan ini mungkin telah tidak menggalakkan beberapa pemain yang berminat dengan bajet yang bersemangat sepanjang perjalanan. Dan sememangnya, permainan ini menuntut. Lagipun, ia adalah permainan yang besar dan luas yang menolak perkakasan komputer ke had.

Walau bagaimanapun, jika anda berasa tawar hati kerana anda menggunakan PC yang lebih rendah, perkakasan lama atau Steam Deck, ketahui bahawa anda mungkin mempunyai nasib yang lebih baik untuk menjalankan permainan daripada keperluan sistem yang mungkin kelihatan.

Bagaimanakah PC anda bertindan berbanding keperluan? Beritahu komuniti dalam ulasan di bawah.