Telefon CMF 1: Tiada yang Memudahkan Penyesuaian

3
CMF Phone 1 by Nothing dua varian warna
© CMF

Sub-jenama Nothing CMF baru sahaja mengumumkan telefon pintar pertamanya di bawah nama Telefon 1. Walaupun namanya adalah spin-off daripada barisan Nothing, ia datang dalam reka bentuk separa modular yang unik. Apa yang menjadikannya lebih dibezakan ialah tanda harga bajetnya. Telefon bimbit akan berada di rak bersama Buds Pro 2 dan Watch Pro 2.

Telefon CMF 1 mempunyai reka bentuk separuh modular

Tidak seperti konfigurasi pencahayaan telus dan glif Nothing, Telefon CMF 1 dilengkapi dengan penutup belakang boleh tukar ganti yang boleh anda tukar untuk kemasan lain. Anda juga boleh memasang aksesori melalui penutup seperti memasang lanyard atau pendirian flip. CMF menjual aksesori ini bersama-sama sarung dengan harga $35 dan pemegang kad dan pemegang kad berharga $25 setiap satu.

Selain menjadikannya modular, CMF menyebut reka bentuk Telefon 1 membolehkan akses lebih cepat kepada komponen dalaman semasa pembaikan. Walaupun penutup boleh ditukar ganti, pek bateri 5,000 mAh tidak mudah ditanggalkan. Ia menawarkan pengecasan berwayar yang memuncak pada 33 watt, yang agak baik untuk peranti dalam kelasnya.

CMF Phone 1 dengan penutup belakang boleh tanggal

Telefon 1 CMF mendapat penutup belakang boleh tanggal yang boleh dipasang dengan aksesori. / © CMF

Telefon CMF 1 dikuasakan oleh MediaTek Dimensity 7300 SoC, yang merupakan set cip 4 nm jarak pertengahan. Ini menawarkan kuasa pemprosesan yang sedikit diredam berbanding cip Nothing Phone (2a) Dimensity 7200 atau cip Exynos 1480 Galaxy A55 (ulasan), tetapi sepatutnya cukup pantas untuk permainan berbilang tugas dan kasual.

Bahagian hadapan menampilkan paparan AMOLED 6.7-inci dalam resolusi HD+ Penuh dengan kadar penyegaran 120 Hz dan kecerahan puncak 2,000 nits. Terdapat pengimbas cap jari optik bersepadu di bawah paparan juga.

Bahagian belakang mempunyai konfigurasi kamera dwi yang diterajui oleh sensor utama 50 MP dan sensor kedalaman 2 MP. Ini merakam video 4K dan menyokong mod terang AI dan Ultra HDR Android semasa but pada Nothing OS 2.6, kulit Android 14. Kamera menghadap hadapan diwakili oleh penembak 16 MP yang merakam video sehingga 1080p.

CMF Watch Pro 2 mendapat bezel yang boleh ditukar ganti

CMF Watch Pro 2 baharu menggantikan bentuk segi empat sama pendahulunya berbanding faktor bentuk jam pintar bulat. Walau bagaimanapun, ia kini membuat peruntukan untuk bezel yang boleh ditukar ganti. Pada masa ini, ia hanya ditawarkan dengan bezel rata atau melengkung yang boleh anda tukar.

Tambahan pula, Watch Pro 2 didatangkan dalam casis aloi aluminium dan mempunyai butang khusus di bahagian atas sebelah kanan. Selain itu, jam tangan pintar itu sendiri diperakui IP68 dengan paparan AMOLED 1.32-inci dengan kiraan resolusi 353 piksel per inci. Ini menyokong Paparan Sentiasa Hidup dengan lebih daripada 100 muka jam untuk dipilih.

Jam tangan pintar CMF Watch Pro 2

Watch Pro 2 baharu CMF mendapat bentuk bulat dengan bezel yang boleh diganti / © CMF

Di bawah paparan terdapat penderia biometrik yang digunakan dalam mengukur kadar denyutan jantung dan SpO2 (oksigen darah), walaupun jam tangan pintar itu turut menampilkan penjejakan tidur dan tekanan serta ramalan kitaran haid untuk wanita. Bagi kecergasan pula, sebanyak 120 aktiviti disokong serta pengesanan automatik untuk 5 sukan.

CMF Watch Pro 2 mampu membuat panggilan Bluetooth sambil dinilai untuk hayat bateri selama 11 hari antara pengecasan. Ia serasi dengan telefon pintar iPhone dan Android.

CMF Buds Pro 2

Reka bentuk CMF Phone 1 dilanjutkan kepada Buds Pro 2 syarikat. Khususnya, sarung fon telinga ANC wayarles baharu mempunyai dail mekanikal yang boleh anda gunakan untuk main balik dan kawalan kelantangan atau untuk bertukar antara mod mendengar yang berbeza. Putik itu sendiri menampilkan reka bentuk bertangkai dan kalis air IP55.

Buds Pro 2 CMF menampilkan peningkatan pada bahagian hadapan audio juga. Jenama itu mendakwa ia akan menggunakan bass yang lebih dalam, butiran yang lebih kaya dan output bunyi yang lebih tepat berbanding dengan Buds Pro generasi pertama. Terdapat sokongan untuk codec LDAC resolusi tinggi juga, menambah codec Bluetooth AAC dan SBC sedia ada.

CMF Buds Pro 2

Buds Pro 2 CMF menambah codec LDAC dan kesan audio spatial / © CMF

Dari segi Pembatalan Bunyi Aktif, set masih bergantung pada ANC hibrid ditambah dengan mod ketelusan. Kesan audio spatial baharu turut diperkenalkan, memberikan pengalaman mendengar seperti teater.

Harga CMF Phone 1, Watch Pro 2 dan Buds Pro 2

Telefon 1 CMF dijual pada harga $199 dengan persediaan 8/128 GB. Ini agak melemahkan Nothing’s Phone (2a) yang disemak oleh rakan sekerja kami.

Bagi CMF Watch Pro 2, ia mempunyai tanda harga $69 manakala anda boleh menggabungkan bezel dengan jalur tambahan dengan harga $19. Sebaliknya, CMF Buds Pro 2 berharga $59 sepasang.