Terlalu mahal untuk dibaiki? iFixit Menamatkan Program Pembaikan dengan Samsung

20
samsung membaiki diri AS
© Samsung AS

iFixit mengumumkan bahawa ia akan menamatkan program Samsung Repair Hub selepas ia gagal mencapai perjanjian untuk memperbaharui kontrak dengan Samsung. Program ini telah dilancarkan pada 2022 dengan kerjasama pengeluar telefon pintar Android.

  • Baca juga: Telefon pintar Samsung Galaxy dibandingkan pada 2024

Seperti yang dilihat dalam catatan blog, iFixit menyebut “kebolehbaikan Samsung tidak sejajar” dengan misinya dengan syarikat Korea Selatan yang menyukarkan skala program. Dalam mesej kepada The Verge, ia menambah bahawa alat ganti daripada Samsung adalah sangat mahal manakala perantinya seperti telefon pintar perdana dan boleh lipat lebih kompleks untuk dibaiki berbanding peranti daripada jenama lain.

Sebagai contoh, iFixit memberikan contoh bahawa bateri untuk kebanyakan peranti Galaxy telah dilekatkan pada LCD, kemudiannya memerlukan anda memasang panel dan bateri yang sama sekali baharu berbanding dengan menggantikan bahagian yang rosak sahaja.

Samsung Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5

Samsung menambah Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 ke dalam program pembaikan diri. / © Samsung

Ia juga menyebut Samsung tidak memberikan mereka alat ganti yang diperlukan untuk model terkini serta membenarkan iFixit menyokong kedai pembaikan tempatan untuk pembaikan dan perkhidmatan. Pada masa sama, syarikat Korea Selatan itu juga disebut-sebut akan mengehadkan bilangan alat pembaikan yang dihantarnya kepada iFixit, yang dikatakan hanya meliputi sehingga tujuh bahagian setiap kedai setiap suku tahun.

Selaras dengan perpisahan ini, dokumen yang didakwa perjanjian (melalui 404 Media) antara Samsung dan iFixit telah muncul. Ia menyatakan dalam kontrak bahawa syarikat pembaikan pihak ketiga seperti iFixit dikehendaki menghantar maklumat pelanggan kepada Samsung termasuk nama dan alamat sebelum pembaikan dimulakan dan komponen gantian dihantar keluar.

iFixit tanpa Samsung

Walaupun perkembangan terkini nampaknya memberi tekanan dalam hubungan antara kedua-dua syarikat, iFixit berjanji ia akan terus menawarkan kit pembaikan dan alat ganti untuk peranti Samsung, termasuk OEM dan telefon bimbit selepas pasaran. Lebih penting lagi, ia juga akan memastikan semua panduan yang tersedia tersedia untuk pelanggannya.

Mulai Jun 2024, ia akan berhenti bekerjasama dengan Samsung untuk membangunkan manual pembaikan. Ia juga menyebut bahawa ia akan menarik balik sebarang had mengenai bilangan bahagian yang boleh diperoleh oleh pelanggan atau kedai pembaikan daripada mereka.

Sebaliknya, Samsung telah mengakui keputusan iFixit dan memberikan kenyataan kepada Pihak Berkuasa Android menangani isu terkini.

Samsung komited untuk menyediakan penjagaan peranti yang berkualiti dan boleh diakses kepada pelanggan kami dengan pilihan yang fleksibel untuk memenuhi keperluan mereka, termasuk perkhidmatan walk-in, mail-in dan “We Come to You”. Bagi orang yang ingin memanfaatkan program pembaikan diri kami, kami menawarkan alat ganti, alatan dan maklumat yang diperakui Samsung untuk produk kami yang layak di satu tempat yang mudah: SamsungParts.com, dikuasakan oleh Encompass.
Kami berbangga dengan kerja yang telah kami lakukan bersama iFixit. Kami tidak boleh mengulas lebih lanjut mengenai butiran perkongsian pada masa ini.

Pernahkah anda cuba memesan alat pembaikan daripada iFixit untuk peranti Samsung Galaxy anda? Apa pendapat anda tentang pertengkaran ini? Beritahu kami dalam ulasan.