Tiada Lagi Buih Hijau? Apple akan Mengamalkan RCS pada iPhone mulai 2024

29
Gambar Apple iPhone 14 NextPit 09
© nextpit

Masih terdapat perpecahan besar di AS mengenai isu gelembung biru vs. gelembung hijau. Ramai pengguna iPhone dan Android di sana dapat mengaitkan dengan situasi ini kerana Apple terus bertahan untuk tidak menyokong protokol RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya) yang digunakan pada Android. Selepas bertahun-tahun mendorong inisiatif untuk meyakinkan syarikat teknologi Cupertino, usaha Google mungkin akhirnya membuahkan hasil apabila Apple mengumumkan rancangan untuk menambah RCS pada iPhonenya menjelang 2024.

Dibangunkan oleh Persatuan GSM, RCS telah diterima pakai oleh Google sebagai sistem pemesejan lalai pada Android selama bertahun-tahun sekarang. Ia menyampaikan sistem pemesejan yang dipertingkatkan yang menggantikan standard SMS/MMS lama. Dengan RCS, pengguna boleh menghantar atau menerima mesej dan format fail yang berbeza seperti imej dan rakaman suara melalui sambungan selular atau Wi-Fi. Sistem ini juga menawarkan langkah privasi dan keselamatan yang lebih baik.

Dalam mesej kepada 9to5Mac, jurucakap Apple mengesahkan bahawa pengeluar iPhone akan menambah Profil Universal RCS pada iMessagenya pada suatu masa pada tahun 2024. Ini akan dilakukan melalui kemas kini perisian dan akan menggantikan standard SMS/MMS yang disokongnya pada masa ini dalam aplikasi pemesejannya.

“Lewat tahun depan, kami akan menambah sokongan untuk Profil Universal RCS, standard seperti yang diterbitkan oleh Persatuan GSM pada masa ini. Kami percaya Profil Universal RCS akan menawarkan pengalaman saling kendali yang lebih baik jika dibandingkan dengan SMS atau MMS. Ini akan berfungsi bersama iMessage, yang akan terus menjadi pengalaman pemesejan terbaik dan paling selamat untuk pengguna Apple.”

RCS lebih baik daripada Apple iMessage

Berbanding dengan iMessage proprietari Apple pada iPhone, RCS mempunyai beberapa kelebihan, seperti memenuhi keperluan imej dan video dengan resolusi lebih tinggi, apatah lagi saiz fail yang lebih besar. Mesej kumpulan dan emoji berfungsi lebih baik dengan RCS serta antara apl pemesejan yang berbeza daripada pengeluar Android.

Dalam kes iMessage, sembang dan mesej daripada peranti Android digambarkan dalam buih hijau, menjadikannya diketahui kepada pengguna iPhone peranti yang digunakan oleh orang di talian lain. Sembang daripada iPhone, bagaimanapun, digambarkan dalam gelembung biru. Sesetengah pengguna juga cenderung untuk mendiskriminasi pengguna lain, mengetahui platform yang mereka gunakan.

Selain itu, kebanyakan ciri iMessage seperti resit baca dan penunjuk tidak berfungsi dengan RCS memandangkan Apple tidak menyokongnya. Penggunaan standard pemesejan yang lebih biasa harus menyelesaikan isu ketidakserasian tersebut. Walau bagaimanapun, masih tidak diketahui sama ada Apple akan menghapuskan sepenuhnya gelembung hijau walaupun menyerah kepada tekanan daripada Google dan OEM terkemuka yang lain.

Tiada apa-apa mengumumkan Nothing Chats baharu yang serasi dengan iMessage Apple

Nothing’s new Nothing Chats akan menyamarkan sembang gelembung hijau Android pada iPhone. / © Tiada apa-apa

Kini terdapat aplikasi pihak ketiga, termasuk Nothing Chats yang diperkenalkan oleh syarikat permulaan Carl Pei Nothing baru-baru ini yang akan merapatkan jurang antara kedua-dua sistem pemesejan. Walau bagaimanapun, penyelesaian itu agak sementara dan terhad, malah memerlukan pengguna Android untuk log masuk atau membuat ID Apple.

Jika anda tinggal di luar Amerika Syarikat, iMessage bukanlah perkara biasa. Apl seperti WhatsApp, Telegram dan Messenger lebih popular pada ekosistem Android dan iPhone. Walau apa pun, keputusan Apple untuk mengguna pakai RCS pada iMessage pasti akan memberi manfaat kepada kebanyakan pengguna.

Apakah pendapat anda tentang perdebatan gelembung biru lwn. gelembung hijau? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda.

Melalui: 9to5Mac