Tiada Sembang Membawa Sembang Buih Biru iPhone ke Android

10
Tiada apa-apa yang digunakan keluaran apl Chat
© nextpit

Sejak penubuhan aplikasi iMessage proprietari Apple, jurang antara ekosistem iPhone dan Android terus melebar. Dengan gergasi teknologi Cupertino masih enggan menerima pakai RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya) atau sistem pemesejan yang lebih biasa, isu itu boleh berlarutan untuk masa yang lebih lama. Nah, Nothing baru-baru ini mengumumkan Nothing Chats, apl pemesejan baharunya yang mungkin menamatkan perdebatan gelembung biru lwn gelembung hijau yang sedang berlangsung.

  • Baca juga: Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ‘Ghost Touch’ pada iOS dan Android

Tiada apa-apa yang menyebut bahawa Nothing Chats dikuasakan oleh Sunbird, platform pemesejan pihak ketiga. Ini membolehkan mesej, termasuk nota suara dan imej, daripada Nothing Phones dipaparkan atau disamarkan dalam buih biru setelah dilihat pada iPhone dalam iMessage.

Apl itu akan menjadi penyelesaian henti-henti kepada dilema semasa mesej daripada telefon Android yang ditunjukkan dalam gelembung hijau dan ditukar kepada format SMS/MMS ringkas pada iMessage. Lebih penting lagi, ia menjadikan hampir mustahil bagi penerima pada peranti iOS untuk membezakan (dan mendiskriminasi) bahawa mereka sedang bersembang dengan pengguna Android.

Tiada apa-apa mengumumkan Nothing Chats baharu yang serasi dengan iMessage Apple

Tiada apa-apa Chat tersedia untuk pertama kali di pasaran terpilih dan serasi dengan Telefon (2). / © Tiada apa-apa

Selain daripada gelembung biru, kebanyakan ciri iMessage juga disokong. Tiada apa-apa yang mengesahkan bahawa penunjuk menaip langsung akan kelihatan pada Nothing Chats dan iMessage dan kedua-dua pemesejan tunggal dan kumpulan turut disokong. Ia merancang untuk menambah resit mesej dibaca dan reaksi dan balasan pada mesej pada masa hadapan.

Selain itu, anda perlu log masuk dengan Apple ID atau buat satu sebelum menggunakan apl tersebut. Tiada yang turut menyerlahkan beberapa langkah keselamatan dan privasi yang digunakan dalam Nothing Chats untuk menambah ketenangan fikiran. Sebagai contoh, mesej sembang dikatakan menggunakan penyulitan hujung ke hujung dan disimpan secara setempat pada peranti dan bukan pada pelayan Sunbird.

Bilakah anda boleh memuat turun apl Nothing Chats?

Bagi ketersediaan Nothing Chats, ia akan tiba di UK, AS, Kanada dan EU pada 17 November. Ia serasi dengan Nothing Phone (2) tahun ini yang telah kami semak. Syarikat itu tidak mendedahkan bila apl itu akan dikeluarkan ke pasaran lain dan peranti Telefon (1).

Pada nota yang berasingan, Sunbird boleh dimuat turun sebagai aplikasi kendiri untuk telefon pintar Android bukan Nothing. Walau bagaimanapun, akses kepada perkhidmatan pemesejan amat terhad kepada sebilangan kecil pengguna.

Apakah pendapat anda tentang perbahasan gelembung biru lwn. gelembung hijau? Adakah anda fikir Apple akan menyerah kalah kemudian dan memberikan sokongan untuk sistem pemesejan Android? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
tiada apa