Tingkatkan bateri Galaxy Watch 4: Cara mematikan sambungan jauh

58
NextPit Samsung Galaxy Watch 4 jam
© NextPit

Dengan profil yang sangat kecil dan beratnya yang ringan, Samsung Galaxy Watch 4 ialah jam tangan pintar yang sangat tipis dan bergaya. Walau bagaimanapun, faktor bentuk ini juga bermakna hayat bateri tidak terlalu lama disebabkan saiz bateri yang kecil. Ciri “Sambungan Jauh” boleh membantu dengan itu – dalam tutorial ini, kami akan memberitahu anda cara untuk melumpuhkannya.

Hubungan saya dengan jam tangan pintar masih sukar pada tahun 2022. Di satu pihak, saya mendapati gajet itu praktikal malah ia akan membantu saya sebagai pelari biasa dari segi kesihatan, sebaliknya, ia menjengkelkan saya untuk mengecas barang boleh pakai setiap malam. Itulah kritikan terbesar saya dengan ulasan Galaxy Watch 4.

Walau bagaimanapun, saya menemui tetapan dalam menu Galaxy Watch 4 Classic yang sepatutnya meningkatkan hayat bateri mengikut forum Samsung. Ia dipanggil “Sambungan Jauh”, diaktifkan secara lalai dan menjamin sambungan jam tangan pintar ke telefon pintar walaupun sambungan Bluetooth terputus. Jam tangan pintar kemudian beralih kepada modul Wi-Fi dan menyegerakkan data melalui rangkaian rumah anda.

Bagaimana untuk menyahaktifkan fungsi “sambungan jauh”.

Walau bagaimanapun, Galaxy Watch 4 tidak semestinya sentiasa menyegerak dengan telefon anda walaupun tanpa sambungan Bluetooth. Jika telefon pintar anda tidak berada dalam julat, anda tidak boleh melihat datanya. Jadi sudah memadai jika jam tangan pintar Samsung menghantar maklumatnya ke telefon bimbit apabila anda mendekatinya. Jika anda bersetuju dengan saya, anda boleh mematikan ciri seperti berikut:

Matikan sambungan jauh pada Galaxy Watch 4 anda:

  1. Pada telefon anda—bukan jam tangan pintar.
  2. Buka apl Samsung Wearable.
  3. Pergi ke Tetapan Galaxy Watch 4 atau Galaxy Watch 4 Classic anda.
  4. Ketik pada Tetapan lanjutan.
  5. Lumpuhkan pilihan Sambungan jauh.
Tangkapan skrin, anda akan menemui Samsung Galaxy Watch 4.

Bagaimana untuk menyahaktifkan sambungan jauh dengan Samsung Galaxy Watch 4 / © NextPit

Itu sahaja! Kini ia hanya perlu memberi perhatian kepada cara hayat bateri jam pintar anda berkelakuan dalam beberapa hari akan datang. Memandangkan Galaxy Watch 4 Classic baru sahaja tiba di pejabat editorial untuk semakan dan untuk beberapa tutorial seperti ini, saya belum dapat menguji sendiri hayat bateri. Jadi jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan saya dalam komen!

Adakah anda menggunakan Samsung Galaxy Watch dan gembira menerima tutorial Samsung Watch? Beritahu saya dalam komen!