Twitch: Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Emote?

47

Emote adalah sebahagian daripada sembang Twitch. Kebanyakan orang di Twitch menggunakan emote untuk meluahkan perasaan mereka dan bertindak balas terhadap strim. Walau bagaimanapun, kadangkala pengguna mengalami gangguan dalam aliran komunikasi mereka dan emosi tidak akan dipaparkan pada skrin mereka. Jika ini terdengar seperti anda, isu ini mungkin bergantung pada jenis emosi yang anda gunakan. Terdapat keperluan khusus yang perlu anda penuhi untuk menggunakan emosi tertentu pada Twitch.

Twitch: Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Emote?

Jika anda melihat teks emote dan bukannya emote itu sendiri dalam sembang, ini bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan emotikon anda. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab anda tidak dapat melihat emote pada Twitch dan cara menyelesaikan masalah ini.

Sebab Tidak Melihat Emote dalam Twitch Chat

Terdapat perbezaan antara emote Twitch yang tersedia untuk semua orang dan subemote yang anda boleh perolehi dengan melanggan saluran strim kegemaran anda. Sesetengah masalah berpunca daripada emosi, manakala yang lain bergantung pada platform, penyemak imbas, dsb. Berikut ialah sebab paling biasa anda tidak dapat melihat emosi dalam sembang di Twitch:

Emot Pelanggan (Sub) Tidak Boleh Digunakan

Jika anda tidak melanggan saluran yang anda mahu gunakan subemot, anda tidak akan dapat melihatnya dalam sembang atau menggunakannya. Selain itu, memandangkan subemote mempunyai peringkat, anda hanya boleh menggunakan tahap emote yang anda langgan (satu, dua atau tiga).

Sebab lain mengapa emot tidak tersedia ialah ia dibenderakan dan dialih keluar buat sementara waktu untuk diperiksa. Penstrim juga boleh menghadapi masalah dengan emote jika mereka kehilangan status ahli gabungan mereka atau secara tidak sengaja mengalih keluar emote daripada saluran.

Bit Emote Tidak Boleh Digunakan

Sebab utama anda tidak boleh menggunakan bit emote dalam sembang adalah kerana anda mungkin belum menderma jumlah bit yang betul kepada saluran. Sebaik sahaja anda melakukannya, emote akan tersedia selama-lamanya dan anda tidak perlu membayarnya setiap bulan.

Emot Pihak Ketiga Tidak Dipasang

Emote pihak ketiga suka FrankerFaceZ (FFZ) atau TV Twitch yang lebih baik (BTTV), yang paling biasa digunakan, perlu dipasang pada PC anda untuk berfungsi. Selain itu, penstrim yang anda tonton perlu memuat turunnya.

Perlu diingat bahawa sambungan penyemak imbas untuk emosi hanya berfungsi pada PC. Anda tidak akan melihat emosi ini pada sembang Twitch semasa menggunakan telefon mudah alih.

Cache Telah Penuh

Tidak kerap mengosongkan cache dan data pada penyemak imbas anda mungkin menyebabkan apl dan tapak seperti Twitch tidak berfungsi dan pepijat. Jika anda tidak melihat emosi biasa anda, cuba kosongkan cache penyemak imbas anda.

Beginilah cara anda boleh mengosongkan cache pada Google Chrome (prosesnya serupa untuk penyemak imbas lain):

 1. Buka Google Chrome.
 2. Ketik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Klik pada “Tetapan.”
 4. Dalam kotak “Tetapan carian”, masukkan “cache.”
 5. Ketik “Kosongkan Data Penyemakan Imbas.”
 6. Kotak semak untuk pilihan “Kuki dan data tapak lain” dan “Imej dan fail cache”.
 7. Ketik “Kosongkan Data” untuk mengesahkan.

Cara alternatif untuk mengosongkan cache dan data ialah memasang program untuknya.

Penyelesaian Penyelesaian Masalah untuk Emotes pada Twitch

Sesetengah penyelesaian untuk masalah ini akan berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan apl desktop Twitch atau menonton strim Twitch pada penyemak imbas, tetapi kebanyakannya berfungsi untuk kedua-duanya.

Membetulkan Apl Desktop Twitch

Jika anda tidak melihat emote dalam sembang, anda harus cuba memuat semula halaman tersebut terlebih dahulu.

 • Tekan butang “CTRL” dan “F5” pada masa yang sama jika anda menggunakan sistem pengendalian Windows. Penyelesaian ini berfungsi pada pelayar dan aplikasi Twitch.
 • Tekan butang “Arahan,” “Shift” dan “R” serentak jika anda menggunakan Mac.

Jika ini tidak menyelesaikan isu ini, anda harus log keluar daripada akaun anda, log masuk semula atau tutup apl daripada Pengurus Tugas dan buka semula. Inilah cara untuk menetapkan semula Twitch:

 1. Buka Pengurus Tugas, yang boleh dilakukan dalam dua cara.
  • Tekan butang “CTRL,” “Alt,” dan “Delete” pada masa yang sama.
  • Klik kanan pada Bar Tugas di bahagian bawah skrin dan pilih Pengurus Tugas.
 2. Klik pada Twitch dalam program yang sedang berjalan.
 3. Pilih “Tamat Tugas.”
 4. Buka Twitch.

Jika menetapkan semula Twitch tidak menyelesaikan isu itu dan anda fikir apl itu menyebabkan masalah, cuba nyahpasangnya. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Tekan butang “Windows”.
 2. Taipkan “Apl dan Ciri” dalam butang carian di sudut kiri skrin anda.
 3. Buka “Apl dan Ciri.”
 4. Klik pada “Twitch.”
 5. Ketik pilihan “Nyahpasang”.
 6. Buka penyemak imbas anda.
 7. Pergi ke laman web rasmi Twitch.
 8. Pilih “Muat turun untuk Windows.”

Memasang Sambungan Emote pada Penyemak Imbas Anda

Kadangkala pengguna Twitch melaporkan masalah mengenai emote pihak ketiga mereka, yang nampaknya berfungsi pada satu saluran dan yang lain tidak. Ini mungkin berlaku kerana terdapat emosi terhad yang boleh anda benarkan pada saluran daripada sambungan FFZ dan BTTV. Jadi hanya beberapa penstrim akan mempunyai emoji yang sama.

Selain itu, anda mungkin tidak melihat emoji tertentu pada sembang jika anda tidak mempunyai sambungan yang dimuat turun dan dipasang. Inilah cara anda boleh memuat turun sambungan:

 1. Buka penyemak imbas anda.
 2. Pergi ke FFZ atau BTTV laman web rasmi.
 3. Ketik pilihan “Muat Turun untuk Opera” atau penyemak imbas lalai anda.
 4. Pilih “Pelayar Lain” untuk memilih penyemak imbas untuk sambungan emote.
 5. Ketik “Tambah ke (Pelayar)” pada halaman pemalam.
 6. Benarkan penggunaan sambungan dengan akaun Twitch anda.
 7. Buka strim dan klik pada “Tetapan Sembang.”
 8. Ketik tetapan BTTV atau FFZ di sana.
 9. Navigasi ke “Menu Emote” dan dayakan sambungan.

Penyelesaian Lain

Sebelum menghubungi sokongan Twitch, pastikan penstrim yang anda tonton mempunyai sambungan emote yang sama seperti anda dan lihat emosi yang mereka pilih untuk digunakan dalam sembang. Anda juga boleh cuba membuka Twitch pada penyemak imbas yang berbeza, menyemak sambungan Internet anda, atau bertanya kepada penstrim tentang emote jika semua yang dinyatakan di atas tidak berfungsi.

Sebab lain mengapa anda mungkin tidak melihat emoji dalam sembang Twitch adalah jika anda salah mengejanya. Penting untuk menaip teks emoji yang tepat. Sebarang kesilapan seperti huruf besar atau jarak yang salah tidak akan menghasilkan emote yang diingini. Jika anda tidak tahu teks mana yang perlu anda masukkan, tuding pada emot dan anda boleh melihat perkara yang perlu anda taipkan.

Soalan Lazim

Apakah itu 7TV, dan bagaimana anda menggunakannya di Twitch?

7TV ialah sambungan emote yang boleh dipasang dengan cara yang sama seperti BTTV dan FFZ. Apa yang anda perlu lakukan ialah memuat turunnya dari tapak web rasmi, menambahnya pada penyemak imbas lalai anda, dan membenarkan penggunaannya di Twitch dengan akaun anda. Kemudian hanya gunakannya dari sembang Twitch.

Bagaimanakah cara saya membuka kunci emosi Twitch secara kekal?

Terdapat pelbagai jenis emosi pada Twitch. Anda boleh membuka kunci beberapa secara kekal, manakala yang lain memerlukan bayaran bulanan. Emote Global Twitch adalah percuma dan anda boleh menggunakannya pada bila-bila masa. Subemote dikhaskan untuk orang yang melanggan saluran dan tamat tempoh selepas sebulan melainkan anda meneruskan langganan. Bit emote boleh dibuka secara kekal selepas anda mengumpulkan dan menderma bit yang mencukupi. Akhir sekali, emot pihak ketiga boleh digunakan pada bila-bila masa selepas anda memasangnya.

Menggunakan Emoji Twitch

Jika anda mahu pustaka emotes yang besar digunakan dalam sembang Twitch, anda perlu membuka kuncinya, mendapatkan subemote dan memasang sambungan. Jangan risau jika anda tidak boleh menggunakan beberapa emoji pada setiap saluran kerana terdapat had dan penstrim hanya boleh membenarkan sekitar 40 emote pihak ketiga pada strim mereka.

Emote yang manakah kegemaran anda? Berapa kerap anda menggunakan emote pihak ketiga di Twitch? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.