Ulasan Samsung Galaxy S7: Telefon hebat pada zamannya tetapi jangan beli pada 2018

93

£569
Harga apabila disemak

Kembali pada tahun 2016, Samsung Galaxy S7 adalah sebaik yang dimiliki oleh telefon. Pada tahun 2018, ia telah digantikan beberapa kali – sudah tentu terdapat S8 dan S9, tetapi juga Note 8 dan sebilangan besar saingan lain seperti Sony, HTC, Huawei dan, sudah tentu, Apple.

Sepanjang masa itu, harga telah meningkat dengan ketara, jadi anda tidak akan mendapat yang terbaharu Samsung untuk £569 seperti yang anda lakukan pada tahun 2016. S8 adalah pembelian yang hebat, walaupun setahun dalam hayatnya, dan boleh didapati dengan harga di bawah £450 jika anda membeli-belah. Tetapi untuk keuntungan yang paling besar untuk wang anda, OnePlus 6 adalah mencuri mutlak pada £469.

Samsung Galaxy S7 masih telefon yang baik jika anda menggunakannya sekarang. Tetapi jika anda ingin membeli yang baharu, ia akan menjadi agak lama pada penghujung kontrak standard dua tahun anda, jadi berbaloi untuk berbelanja lebih sedikit sekarang.

Teruskan membaca untuk ulasan asal Jon, dan untuk mengetahui sebab S7 begitu hebat pada tahun 2016.

Kontrak terbaik Samsung Galaxy S7 dan tawaran tanpa SIM

Kajian Samsung Galaxy S7: Apa yang baharu?

Jadi, tanpa berlengah lagi, inilah ulasan kami tentang Samsung Galaxy S7. Kita akan mulakan dengan melihat lebih dekat pada perubahan besar, yang kebanyakannya mustahil untuk dikesan daripada pemeriksaan fizikal sepintas lalu.

Ciri pertama nota ialah pengembangan storan. Peminat Galaxy gempar tentang kekurangan slot microSD dalam model tahun lepas, jadi Samsung telah membawa kembali ciri tersebut di sini. Ia adalah perkara yang wajar untuk dilakukan, dan Samsung tidak berkompromi dengan reka bentuk telefon untuk melakukannya sama ada. Kad microSD disembunyikan dengan kemas bersebelahan kad nano-SIM dalam laci SIM memanjang di tepi atas, bermakna tiada slot kedua yang tidak sedap dipandang untuk mengotori garisan bersih telefon.

Rintangan habuk dan air ialah satu lagi ciri menarik yang muncul semula di sini yang tidak menjejaskan rupa dan rasa telefon. Ia juga merupakan peningkatan pada perlindungan IP67 Samsung Galaxy S5, yang merupakan perdana Samsung terakhir yang mempunyai ciri tersebut.

Secara teknikal, ini bermakna anda boleh menenggelamkan telefon sepenuhnya ke dalam air sehingga 1.5 meter sehingga 30 minit, jadi anda boleh menggunakannya untuk mengambil gambar ketam bertapa di kolam batu – jika itu yang mengapungkan bot anda.

Saya lebih suka menganggapnya sebagai ketenangan fikiran tambahan. Dengan Galaxy S7, anda tidak perlu risau tentang mengeluarkan telefon anda semasa hujan, atau meletakkannya di atas meja yang direndam bir di pub. Dari perspektif itu, ia adalah sesuatu yang sangat berbaloi untuk dimiliki.

Kajian Samsung Galaxy S7: Spesifikasi dan harga

Paparan Super AMOLED 5.1in, resolusi Quad HD, sentiasa hidup
Pemproses Samsung Exynos 8890 Octa-core (2 x CPU quad-core berjalan pada 2.3GHz dan 1.6GHz)
Storan 32GB
slot microSD menyokong sehingga 200GB
Android 6 Marshmallow
Kamera belakang 12-megapiksel dengan apertur f/1.7, autofokus pengesan fasa dwi-piksel
“Bonggol” kamera yang lebih kecil menonjol hanya 0.46mm
rintangan habuk dan air IP68
Kapasiti bateri 3,000mAh
Harga: Sim percuma, £480 termasuk VAT – Beli Sekarang dari Amazon

Ulasan Samsung Galaxy S7: Paparan

Selain daripada perubahan tajuk tersebut, Samsung Galaxy S7 adalah kemas kini yang ringan. Samsung Galaxy S6 dahulu dan masih, telefon pintar yang sangat baik, jadi ini tidak menggambarkan terlalu banyak masalah.

S7 mempunyai paparan Super AMOLED 5.1in dengan resolusi 1,440 x 2,560 – sama seperti Samsung Galaxy S6 tahun lepas – dan ia setajam yang boleh. Mungkin ada yang mengatakan resolusi tinggi itu tidak ada gunanya; Lagipun, dari jarak tontonan biasa, kebanyakan orang tidak akan dapat membezakan antara skrin S7 dan skrin 1080p dengan saiz yang sama. Sekurang-kurangnya tidak tanpa kembali ke kaca pembesar.

Ia untuk digunakan dalam set kepala VR seperti Samsung Gear VR, walau bagaimanapun, resolusi tinggi sedemikian datang ke dalam mereka sendiri. Dengan telefon diikat pada sepasang gogal VR, skrin hanya sentimeter dari mata anda, dan terbahagi kepada dua (separuh setiap mata), resolusi yang anda perlukan untuk paparan yang tajam meningkat dan setiap piksel tambahan dikira.

Malah, walaupun dengan paparan resolusi tinggi sebegitu, skrin Samsung Galaxy S7 kelihatan seperti butiran sentuhan dalam set kepala VRnya, jadi resolusi tambahan tidak terlalu tinggi seperti yang mungkin muncul pada mulanya.

Beli Samsung Gear VR sekarang dari Amazon

Kualiti paparan baharu ini juga sangat baik. Samsung telah lama menyempurnakan seni menghasilkan skrin terulung pada telefon pintarnya, entah bagaimana berjaya menjinakkan warna terlebih tepu yang tipikal teknologi Super AMOLED, sambil menyampaikan sesuatu yang luar biasa warna-tepat dan luar biasa padat sekali gus. Itu tidak berubah di sini.

Kontras adalah sempurna, seperti yang anda jangkakan daripada panel berasaskan Super AMOLED. Memandangkan piksel individu membekalkan sumber cahayanya, tiada apa-apa yang boleh bocor dari belakang, jadi anda mendapat dakwat, hitam sempurna.

Kualiti warna sangat baik. Telefon ini mempunyai beberapa mod berbeza yang tersedia untuk digunakan, dan ia dihantar dengan mod Adaptif yang menarik perhatian didayakan. Itulah yang saya uji, dan ia memberikan angka yang sangat baik.

Dengan kecerahan automatik dilumpuhkan, kecerahan memuncak pada 354cd/m2, yang tidak kelihatan begitu hebat. Seperti telefon bimbit Samsung sebelumnya, semuanya berubah apabila anda mendayakan kecerahan automatik. Pada hari yang cerah, skrin mampu memuncak jauh lebih tinggi – sehingga 470cd/m2 – jadi ia sepatutnya boleh dibaca dengan sempurna dalam kebanyakan keadaan.

Mod Penyesuaian Samsung juga melakukan tugas yang sangat baik dalam mempersembahkan grafik yang mencolok mata tanpa kelihatan terlalu luar biasa dan meliputi 100% ruang warna sRGB.

Kajian Samsung Galaxy S7: Reka bentuk

Juga tidak berubah ialah reka bentuk sandwic kaca dan kemasan logam eksotik yang menyokongnya. Ringkasnya, Samsung Galaxy S7 kelihatan sama baik seperti Galaxy S6 tahun lepas – semuanya berkilat, berkilauan dan glamor yang berkilauan – menangkap cahaya dalam pelbagai cara yang menarik, dan berkilauan seperti barang kemas yang baru digilap. Daripada semua telefon pintar yang saya uji selama ini, S7 terasa seperti yang paling diingini – yang paling cantik yang pernah saya gunakan.

Terdapat kelemahan pada kemasan berkilat Galaxy S7, walaupun: ia kelihatan mengerikan apabila ditutup dengan cap jari berminyak, dan ia juga mengambilnya dengan cepat. Ini ialah telefon yang anda akan lap beberapa kali sehari pada baju atau seluar anda untuk memastikan ia kelihatan bersih. Berita baiknya ialah salutan oleophobic yang digunakan pada Gorilla Glass 4 bermakna mudah untuk menghilangkan gris dengan beberapa gosok dan mengembalikannya kelihatan terbaik.

Semua butang kekal di lokasi yang sama seperti pada Galaxy S6. Saya gembira melihat butang rumah dan pembaca cap jari masih berada di bawah skrin di tengah – saya bukan peminat besar kawalan yang dipasang di belakang. Pembesar suara tunggal telefon dan bicu set kepala mengapit soket USB mikro telefon. Butang kelantangan berada di tepi kiri, butang kuasa di sebelah kanan, dan gabungan kad SIM dan dulang mikroSD berada di tepi atas telefon.

Balikkan Galaxy S7 dan lihat bahagian belakang, dan anda akan mula melihat perbezaan fizikal pertama antara telefon ini dan Galaxy S6 tahun lepas. Mula-mula, “bonggol” kamera yang banyak didedahkan telah dikecilkan saiznya, daripada sekitar 1.6mm pada model tahun lepas kepada 0.46mm di sini.

Kedengarannya tidak begitu, tetapi ia memberi kesan yang lebih besar yang mungkin anda fikirkan. Benjolan yang kurang ketara bermakna ia terletak lebih rata apabila anda meletakkannya pada pengecas wayarles, jadi ia kurang berkemungkinan gagal untuk mengecas, dan ia tidak terhuyung ke arah ini dan itu jika anda mengetik sudut atas skrin apabila ia diletakkan pada meja. Bonjolan kamera juga mempunyai bahagian tepi yang lebih bulat, bermakna ia kurang berkemungkinan menangkap poket anda apabila anda menyimpannya.

Perubahan estetik utama yang lain ialah dengan menggunakan proses yang dipanggil Samsung “Thermoforming”, kini terdapat lengkungan pada kedua-dua tepi panjang panel belakang (sedikit seperti pada Galaxy Note 5 tahun lepas), menjadikan telefon itu lebih lembut, berbatu- seperti rasa daripada S6 yang lebih kuasa dua. Ia juga menjadikan ia berasa jauh lebih kecil daripada yang anda jangkakan, dan walaupun S6 masih telefon yang kelihatan hebat, S7 hanya memasukkannya ke dalam kepentingan reka bentuk. Ia kelihatan, dan terasa, jauh lebih canggih.

Selebihnya reka bentuk agak serupa dengan S6. Butang dan port semuanya berada di tempat yang sama: kad SIM dan laci microSD berada di tepi atas, butang kelantangan di sebelah kiri, butang kuasa di sebelah kanan dan audio 3.5mm, port mikro-USB dan pembesar suara jeriji di bahagian bawah.

Satu-satunya perbezaan utama yang lain ialah keupayaan skrin sentiasa hidup baharu. Seperti Moto Display Motorola, ini menunjukkan maklumat berguna seperti masa dan pemberitahuan baharu pada skrin, walaupun semasa telefon dalam keadaan siap sedia.

Tidak seperti versi Motorola, Samsung dihidupkan secara kekal dan anda mendapat pilihan gaya skrin sentiasa hidup yang ditunjukkan. Terdapat tujuh paparan jam asas dan pemberitahuan yang berbeza, daripada paparan digital asas kepada paparan jam dunia berkembar. Anda mendapat pilihan dua paparan kalendar yang berbeza, dan tiga imej – beberapa bintang dan planet, dan satu lagi pokok bergaya.

Setelah tinggal bersama S7 buat sementara waktu sekarang, saya tidak yakin dengan kegunaan ciri ini. Walaupun menyeronokkan untuk dapat melihat masa tanpa mengetik skrin atau menekan butang kuasa, hakikat ia tidak menunjukkan pemberitahuan yang lebih terperinci adalah peluang besar yang terlepas. Walaupun anda boleh melihat apabila anda terlepas panggilan atau menerima mesej teks, anda tidak dapat melihat oleh siapa panggilan atau mesej itu dihantar. Ayuh, Samsung – saya mahu maklumat lanjut.

Spesifikasi Samsung Galaxy S7

vs spesifikasi Samsung Galaxy S7 Edge

Pemproses Spesifikasi UK: Kemungkinan besar – Octa-core (quad 2.3GHz dan quad 1.6GHz), Samsung Exynos 8890 Octa; Wilayah lain – Quad-core Qualcomm Snapdragon 820 (dwi-teras 2.15GHz dan dwi-teras 1.6GHz) Spesifikasi UK: Kemungkinan besar – Octa-core (quad 2.3GHz dan quad 1.6GHz), Samsung Exynos 8890 Octa; Wilayah lain – Quad-core Qualcomm Snapdragon 820 (dwi-teras 2.15GHz dan dwi-teras 1.6GHz)
Ram 4GB LPDDR4 4GB LPFDDR4
Saiz skrin 5.1in 5.5in
Resolusi skrin 1,440 x 2560, 576ppi (Gorilla Glass) 1,440 x 2,560ppi
Jenis skrin Super AMOLED, paparan sentiasa dihidupkan Super AMOLED, paparan sentiasa dihidupkan
Kamera depan 5MP 5MP
Kamera belakang 12MP (f/1.7, saiz piksel 1.4μ, saiz penderia 1/2.6in, autofokus pengesan fasa, OIS, penderia dwi-piksel) 12MP (f/1.7, saiz piksel 1.4μ, saiz penderia 1/2.6in. autofokus pengesan fasa, OIS, penderia dwi-piksel)
Kilat Dwi LED Dwi LED
GPS ya ya
Kompas ya ya
Penyimpanan 32GB 32GB
Slot kad memori (dibekalkan) ya ya
Wi-Fi 802.11ac 802.11ac
Bluetooth Bluetooth 4.2 LE, A2DP, apt-X, ANT+ Bluetooth 4.2 LR, A2DP, apt-X, ANT+
NFC ya ya
Data tanpa wayar 4G 4G
Saiz (WDH) 70 x 7.9 x 142mm (WDH) 73 x 7.7 x 73mmmm (WDH)
Berat badan 152g 157g
Rintangan habuk dan air IP68 IP68
Sistem operasi Android 6 Marshmallow dengan UI TouchWiz Android 6 Marshmallow dengan UI TouchWiz
Kapasiti bateri 3,000mAh 3,600mAh