Vision Pro Apple Mungkin Menyokong Pad Jejak Maya pada Masa Depan

30
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 20.24.16
© Apple

Vision Pro Apple banyak bergantung pada penderia dan kamera untuk membolehkan penjejakan lanjutan tangan dan jari untuk kawalan. Ia juga menggunakan papan kekunci maya sebagai input. Tetapi apa yang hilang apabila peranti itu diperkenalkan ialah pilihan untuk menggunakan pad jejak atau tetikus sebagai penunjuk apabila menavigasi di dalam ruang maya. Nampaknya, ciri ini mungkin hanya akan tiba pada masa hadapan dan memerlukan aksesori yang dipakai di jari.

  • Baca juga: Cermin mata VR kendiri terbaik untuk dibeli pada tahun 2024

Bagaimana Apple boleh mendayakan pad jejak maya pada Vision Pro

Seperti yang ditemui oleh Patently Apple, syarikat teknologi Cupertino baru-baru ini telah memfailkan paten baharu di Amerika Syarikat. Daripada apa yang kelihatan, ini terutamanya menerangkan penggunaan alat boleh pakai yang akan dipakai oleh pengguna pada jari telunjuknya dan untuk digunakan seiring dengan pad jejak ruang atau maya. Ruang terakhir kemudiannya ditambah kepada persekitaran fizikal, seperti diletakkan di atas meja rata, sama seperti cara pad jejak konvensional dibentangkan.

Dapat dilihat, pengguna juga boleh meniru fungsi pad jejak sebenar, iaitu dengan mempunyai penunjuk yang mewakili status dan orientasi jari dan ini dipersembahkan pada monitor atau paparan yang dihasilkan. Tetapi lebih daripada kawalan navigasi, pengguna juga boleh memanipulasi ikon maya berdasarkan ilustrasi, seperti memindahkan satu dan menggabungkannya ke objek maya pada paparan.

Paten baharu yang berkaitan dengan pad jejak maya dan peranti jari yang digandingkan dengan set kepala Apple Vision Pro

Paten baharu Apple yang menunjukkan peranti jari dan pad jejak maya untuk digunakan dengan Vision Pro / © Patently Apple

Pada masa ini, paten itu nampaknya melibatkan pelaksanaan yang kompleks pada bahagian perisian OS Vision dan sangat jauh daripada apa yang ditunjukkan oleh Apple dalam bahan pemasarannya dengan kawalan sentuhan pada udara asas dan antara muka seperti macOS. Oleh itu, tidak mungkin kita akan melihat ciri ini ditambahkan pada Vision Pro dalam masa terdekat.

Selain itu, peranti jari untuk penggunaan pad jejak adalah perkara yang belum kita dengar atau lihat lagi. Walau bagaimanapun, terdapat paten sebelum ini yang berkaitan dengan cincin pintar dan bukannya jenis jaket, jadi kemungkinan Apple masih bereksperimen dengan cara untuk pengguna menavigasi ruang realiti pada set kepalanya.

Kaedah kawalan yang manakah anda lebih suka gunakan pada set kepala VR/XR? Adakah pengawal fizikal lebih baik daripada pengawal maya? Kongsi dengan kami pendapat anda dalam komen.