WhatsApp: Bagaimana untuk menukar dari Android ke iOS dengan cepat

48
Prathankarnpap Shutterstock.com
© Prathankarnpap/Shutterstock.com

WhatsApp akhirnya mengeluarkan cara baharu dan mudah untuk memindahkan kandungan daripada Android ke iOS. Hari ini, Meta mula melancarkan kemas kini beta kepada pengguna yang mendaftar dalam program Beta WhatsApp yang membolehkan menukar antara telefon dengan selamat dan memindahkan sejarah sembang, foto, video dan mesej suara anda daripada Android ke iPhone sambil mengekalkan penyulitan hujung ke hujung. Berikut ialah cara ciri baharu ini akan berfungsi.

 • Adakah anda sudah melihatnya? Berikut ialah ciri baharu terbaik iOS 16!

Perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah ciri ini masih dalam peringkat beta, jadi pada masa ini ia hanya dilancarkan kepada mereka yang mendaftar dalam program beta – ia dijangka mengambil masa kira-kira seminggu untuk sampai kepada semua pengguna. Sebaik sahaja kami mendapat akses kepada versi beta, kami akan mengemas kini tutorial ini tentang cara memindahkan data WhatsApp daripada Android ke iOS. Nantikan!

Sebelum bertukar daripada Android kepada iPhone

Sejak tahun lepas, pengguna Android mempunyai keupayaan untuk beralih daripada iPhone ke Android dengan mudah – dan kini ciri itu bertukar menjadi jalan dua hala. Ini bermakna, tidak seperti sesetengah ahli komuniti NextPit, anda tidak perlu lagi menderita dengan kaedah pemindahan data kuno pada tahun 2022 untuk memindahkan sembang WhatsApp daripada peranti Android ke iPhone.

Itu kerana mulai hari ini di WhatsApp akan membolehkan anda memindahkan maklumat akaun, foto profil, sembang individu, sembang kumpulan, sejarah sembang, media dan tetapan anda dengan mudah daripada satu OS ke OS yang lain – selagi anda menggunakan nombor yang sama pada OS lama anda. dan telefon baru. Menurut Meta, bagaimanapun, anda tidak akan dapat memindahkan sejarah panggilan atau nama paparan anda.

 • Berkaitan: Cara menukar daripada telefon pintar Android kepada iPhone baharu anda

Akhir sekali, terdapat juga beberapa keperluan teknikal seperti Android 5 ke atas yang dipasang pada peranti Android anda dan sekurang-kurangnya iOS 15.5 ke atas dipasang pada iPhone anda. Anda juga perlu muat turun dan pasang apl Move to iOS pada telefon Android anda. Selain itu, sebelum memulakan pemindahan kandungan antara sistem operasi, pastikan anda mempunyai versi terbaharu aplikasi WhatsApp yang dipasang pada kedua-dua telefon:

 • WhatsApp iOS versi 2.22.10.70 ke atas
 • WhatsApp Android versi 2.22.7.74 ke atas

Maklumat penting: Anda mesti menggunakan nombor telefon yang sama pada Android lama dan iPhone baharu anda agar proses ini berfungsi!

WhatsApp, tukar Android kepada iPhone, tutorial

Pada peranti Android anda, muat turun dan pasang apl Move to iOS untuk memindahkan data WhatsApp daripada Android ke iOS. / © Apple

Jika semua keperluan di atas dipenuhi, anda hanya perlukan iPhone yang sama ada baharu kilang atau tetapan semula kepada tetapan kilang. Cuma pasangkannya dengan telefon Android anda melalui apl Move to iOS dan pindahkan data berharga anda daripada telefon Android anda.

Untuk memindahkan data WhatsApp secara khusus daripada Android ke iPhone pastikan kedua-dua peranti disambungkan kepada sumber kuasa dan ke rangkaian Wi-Fi yang sama – sekiranya tidak dapat dilakukan, anda juga boleh menyambungkan peranti Android anda ke hotspot iPhone anda.

Bagaimana untuk memindahkan WhatsApp dari Android ke iPhone

Yang berkata, untuk memindahkan sejarah sembang WhatsApp, foto, video, mesej suara dan banyak lagi daripada Android ke iPhone, ikuti langkah di bawah:

 1. Pada peranti Android anda: Buka apl Alih ke iOS dan ikut gesaan pada skrin.

 2. Kod akan dipaparkan pada iPhone anda. Apabila digesa, masukkan kod pada telefon Android anda.

 3. Ketik teruskan dan ikut gesaan pada skrin.
 4. Pilih WhatsApp pada Pemindahan Data skrin.
 5. Ketik Mulakan pada telefon Android anda, dan tunggu WhatsApp menyediakan data untuk eksport. Anda akan dilog keluar daripada telefon Android anda setelah data disediakan.
 6. Ketik Seterusnya untuk kembali ke apl Pindah ke iOS.
 7. Ketik teruskan untuk memindahkan data daripada telefon Android anda ke iPhone anda dan tunggu Pindah ke iOS untuk mengesahkan pemindahan selesai.
 8. Pada iPhone anda: Pasang versi terkini WhatsApp daripada App Store.

 9. Buka WhatsApp dan log masuk menggunakan nombor telefon yang sama yang digunakan pada peranti lama anda.
 10. Ketik Mulakan apabila digesa, dan benarkan proses selesai.
 11. Selesai! Selepas mengaktifkan peranti baharu anda sepenuhnya, sembang WhatsApp anda sedang menunggu untuk anda!
Tangkapan skrin yang menunjukkan pilihan apl Alih ke iOS pada Android

Pada telefon Android anda, pilih kandungan WhatsApp yang anda ingin pindahkan ke iPhone anda. / © Meta

Menurut Meta, data yang dipindahkan tidak pergi ke storan awan akibat daripada pemindahan sehingga anda membuat sandaran iCloud. Selain itu, WhatsApp tidak dapat melihat data yang anda pindahkan. Perlu dinyatakan bahawa telefon Android anda masih akan menyimpan data anda melainkan anda memadamkan apl WhatsApp atau memadam telefon anda.

Sebagai seseorang yang baru-baru ini bertukar daripada Android kepada iOS, saya boleh memberi jaminan bahawa ciri ini amat dialu-alukan dan telah mengambil sedikit masa untuk menjangkau pengguna iPhone. Adakah anda bersetuju?