Xiaomi: Ciri Privasi MIUI Ini Mengelakkan Pendengar Suara

48
Tingkap Terapung
© nextpit

Telefon pintar Xiaomi anda mempunyai ciri MIUI yang agak tidak diketahui yang membolehkan anda mengaburkan pratonton aplikasi dalam menu apl terkini. Saya akan menerangkan bagaimana anda boleh berbuat demikian dalam tutorial pantas ini.

Dalam MIUI 13 atau mana-mana kulit Android yang lain, setiap kali anda meleret ke atas dari bahagian bawah skrin ke tengah dan pegang jari anda di sana, anda boleh mengakses menu aplikasi yang digunakan baru-baru ini. Bagi mereka yang tidak menggunakan navigasi gerak isyarat, ini adalah menu yang muncul apabila anda menekan butang “hamburger” tiga baris di bahagian bawah.

  • Lihat senarai telefon pintar Xiaomi, Redmi dan Poco kami yang layak untuk naik taraf MIUI 13

Dalam menu ini, anda boleh melihat karusel semua apl yang anda lancarkan baru-baru ini dengan pratonton untuk setiap apl. Bayangkan anda menyiarkan skrin anda pada TV yang disambungkan dengan pasangan anda, atau anda menunjukkan sesuatu pada telefon pintar anda kepada ibu bapa atau pasangan anda dan ingin mengakses beberapa apl lain.

Jika anda tidak mahu orang yang anda sayangi terjumpa cache foto anda dalam galeri anda, atau anda mempunyai mesej yang sangat peribadi, anda boleh memutuskan untuk mengaburkan pratonton dalam satu atau lebih aplikasi pilihan anda. Begini cara anda boleh berbuat demikian:

  1. Pada skrin utama anda, cubit skrin dan ketik ikon gear untuk mengakses Tetapan Skrin Utama.
  2. Pilih Lagi di bahagian bawah.
  3. Pilih Kaburkan pratonton apl.
  4. Pilih aplikasi yang pratontonnya ingin anda kaburkan.
Tangkapan skrin tetapan pada telefon pintar Xiaomi

Anda boleh memilih aplikasi mana yang hendak dikaburkan. / © NextPit

Aplikasi yang terjejas oleh kekaburan akan terus dipaparkan dalam karusel aplikasi baru-baru ini. Walau bagaimanapun, kandungan pratonton mereka tidak boleh dibaca sepenuhnya.

  • Ikuti tutorial kami untuk mengaktifkan Wallpaper Super Xiaomi

Itu sahaja untuk tutorial pantas ini untuk mengoptimumkan pengalaman pengguna Xiaomi anda. Apa pendapat anda tentang petua MIUI ini? Adakah anda mendapati ia berguna?