Xperia 1 VI dan Xperia 10 VI Sony adalah Semua Mengenai Zum dan Oomph

22
Sony Xperia 1 VI warna hitam
© Sony

Sony telah mengumumkan secara rasmi Xperia 1 VI dan Xperia 10 VI hari ini, dengan sedikit kejutan yang tinggal selepas kedua-dua peranti itu bocor secara meluas sebelum ini. Kedua-dua Mark VI membawa perubahan penting, termasuk pemproses Snapdragon yang lebih pantas, keupayaan multimedia yang dinaik taraf daripada kamera kepada audio dan binaan yang dikemas kini.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik pada tahun 2024 berbanding

Sony Xperia 1 VI mendapat zum berterusan yang dilanjutkan

Bermula dengan Xperia 1 VI perdana premium, Sony beralih kepada nisbah aspek paparan yang lebih konvensional iaitu 19.5:9 daripada 21:9, yang turut menghasilkan bentuk yang lebih gagah untuk peranti yang diperakui IP68. Walaupun lebih pendek, paparan OLED masih diukur pada lebar 6.5 inci dan dilengkapi dengan resolusi diturunkan daripada 4K kepada FHD+.

Bagaimanapun, syarikat Jepun itu tidak akan pergi tanpa sebarang penambahbaikan pada paparan. Ia menyatakan bahawa panel Bravia yang dikuasakan AI baharu adalah 1.5 kali lebih terang daripada sebelumnya dan merupakan paparan Xperia yang “paling terang”. Selain itu, ia dilindungi oleh Gorilla Glass Victus 2 di hadapan, Victus 1 dengan kemasan “haptic” di bahagian belakang, dan menampilkan kadar penyegaran berubah-ubah pada 1 hingga 120 Hz bersama-sama dengan kadar pensampelan sentuhan 240 Hz.

Walaupun Sony mengekalkan modul tiga kamera biasa, ia memberikan tahap zum baharu kepada Xperia 1 VI untuk kedua-dua kamera utama dan telefoto. Utama 48 MP kini mempunyai tahap zum optik dua langkah pada 1x (24 mm) dan 2x (48 mm). Keupayaan rakaman video tidak berubah dengan resolusi sehingga 4K dalam 120 fps.

Warna Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI tersedia dalam warna hitam, putih, hijau dan merah. / © Sony

Begitu juga, telefoto 12 MP semakin dilanjutkan dengan zum berterusan antara 3.5x hingga 7.1x, meningkat daripada zum 3.5x hingga 5.2x dalam Xperia 1 Mark V yang kami semak tahun lepas. Mod makro telefoto baharu diperkenalkan dengan sensor ini, membolehkan menangkap subjek kecil pada jarak minimum 4 cm. Kedua-dua kamera belakang ini digabungkan dengan ultrawide 12 MP, yang semuanya menggunakan optik Zeiss. Anda juga mendapat kunci pengatup kamera khusus yang lebih luas yang terletak di sebelah kanan.

Selain daripada perkakasan kamera, terdapat juga pengoptimuman pada bahagian perisian yang menambahkan autofokus yang dipertingkatkan untuk subjek manusia ihsan AI, yang boleh mengesan muka yang tidak jelas dan berpose lebih baik daripada penembak Xperia sebelumnya. Lebih penting lagi, Sony menggabungkan tiga apl kamera Xperianya: Photo Pro, Video Pro dan Cinema Pro, menjadi satu apl yang koheren.

Sony Xperia 1 VI

Xperia 1 VI Sony menampilkan paparan OLED 6.5 inci dalam nisbah aspek 19.5:9 baharu dan resolusi FHD+ yang diturunkan. / © Sony

Secara dalaman, Xperia 1 VI dilengkapi dengan cipset Snapdragon 8 Gen 3 baharu dengan sistem penyejukan yang dipertingkatkan dan Wi-Fi 7. Bateri dan pengecasan tidak berubah pada kapasiti bateri 5000 mAh serta kelajuan pengecasan berwayar dan tanpa wayar. Telefon bimbit ini juga membawa bicu fon kepala 3.5 mm dan pensijilan audio resolusi tinggi, tetapi ia menggunakan set pembesar suara baharu.

Sony Xperia 10 VI mempunyai kurang satu kamera

Sony telah menyegarkan barisan Xperia 10 dengan Mark VI baharu. Telefon bimbit jarak pertengahan mengekalkan paparan OLED FHD+ 6.1 inci dan kadar penyegaran 60 Hz bersama-sama dengan binaan Xperia 10 V yang padat dan kalis air, tetapi ia mempunyai bahagian luar yang segar yang mencerminkan Xperia 5 V mewah.

Walaupun Xperia 10 VI membuang penderia telefoto dalam modul kamera belakang, yang utama mendapat keupayaan zum optik 2x tambahan pada panjang fokus bersamaan 52 mm sebagai tambahan kepada 26 mm. Ini disertakan dengan OIS dan disokong oleh ultralebar 12 MP.

Tangkapan langsung Sony Xperia 10 VI

Sony Xperia 10 VI mendapat panel belakang yang disegarkan dan kini menggunakan dwi kamera. / © Sony

Semasa di bawah hud, Xperia 10 VI berjalan pada platform Snapdragon 6 Gen 1 dengan kapasiti bateri 5,000 mAh yang dinilai untuk bertahan dua hari dari satu pengecasan dan kira-kira 10 peratus lebih lama dalam masa berjalan berbanding julat pertengahan tahun lepas. Dan serupa dengan Xperia 1 VI, mid-renjer mendapat modul pembesar suara yang dinaik taraf dan (masih) menampilkan bicu analog 3.5 mm yang bagus.

Harga dan tarikh keluaran Sony Xperia 1 VI dan Xperia 10 VI

Anda perlu menunggu sedikit lagi sebelum anda boleh mendapatkan Xperia 1 VI dan 10 VI. Kedua-dua telefon bimbit itu akan tersedia secara global pada bulan Jun tetapi Sony memulakan prapesanan di negara terpilih mulai 15 Mei.

Xperia 1 VI tersedia dalam warna hitam, putih, hijau dan merah baharu dengan ketersediaan bergantung pada negara. Ia berharga $1200 (€1399) dengan memori yang dikonfigurasikan pada 12/256 GB. Sementara itu, Xperia 10 VI menetapkan harga pelekat $400 (€399) untuk persediaan 8/128 GB dan ditawarkan dalam kemasan hitam, putih dan biru.