13 Cara untuk menetapkan kelantangan iPhone rendah dalam fon kepala

43
Betulkan Kelantangan Rendah Melalui Fon Telinga pada iPhone

Mendengar podcast, buku audio dan muzik, atau bahkan menghubungi orang yang disayangi melalui fon telinga/fon kepala, ialah cara terbaik untuk menikmati masa itu secara peribadi. Mendengar melalui fon kepala anda amat membantu dalam persekitaran yang sibuk atau bising.

Tetapi tiada apa yang merosakkan pengalaman lebih daripada volum audio yang sangat rendah. Adakah kelantangan iPhone anda terlalu senyap apabila cuba mendengar melalui fon kepala anda? Nampaknya tidak boleh membuatnya lebih kuat?

Saya telah membuat senarai perkara untuk diperiksa dan petua penyelesaian masalah untuk membantu anda membetulkan kelantangan rendah dalam fon kepala pada iPhone anda.

 1. Periksa fon kepala anda
 2. Semak persekitaran anda
 3. Semak tetapan iPhone
 4. Lumpuhkan ciri Keselamatan Fon Kepala
 5. Lumpuhkan Pembatalan Bunyi Telefon pada iPhone
 6. Hidupkan/matikan Mod Pesawat
 7. Matikan dan hidupkan Bluetooth
 8. Mulakan semula iPhone anda
 9. Kemas kini iPhone anda
 10. Laraskan keseimbangan kelantangan audio
 11. Gunakan EQ Muzik iPhone
 12. Perkuat dengan apl
 13. Minta bantuan profesional

1. Periksa fon kepala anda

Sebelum kita pergi ke pembaikan perisian, mari kita selesaikan kemungkinan isu luaran.

 • Periksa set kepala: ia mungkin kecacatan perkakasan yang menyebabkan bunyi menjadi senyap. Ini mungkin berlaku jika anda baru membeli fon telinga anda atau jika anda sudah haus selepas bertahun-tahun digunakan. Untuk menyemak, pasangkan fon telinga anda pada peranti lain.

 • Periksa sama ada ia dipalamkan dengan betul: Periksa sambungan antara soket audio peranti anda dan palam fon telinga. Fon telinga yang dipasang dengan tidak betul boleh menyebabkan bunyi statik, hilang audio pada telinga atau bunyi terlalu lembut. Anda sepatutnya merasakan satu klik yang berbeza semasa anda menolak bicu atau penyambung kilat ke soket iPhone.

 • Semak jika ada tersumbat: Kotoran, serpihan, habuk atau serpihan lain juga boleh menghalang bicu fon kepala anda daripada bersambung ke port audio. Bersihkan bicu atau penyambung kilat dengan putik kapas dengan sedikit alkohol. Semak fon telinga anda juga; Ia bukan perkara biasa untuk melihat pengumpulan tahi telinga pada fon telinga, terutamanya apabila anda menggunakannya selama berjam-jam. Ini boleh menyebabkan bunyi menjadi tersekat.

 • Periksa kerosakan: Lihat jika terdapat sebarang patah pada kord, kerana ia adalah perkara biasa untuk fon telinga ditarik dan dipotong. Kawasan yang paling kerap rosak ialah tempat wayar bertemu bicu.

 • Semak sama ada ia mempunyai cas yang mencukupi: Jika anda menggunakan set kepala wayarles, semak sama ada peranti pendengaran anda masih membawa cas yang mencukupi. Fon telinga Bluetooth yang berjalan pada bateri lemah boleh menjejaskan kualiti bunyi dan kelantangan yang dihasilkannya.

 • Pastikan penempatan yang betul dan sesuai: Setiap orang mempunyai bentuk telinga yang berbeza. Pastikan anda menggunakan saiz fon telinga yang betul untuk telinga anda supaya ia menghasilkan pengedap yang baik dan selamat.

2. Periksa persekitaran anda

Kadangkala, persekitaran luaran benar-benar terlalu kuat, menjadikannya kelihatan seperti bunyi yang anda dengar melalui fon telinga anda terlalu senyap. Jika anda menggunakan fon kepala wayarles, meja logam atau halangan fizikal boleh menyebabkan masalah sambungan antara fon kepala dan iPhone.

Jadi cuba fon telinga dalam persekitaran yang berbeza dan keluarkan sebarang halangan.

3. Semak tetapan iPhone anda

Jika anda telah menyemak fon kepala anda dan ia berfungsi dengan baik dengan peranti lain, masalahnya mungkin dengan iPhone anda. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh semak:

 • Semak sama ada kelantangan anda dikecilkan: Walaupun ini mungkin kelihatan seperti tidak penting, terdapat banyak kali saya panik kerana tidak mendengar apa-apa, hanya untuk mengetahui bahawa kelantangan iPhone saya menjadi terlalu rendah.

 • Semak sama ada anda tidak boleh menukar kelantangan anda dengan butang sisi: Lihat sama ada menyentuh butang kelantangan di bahagian sisi mengubah kelantangan anda. Jika tidak, pergi ke Tetapan → Bunyi & Haptik. Togol Tukar dengan Butang hidupkan supaya anda boleh melaraskan kelantangan anda menggunakan butang.

  Tukar kelantangan anda dengan butang sisi pada iPhone

 • Semak sama ada Jangan Ganggu diaktifkan: Jangan Ganggu tidak mengubah bunyi kelantangan anda tetapi mungkin menghalang pemberitahuan daripada menghubungi anda, termasuk mesej dan panggilan. Jika anda terganggu kerana anda tidak dapat mendengar mesej, panggilan dan pemberitahuan apl tertentu, pergi ke Pusat Kawalan anda dan lihat sama ada Fokus atau Jangan Ganggu didayakan.

 • Pastikan iPhone tidak dihidupkan Senyap: Anda mungkin juga telah menetapkan telefon anda kepada Senyap. Berada dalam mod Senyap tidak menjejaskan kelantangan muzik, tetapi ini mungkin merendahkan bunyi penggera iPhone anda. Jika suis di bahagian atas sebelah kiri telefon anda dihidupkan semula (menunjukkan oren), maka peranti anda diredamkan.

 • Lihat sambungan Bluetooth anda: Pastikan audio anda dihalakan ke iPhone anda dan bukannya ke tempat lain. Anda boleh menyemak kotak muzik Pusat Kawalan anda dan ikon kelantangan untuk melihat sama ada bunyi dihantar melalui Bluetooth, fon kepala atau terus melalui iPhone.

4. Lumpuhkan ciri Keselamatan Fon Kepala

Kelantangan anda juga mungkin terlalu rendah kerana kelantangan maksimum untuk ciri Keselamatan Fon Kepala iPhone telah ditetapkan terlalu rendah untuk melindungi pendengaran anda. Untuk memeriksa:

 1. Buka Tetapan → Bunyi & Haptik.
 2. Ketik Keselamatan Fon Kepala.
 3. Togol Kurangkan Bunyi Keras padam.

  Lumpuhkan ciri Keselamatan Fon Kepala pada iPhone

Daripada mematikan ciri sama sekali, anda hanya boleh menetapkan had yang lebih tinggi. Ciri ini ditetapkan secara lalai kepada had 85 desibel, digambarkan sebagai kuat sebagai trafik sesak. Anda boleh menetapkannya setinggi 100 desibel, iaitu sekuat siren ambulans.

5. Lumpuhkan Pembatalan Bunyi Telefon pada iPhone

Ciri ini mengurangkan hingar latar belakang untuk menyerlahkan suara pemanggil. Walau bagaimanapun, ada yang melaporkan bahawa kadangkala, ini meredamkan suara orang itu dan bukannya bunyi latar belakang, menyebabkan volum panggilan iPhone rendah. Untuk melumpuhkan ciri:

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
 2. Ketik Audio/Visual.
 3. Togol Pembatalan Bunyi Telefon mati.

  Lumpuhkan Pembatalan Bunyi pada iPhone

6. Hidupkan/matikan Mod Pesawat

Mod Pesawat ialah penyelesaian mudah kepada kebanyakan gangguan kecil, seperti apabila iPhone tersekat dalam mod fon kepala atau apabila iMessage tidak berfungsi pada iPhone. Begitu juga, anda boleh cuba menghidupkan dan mematikan Mod Pesawat beberapa kali. Hanya biarkan iPhone anda kekal dalam mod Pesawat selama beberapa saat sebelum mematikannya.

Dayakan dan lumpuhkan mod Pesawat

7. Matikan dan hidupkan Bluetooth

Jika anda hanya mengalami masalah apabila menggunakan peranti Bluetooth, anda boleh cuba mematikan dan menghidupkan Bluetooth peranti. Jika ini tidak membetulkannya, nyahgandingkan peranti dan gandingkannya semula.

Hidupkan atau matikan Bluetooth pada iPhone

8. Mulakan semula iPhone anda

Satu lagi pembaikan mudah untuk kebanyakan pepijat ialah dengan but semula peranti anda. Matikan iPhone anda dan tunggu beberapa minit sebelum menghidupkannya. Cuba dengar muzik pada fon telinga anda sekali lagi.

9. Kemas kini iPhone anda

OS yang lapuk juga mungkin dipersalahkan atas gangguan kelantangan iPhone anda. Pastikan iPhone anda berjalan pada sistem pengendalian yang dikemas kini.

10. Laraskan keseimbangan kelantangan audio

Jika satu cuping telinga lebih kuat daripada yang lain, anda mungkin telah bermain-main dengan iPhone anda secara tidak sengaja dan menukar keseimbangan kelantangan audio. Ini ialah ciri Kebolehcapaian iPhone yang direka untuk orang yang mengalami masalah pendengaran.

Ia pada asasnya membolehkan anda mengalihkan keseimbangan kelantangan antara saluran kiri dan kanan supaya anda boleh memperuntukkan lebih banyak bunyi ke telinga “lebih baik” anda.

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
 2. Ketik Audio/Visual.
 3. Tatal ke bawah dan luncurkan Peluncur Baki untuk melaraskan baki kelantangan. Menggerakkan peluncur ke kanan menjadikan kelantangan saluran kanan lebih kuat.

  Laraskan keseimbangan kelantangan audio pada iPhone

Kami juga telah menulis artikel tentang cara membetulkan fon kepala atau AirPod yang hanya dimainkan pada satu telinga.

11. Gunakan EQ Muzik iPhone

Mungkin isunya terletak pada fail audio itu sendiri, atau hanya pilihan anda untuk membuat pemberitahuan, penggera atau muzik anda dimainkan sekeras mungkin. Menggunakan penyamaan muzik terbina dalam iPhone boleh membantu. Ini direka bentuk terutamanya untuk meningkatkan pengalaman mendengar muzik anda melalui Apple Music, tetapi ia juga boleh membantu meningkatkan audio video.

 1. Pergi ke Tetapan → Muzik.
 2. Ketik EQ. Ini dimatikan secara lalai, tetapi anda boleh menggunakannya untuk menyerlahkan bunyi tertentu.

  Gunakan EQ Muzik iPhone

Kesannya sangat berbeza dengan trek yang anda dengar. Sebaliknya, ia boleh mengubah trek kegemaran anda secara berbeza. Cuba bermain dengan penyamaan untuk melihat tetapan yang boleh membantu meningkatkan bunyi.

Nota: Anda mesti memasang Apple Music pada apl anda untuk mengakses EQ terbina dalam iPhone anda.

12. Perkuat dengan aplikasi pada iPhone

Satu lagi cara untuk meningkatkan bunyi iPhone anda ialah memuat turun aplikasi meningkatkan kelantangan. Pergi ke App Store dan muat turun aplikasi seperti Penggalak Bass atau Muzik Boom. Tetapi apl ini hanya digunakan pada trek dan tidak akan menawarkan bantuan jika pembesar suara telinga iPhone anda tidak berfungsi atau anda mempunyai volum panggilan iPhone yang rendah.

13. Minta bantuan profesional

Apabila tiada petua penyelesaian masalah nampaknya berfungsi dan bunyi masih terlalu senyap walaupun anda menggunakan fon telinga yang berbeza, mungkin sudah tiba masanya untuk menjadualkan janji temu di Bar Genius terdekat atau Kedai Apple.

Bolehkah anda mendengar dengan betul?

Banyak faktor boleh mempengaruhi bunyi fon telinga anda semasa mendengar pada iPhone anda. Ia boleh terdiri daripada pepijat kecil kepada isu perisian yang serius. Kebanyakannya adalah pembaikan yang mudah, manakala sesetengahnya mungkin memerlukan bantuan profesional.

Adakah anda mengalami masalah ini? Apakah pembaikan yang berkesan untuk anda? Kongsi mereka di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Butang kelantangan iPhone tidak berfungsi? 10 Pembetulan sebenar
 • Cara Menukar Kelantangan Navigasi dalam Peta Apple pada iPhone dan iPad
 • Apl hingar putih terbaik untuk iPhone dan iPad