4 ciri tersembunyi untuk telefon pintar anda ini boleh dikatakan Easter Eggs

27

Untuk memulakan hujung minggu Paskah yang panjang ini, saya akan membawa anda memburu Easter Eggs dengan senarai ciri tersembunyi ini untuk telefon pintar Android atau iPhone anda yang lebih kurang tersembunyi.

Ya, seperti setiap tahun, saya perlu melakukan beberapa gimnastik mental untuk menawarkan anda artikel berkaitan teknologi semasa melayari Google Trend di sekitar kata kunci “Easter”. Dalam bahasa kita, ini dipanggil an malar hijau. Rakan sekerja saya Rubens telah menghapuskan senarai Android Easter Eggs.

Oleh itu, saya akan menghapuskan banyak tutorial dan petua dan helah lain yang telah diterbitkan oleh NextPit untuk Samsung, Xiaomi, Oppo atau Apple untuk memberikan anda tiga petua yang boleh menjadi Telur Paskah kerana ia tersembunyi dengan baik dalam tetapan telefon anda .

Fungsi Ketik Belakang untuk mengetik arahan di belakang Xiaomi anda

Diperkenalkan oleh Apple pada iOS 14, ciri Ketik Belakang membolehkan anda membuat pintasan kepada beberapa arahan atau tetapan, hanya dengan mengetik bahagian belakang iPhone anda. Tetapi ciri ini semakin meluas dan boleh didapati, sebagai contoh, dalam MIUI pada beberapa telefon pintar Xiaomi. Ciri ini agak tersembunyi, bagaimanapun, kerana anda perlu pergi menggali dalam Tetapan Tambahan untuk mencarinya.

  • Lihat tutorial terperinci untuk mengaktifkan Ketik Kembali pada Xiaomi anda

Ketik Belakang Xiaomi MIUI

Bagaimana untuk mengaktifkan ciri Dwi Tap pada telefon pintar Xiaomi anda / © NextPit

Ciri Dual Messenger untuk mempunyai dua akaun WhatsApp pada Samsung anda

Anda masih tidak boleh mempunyai berbilang akaun WhatsApp pada telefon pintar yang sama. Tetapi sesetengah pengeluar seperti Samsung membenarkan anda mempunyai dua akaun pemesejan, dengan syarat anda mempunyai dua SIM. Dipanggil Dual Messenger, ciri ini juga wujud di Xiaomi di bawah nama App Clone dan juga pada pengeluar Android yang lain.

  • Cari versi penuh tutorial ini dalam panduan kami untuk ciri terbaik One UI 4
  • Ketahui cara menggunakan 2 akaun WhatsApp pada peranti anda
Samsung OneUI Dual Messenger

Begini cara menggunakan 2 akaun WhatsApp pada telefon pintar Samsung anda / © NextPit

Aktifkan lampu suluh OnePlus anda dengan melukis V pada skrin anda

OnePlus menawarkan beberapa gerak isyarat yang boleh anda lakukan pada skrin yang dimatikan telefon pintar OnePlus anda. Melukis V pada skrin OnePlus terkunci anda menghidupkan/mematikan lampu suluh telefon, contohnya.

Pilihan ini tersembunyi dalam ciri khas, tetapi ia masih mudah untuk diaktifkan. Dan pada pendapat saya, ia adalah salah satu ciri yang paling mudah yang ditawarkan oleh OxygenOS.

  • Juga, lihat pilihan saya daripada 6 perkara teratas untuk mencuba OnePlus baharu anda
OnePlus OxygenOS Raccourcis écran éteint

Berikut ialah cara untuk membolehkan gerak isyarat menghidupkan lampu suluh pada OnePlus anda dengan melukis V pada skrin kunci / © NextPit

Ctrl+Z dengan jari anda dalam aplikasi Nota pada iPhone anda

Saya tidak menggunakan Apple setiap hari. Jadi saya akan biarkan peminat lelaki memilih saya dalam komen. Tetapi sebagai asas ciri ini, ia memberi saya tamparan sedemikian apabila saya menemuinya secara tidak sengaja sehingga saya perlu menyebutnya di sini. Dalam aplikasi Nota pada iPhone anda, anda boleh mengundur ruang (ctrl+Z) untuk membuat asal operasi dengan gerak isyarat sentuhan mudah.

Hanya leret 3 jari ke kiri untuk membuat asal pemadaman tidak sengaja perenggan atau sesuatu yang serupa. Anda juga boleh meleret ke kanan untuk melakukan operasi yang bertentangan. Ciri ini juga berfungsi dalam aplikasi Mel, antara lain, tetapi saya pasti ada yang lain. Apple sebenarnya telah menawarkan banyak gerak isyarat 3 jari lain sejak iOS 13.

  • Untuk mengetahui lebih lanjut tentang ciri iOS 15
Apple iOS 15 ctrl+Z dengan 3 doigts

Begini cara untuk melakukan ctrl+Z dengan tiga jari pada iPhone / © NextPit anda

Itu sahaja untuk artikel ini yang, mesti kita akui, sangat sesuai dengan semangat dan suasana perayaan Paskah. Jika anda mempunyai Telur Paskah yang lebih baik daripada saya, saya jelas berminat (dan saya akan mencuri idea anda untuk membuat artikel).

Yang tinggal hanyalah mengucapkan selamat berhujung minggu yang panjang. Semoga berjaya kepada yang bekerja, kerana ada. Dan jumpa anda minggu hadapan untuk lebih banyak tutorial serta petua dan kiat lain tentang ciri iOS yang dikeluarkan pada tahun 2011.