5 apl Android dan iOS teratas minggu ini

12
© NextPit

Adakah anda ingin menambahkan lagi pilihan apl anda? Kemudian teruskan membaca untuk mencari senarai mingguan NextPit bagi lima apl dan permainan yang perlu anda cuba pada peranti iPhone atau Android anda. Sama ada anda perlu menguji keupayaan peranti anda atau menambah fungsi baharu padanya, semak senarai apl terbaik kami untuk dimuat turun minggu ini.

Sila ambil perhatian bahawa artikel ini berbeza daripada edisi “Apl Percuma Mingguan” dwi-mingguan kami. Kami melampaui sekadar membaca tentang apl ini dan mengujinya secara menyeluruh dengan memuat turun dan memasangnya secara individu. Kami juga memeriksa dengan teliti setiap apl untuk memastikan ia tidak mempunyai sebarang pembelian dalam apl yang tidak diingini atau amalan pengumpulan data licik yang membahayakan privasi kami.

Artikel ini diterbitkan setiap minggu, jadi anda sentiasa boleh menyemak cerita “5 Apl Teratas” kami sebelum ini untuk mengetahui sama ada terdapat apa-apa yang anda mungkin terlepas. Minggu ini, kami telah menyertakan set permainan menyentuh hati dalam dunia yang hancur yang anda tidak mahu ketinggalan. Tanpa berlengah lagi, berikut adalah pilihan utama kami untuk minggu ini!

Geekbench 6 (Android dan iOS [and more])

Ya, ini hanyalah ujian teori untuk mengukur prestasi telefon anda. Namun begitu, ramai di antara kita kembali kepadanya untuk membandingkan epal dengan oren (atau Epal kepada Samsung, seperti yang dikatakan laman web rasmi). Versi baharu 6 telah dikeluarkan minggu ini dengan ujian baharu yang dikemas kini, yang malangnya menjadikan keputusan tidak dapat dibandingkan secara langsung dengan yang diambil dengan versi sebelumnya.

Menurut pembangun, keluaran baharu itu termasuk ujian yang dikemas kini berdasarkan penggunaan dunia sebenar, termasuk kabur latar belakang untuk sembang video (iaitu 2020…), menandai imej dengan algoritma pembelajaran mesin, pemprosesan gambar besar, navigasi peta dan banyak lagi. .

Seperti pada masa lalu, apl ini tersedia untuk Android, iOS, Windows, macOS, dan juga Linux, menjadikan perbandingan langsung antara mesin yang berbeza sama sekali mungkin. Malangnya, apl itu masih kekurangan beberapa ciri asas seperti memaparkan sejarah hasil, tetapi ia masih merupakan apl yang ringan dan mudah digunakan.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Tidak diperlukan

Tangkapan skrin Geekbench 6 daripada versi Android

Pada pandangan pertama, Geekbench 6 kelihatan hampir sama dengan Geekbench 5, tetapi ia sebenarnya mewakili kemajuan yang ketara. / © NextPit

tooot (Android dan iOS)

Walaupun krisis Twitter yang diramalkan tidak berlaku (belum?), nampaknya tidak ada pesaing sebenar untuk ruang media sosial teks pendek. Mastodon adalah salah satu pesaing awal, tetapi nampaknya telah kehilangan momentum. Bagaimanapun, jika anda masih mahu menyemak toot dan bukannya tweet, aplikasi tooot ialah salah satu pilihan terbaik.

Dinilai lebih baik daripada apl Mastodon rasmi, tooot ialah pelanggan Mastodon berbilang platform dan minimalis, dengan semua ciri yang diharapkan daripada rangkaian sosial—foto (termasuk GIF), video, kapsyen alt, interaksi, mesej langsung, spoiler/kandungan sensitif dan banyak lagi .

Mastodon mungkin tidak mengancam Twitter dalam masa terdekat, tetapi tiada apa yang menghalang anda daripada mempunyai kehadiran pada kedua-dua perkhidmatan. Dan tooot ialah cara tanpa iklan, sumber terbuka, tanpa mendebarkan untuk menyelami jari kaki anda dalam rangkaian Mastodon.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Diperlukan

tooot pelanggan Mastodon untuk tangkapan skrin Android

Seperti kebanyakan pelanggan Mastodon, tooot mempunyai antara muka yang mudah tetapi berkesan. / © NextPit

Kalkulator Petua (Android)

Saya harus mengakui saya masih tersesat apabila saya melawat negara yang mempunyai budaya tip yang kuat. Setelah tinggal di negara yang tidak dijangka, setiap kali saya diminta petua, ia mencetuskan masalah meme wanita keliru dalam saya. Kalkulator Petua ialah penyelesaian yang mudah tetapi elegan untuk itu.

Seperti kebanyakan apl serupa di Gedung Play, Kalkulator Petua tidak menawarkan banyak ciri atau antara muka yang terperinci. Apa yang ada padanya ialah reka bentuk yang mudah, mengikut garis panduan Bahan Anda, termasuk mengguna pakai palet warna sistem.

Anda boleh mengira petua berdasarkan peratusan yang dikehendaki (atau diperlukan), dan kemudian juga mengira bil berpecah. Anda boleh menyalin persamaan ke papan keratan atau berkongsi terus dengan rakan anda, mereka akan menyukai anda.

Kalkulator Petua tidak memaparkan iklan, tetapi menawarkan pembelian dalam apl, termasuk satu untuk memantau pemberitahuan dan mengimport nilai pembelian secara automatik untuk dikira.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Ya / Akaun: Diperlukan

Petua tangkapan skrin kalkulator dengan Material You Android

Perkara yang tidak ditunjukkan oleh tangkapan skrin di atas ialah palet warna Bahan Anda sedang beraksi. / © NextPit

FilterBox (Android)

Adakah anda berasa terharu dengan pemberitahuan telefon anda? Adakah anda takut dengan tetapan pemberitahuan Android? Kemudian semak FilterBox dan mengawal tsunami amaran yang ditolak ke telefon atau tablet anda.

Walaupun anda mengikut dasar “ikon sifar” dalam bar pemberitahuan seperti saya, FilterBox juga boleh membantu anda. Apl ini termasuk bahagian sejarah yang berguna, membolehkan anda kembali kepada pemberitahuan yang ditolak, sesuai untuk masa-masa apabila anda menutup pemberitahuan secara tidak sengaja.

Lebih baik lagi, tab Analitis membentangkan graf yang menunjukkan bilangan pemberitahuan setiap hari, serta carta pai menapis pemberitahuan mengikut apl. Ciri terakhir ini boleh membantu anda mengenal pasti apl yang membanjiri telefon anda tanpa perlu. FilterBox ialah apl berbayar dengan percubaan 30 hari yang berguna.

  • Harga: Dibayar ($3.99) / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Ya (untuk membayar apl) / Akaun: Tidak perlu

Tangkapan skrin aplikasi FilterBox berjalan pada Android

Bagi mereka yang menghargai reka bentuk yang hebat, aplikasi dalam senarai ini pasti menarik perhatian dengan grafiknya yang mewah. / © NextPit

Spiritfarer (Android & iOS)

Diilhamkan oleh cadangan Camila dari minggu lepas, tip permainan saya ialah Spiritfarer. Permainan ini malangnya adalah eksklusif untuk pelanggan Netflix, tetapi tersedia untuk kedua-dua iOS dan Android. Pada asalnya dilancarkan untuk PC dan konsol permainan, ia adalah permainan strategi berasaskan cerita dengan rentak yang perlahan dan permainan yang sesuai dengan telefon pintar dan sesi permainan pendek.

Tanpa merosakkan banyak, Spiritfarer meletakkan anda bertanggungjawab ke atas bot yang membawa roh ke akhirat. Sepanjang perjalanan, anda akan mengenali watak-watak, mengembangkan bot anda agar sesuai dengan penumpang, dan perlahan-lahan membongkar dunia di sekeliling anda.

Spiritfarer mempunyai kawalan mudah dan tidak memerlukan tindak balas pantas—kecuali beberapa permainan mini—tidak termasuk iklan atau pembelian dalam apl dan juga tidak memerlukan akaun tambahan selain Netflix dan kedai aplikasi.

  • Harga: Langganan Netflix / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tiada / Akaun: Diperlukan

Itu sahaja untuk tawaran minggu ini yang telah kami cari dan uji khas untuk anda! Pada pendapat anda, bagaimanakah senarai 5 apl Teratas minggu ini berbanding dengan perkara yang anda fikirkan?