7 apl Android terbaik untuk penulis lagu dan pemuzik

15

© HelloRF Zcoo / Shutterstock

Menulis lagu tidak mudah, tetapi ia sangat menyeronokkan. Jika anda sedang belajar bermain instrumen dan ingin mula menulis bahan anda sendiri, terdapat banyak aplikasi di luar sana yang mendakwa untuk memudahkan proses itu. Kami telah memilih tujuh apl terbaik untuk penulis lagu dan pemuzik untuk membantu anda memanfaatkan kreativiti anda dan menulis lagu yang lebih baik.

1. ChordChord: Penjana Kemajuan & Pembuat Muzik

Sudah tentu, tiada peraturan mengenai penulisan lagu, tetapi bermula dengan perkembangan kord adalah salah satu cara untuk membuat bola bergolek di trek anda. Noel Gallagher berkata dia menulis semua tiga album pertama Oasis dengan cara ini, duduk dengan gitar akustik dan bermain-main sehingga dia menemui perkembangan kord yang dia suka. Hari ini, terdapat apl untuk mempercepatkan proses itu dengan ketara.

ChordChord menjana janjang kord dalam sekelip mata. Anda akan mendapat kord arpeggiated dan corak dram mudah untuk mengiringi jika anda memilihnya juga, dan anda boleh mengubah BPM ke kelajuan yang anda inginkan jika anda menyukai perkembangan kord tetapi mahukan sesuatu yang lebih perlahan atau lebih pantas.

Saya telah menemui cara terbaik untuk menggunakan ChordChord ialah membiarkan segala-galanya secara rawak dan hanya tekan jana beberapa kali sehingga anda menemui sesuatu yang anda minati. Kemudian, anda boleh menggunakan janjang kord itu pada mana-mana instrumen, seperti gitar contohnya, dan mula bermain-main dengan kord pada bahagian leher yang berlainan. Jika anda tidak tahu di mana mereka berada, apl seterusnya dalam senarai kami akan membantu.

2. Semua Kord Gitar

All Chords Guitar ialah perpustakaan kord yang ringkas namun berkuasa yang menampilkan lebih daripada 5,000 varian kord. Mempunyai perkembangan yang bagus untuk bekerja adalah bagus, tetapi hanya memainkan kord terbuka boleh menjadi sedikit basi selepas beberapa ketika. Dengan Semua Kord Gitar, anda boleh mencari variasi kord dengan cepat dan memainkannya di mana-mana sahaja pada leher gitar. Ingat, janjang kord masih merupakan janjang kord, tidak kira di mana anda memainkannya, jadi kreatif dan campurkan perkara!

aplikasi gitar semua kord

Semua Chords Guitar adalah bersih dan bebas iklan / © NextPit

Apl itu sendiri mempunyai antara muka yang sangat bersih dan sangat mudah digunakan. Juga tiada iklan di sana yang menyekat kandungan dan melambatkan anda. Untuk pemula, nombor jari diletakkan pada kord supaya walaupun anda tidak pernah menjumpai varian itu sebelum ini, anda boleh belajar dengan cepat cara memainkannya.

3. Mesin Gendang Lil

Jadi, anda mempunyai janjang kord yang bagus dan anda telah meletakkan putaran anda sendiri padanya dengan memindahkannya kepada beberapa varian kord yang menarik, dan kini anda memerlukan beberapa gendang atau perkusi pada trek. Anda yang mengetahui mesin dram vintaj anda akan melihat dari mana datangnya inspirasi untuk aplikasi ini, ia pastinya merupakan satu hujung topi kepada Roland TR-808 yang legenda!

Mesin Lil Drum tidak seperti apl pad dram biasa yang anda lihat beratus-ratusnya di Gedung Google Play. Mesin Drum Lil ialah penjujukan langkah nota ke-16 yang betul dan boleh diprogramkan sepenuhnya. Ia bukan yang paling mudah untuk mengambil dan mula membuat gelung gendang jika anda tidak pernah menggunakan penjujukan jenis ini sebelum ini, tetapi jika anda serius untuk membuat muzik, meluangkan masa untuk menguasai itu adalah berbaloi. Mesin Lil Drum menampilkan penyuntingan corak, berbilang pilihan FX dan pilihan untuk mengeksport gelung dram anda ke dalam DAW. Lil Drum Machine tersedia sebagai demo tanpa iklan, tetapi anda perlu membayar $5.99 untuk versi penuh.

4. Perakam Audio Bunyi Sekitar

Anda tidak tahu bila inspirasi akan menimpa anda, itulah sebabnya ramai pemuzik dan penulis lagu menggunakan aplikasi pengambilan nota dan rakaman suara untuk menyimpan idea mereka sebelum ia hilang. Sekitar bunyi ialah aplikasi untuk merakam, menyusun dan berkongsi bunyi. Fikirkannya sebagai sejenis Instagram untuk audio, tetapi dengan kualiti bunyi yang unggul. Nota suara anda bukan sahaja akan dirakam pada peranti anda tetapi disegerakkan pada awan, bermakna anda tidak akan kehilangan idea lagu yang hebat.

Anda juga boleh menyemat dan menganotasi bahagian penting bunyi anda walaupun semasa merakam dan berkongsi dengan sesiapa sahaja dengan serta-merta – mereka tidak perlu mempunyai apl itu – menjadikan kerjasama lebih mudah. Kini terdapat juga Mod Gelap khusus, untuk anda yang bertukar sepenuhnya kepada putih pada hitam sejak kemas kini kepada Android 10. Walaupun apl itu tidak direka khusus untuk pemuzik, ia merupakan salah satu yang terbaik di pasaran untuk merakam idea lagu dan berkongsinya dengan rakan kumpulan anda.

5. Pencari Sajak

Kami telah menangani aspek muzikal, kini tiba masanya untuk mengambil lirik. Tiada cara yang betul atau salah untuk menulis lirik dan setiap pemuzik mempunyai teknik mereka sendiri (Rivers Cuomo of Weezer menggunakan hamparan dan kumpulan baris yang dia suka mengikut bilangan suku kata) tetapi jika anda bergelut untuk menghasilkan perkataan yang berima, aplikasi ini boleh membantu.

aplikasi pencari sajak

Jangan sekali-kali terjebak mencari perkataan berima lagi / © Coffee Time

Sambil anda menaip lirik anda ke dalam apl, anda boleh mencari perkataan yang berima dengan apa yang anda sudah ada. Tidak semua lagu mesti mempunyai lirik berima, sudah tentu, tetapi Pencari Rhymes sangat bagus untuk penyanyi rap. Aplikasi ini mampu mengenal pasti rima daripada 470,000 perkataan Inggeris.

6. Penala BOSS

BOSS, sebahagian daripada Roland Corporation, telah membuat versi digital pedal penala TU-3 legenda untuk gitar. TU-3 sebenar terletak pada hampir setiap papan pedal gitar profesional di seluruh dunia, tetapi jika anda ingin memastikan instrumen anda selaras tanpa membawa sekitar kotak 390 gram bersama anda, maka aplikasi BOSS Tuner ialah sandaran yang baik.

aplikasi penala bos

Anda boleh memilih antara versi putih klasik atau model Waza Craft premium / © NextPit

Aplikasi ini menyediakan penalaan kromatik bebas tangan untuk pelbagai instrumen, fungsi padang rujukan boleh didengar untuk penalaan dengan telinga, dan menyokong skrin mendatar untuk membesarkan paparan meter. Julat penalaan adalah dari A#0 (29.14 Hz)–G8 (6,271.93 Hz) dan ia mempunyai ketepatan penalaan +/- 1 sen. Satu-satunya harga yang anda bayar untuk apl itu ialah anda akan mendapat suapan berita bersepadu untuk maklumat produk BOSS terkini.

7. Tully

Tully, yang dibuat oleh pembangun Vertical Craft, ialah apl terakhir dalam senarai kami. Ia direka bentuk untuk menjadi sejenis kedai sehenti untuk menulis, merakam, mendengar dan berkongsi idea lagu. Bukan mudah untuk mengemas semua elemen ini ke dalam satu aplikasi, tetapi Tully pastinya telah memanfaatkannya dengan baik.

Alat termasuk pengeluaran muzik, pencipta lagu yang boleh digunakan semasa mendengar audio anda, pencari untuk perkataan berima semasa menulis lagu dan keupayaan untuk merakam idea untuk lagu anda. Anda juga boleh menyimpan semua fail dalam satu folder, yang didakwa oleh pembangun sebagai studio sedia. Ia adalah konsep yang sangat menarik dan saya akan memerhatikan perkara ini pada masa hadapan kerana lebih banyak ciri ditambah.

Adakah anda seorang pemuzik atau pencipta lagu? Apakah aplikasi yang anda gunakan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

  • Cara menulis lagu pop menggunakan AI