Ada Galaxy S22 yang rosak? Samsung kini membenarkan anda membetulkan peranti anda

9

© Samsung AS

Tahun lepas dilaporkan bahawa Samsung telah memfailkan tanda dagangan baharu berkaitan pembaikan sendiri untuk fon kepala dan jam tangan pintar Galaxy Buds. Walaupun begitu, pemfailan itu masih belum menjadi kenyataan sehingga kini. Sebaliknya, Samsung telah menambah sokongan untuk trio Galaxy S22 dan dua komputer riba Galaxy Book.

Pelancaran awal program pembaikan kendiri Samsung meliputi siri Galaxy S20 dan Galaxy S21 serta tablet Galaxy Tab S7+. Samsung kini mengembangkan senarai dengan memasukkan Galaxy S22, Galaxy S22+ dan Galaxy S22 Ultra. Selain daripada kategori telefon pintar, syarikat gergasi Korea Selatan itu turut menambah komputer riba Galaxy Book Pro dan Galaxy Book Pro 360.

  • Cara menyediakan pembelian kelulusan Kanak-kanak di Gedung Google Play.

Port gantian Samsung Galaxy S22, panel kaca dan bateri

Pengguna boleh memesan alat ganti tulen untuk peranti Galaxy ini melalui iFixit. Untuk perdana tahun lepas, komponen yang tersedia terhad kepada port pengecasan USB, panel kaca belakang dan pemasangan untuk skrin yang disepadukan dengan bateri. Dua kit pertama berharga $66 manakala pemasangan skrin berkisar antara $166 hingga $239 bergantung pada model.

Program pembaikan layan diri Apple dilancarkan di Eropah dan UK

Program pembaikan layan diri Apple untuk iPhone kini tersedia di Eropah dan UK / © Apple

Tidak seperti pembaikan layan diri Apple dengan penyewaan alat pilihannya, setiap kit pembaikan Galaxy sudah termasuk alat yang diperlukan. Pada masa yang sama, panduan pembongkaran terperinci disediakan oleh iFixit di tapak web mereka. Pada masa ini, alat ganti Galaxy S22 tersedia untuk pelanggan AS dan tidak diketahui bila ia akan tersedia di negara lain seperti Jerman, Perancis dan Itali.

Samsung masih mengesyorkan agar anda memilih untuk menghantar peranti anda yang rosak ke pusat pembaikan rasmi dan cawangan sah mereka. Sebagai contoh, pengguna di AS boleh menghantar unit melalui perkhidmatan mel-in atau walk-in. Mereka juga menawarkan program Samsung Care+ di mana penggantian akan percuma di samping caj insiden kecil.

Penambahan Galaxy S22 di bawah inisiatif semasanya bermakna model Galaxy premium masa depan seperti Galaxy S23 akan datang berkemungkinan mendapat sokongan yang sama di luar dasar perisian lanjutan. Samsung dijadualkan untuk memperkenalkan Galaxy S23 (Ultra) pada 1 Februari.

Sumber:
Samsung AS