Ada Kehidupan Selepas Pemberhentian & Begini Cara Untuk Diupah

14
© Miljan Živković / Adobe Stock

Pemberhentian kerja telah menjadi sebahagian daripada landskap selama setahun sekarang, dan sama ada anda bekerja dalam teknologi atau tidak, ia adalah masa yang membimbangkan bagi ramai pekerja. Dengan lebih 160,000 pemberhentian teknologi sepanjang 2022, tahun ini kelihatan bersedia untuk mengatasi angka itu dengan pantas. Setakat ini, lebih daripada 108,000 pekerja telah diberhentikan kerja.

Menurut Biro Statistik Buruh (BLS), pada tahun 2022, terdapat 15.4 juta pemberhentian pekerja merentas semua sektor di AS, dengan 6.9 juta daripadanya berlaku antara Ogos dan Disember 2022.

Pemotongan terbaharu telah berlaku di DocuSign, KPMG, Twilio, Disney dan Yahoo, kerana syarikat terus mengurangkan jumlah pekerja mereka. Terdapat banyak sebab untuk pemberhentian––sesetengah syarikat diambil bekerja secara berlebihan semasa wabak sebagai tindak balas kepada permintaan, dan apabila dunia kembali normal, permintaan itu telah berkurangan, terutamanya untuk syarikat e-dagang.

Kadar faedah yang meningkat, tekanan rantaian bekalan, kos sara hidup yang semakin meningkat dan kebimbangan akan kemelesetan yang akan berlaku adalah beberapa sebab lain yang mendorong pengetatan tali pinggang dan pemberhentian pekerja. Tidak hairanlah 48% rakyat Amerika mengalami kebimbangan pemberhentian kerja akibatnya.

Langkah seterusnya

Jika anda telah diberhentikan baru-baru ini––atau anda fikir ia ada dalam kad––kemungkinan besar anda tertekan dan kecewa. Cuba ingat bahawa pemberhentian kerja bukanlah cerminan nilai atau nilai anda sebagai seseorang. Ia adalah kemunduran sementara yang boleh anda atasi dengan masa dan usaha.

Anda juga tidak bersendirian, dan prospek anda bagus: tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa 79% daripada mereka yang diberhentikan daripada peranan teknologi mendapat pekerjaan baharu dalam tempoh tiga bulan, manakala 83% daripada mereka yang diberhentikan di seluruh industri lain juga telah diambil bekerja semula dalam jangka masa yang sama.

Langkah seterusnya untuk mencari pekerjaan harus melibatkan pengemaskinian resume dan profil sosial profesional anda sebelum memohon jawatan baharu. Anda juga boleh menggunakan masa ini sebagai peluang untuk mengemas kini kemahiran anda––ikuti kursus atau pensijilan dalam talian untuk menjadikan diri anda lebih boleh dipasarkan kepada majikan masa depan.

Rangkaian dengan menghubungi rangkaian profesional anda dan beritahu mereka bahawa anda sedang mencari kerja. Hadiri pameran kerja, acara industri dan berhubung dengan perekrut untuk meluaskan carian kerja anda. Mendapatkan peranan baharu boleh menjadi pekerjaan sepenuh masa, jadi penting untuk kekal fokus, menetapkan matlamat kecil dan memberi ganjaran kepada diri sendiri juga.

Satu lagi langkah penting ialah melihat peluang pekerjaan yang ada di luar sana: Papan Kerja NextPit sepatutnya menjadi pelabuhan pertama anda. Temui tiga peranan terbuka yang hebat di bawah.

Pengetua/Sr. Pentadbir Sistem Windows Utama, Northrop Grumman, Baltimore

Northrop Grumman sedang mencari yang berkelayakan Pentadbir Sistem, untuk menyertai pasukan profesional teknikalnya. Anda akan beraksi sebagai pentadbir sistem windows untuk kontrak kerajaan terperingkat, berkomunikasi secara berkesan di semua peringkat organisasi, dengan pelanggan dalaman dan luaran, dalam format bertulis dan lisan, dan mengekalkan operasi lancar sistem komputer berbilang pengguna, termasuk penyelarasan dengan rangkaian, perisian dan jurutera sistem, juruteknik desktop PC, pengurus projek, pengguna akhir dan pelanggan dan pengurusan IT, antara tugas lain. Untuk dipertimbangkan, anda memerlukan sekurang-kurangnya ijazah Bersekutu dan tujuh tahun pengalaman, atau Ijazah Sarjana Muda dan lima tahun pengalaman, bersama-sama dengan pelepasan keselamatan rahsia DoD yang aktif. Lihat senarai penuh keperluan di sini.

Jurutera Perisian Kanan, Pejabat Presiden Universiti California, Oakland

The Jurutera Perisian Kanan akan menjadi peneraju teknikal dengan tahap pengetahuan yang tinggi dalam bidang keseluruhan analisis dan pembangunan aplikasi, dan akan dipanggil untuk menggunakan konsep profesional IT lanjutan dan objektif OP sambil menerajui penyelesaian masalah. Anda akan menyelesaikan isu seperti pembetulan pepijat, ciri baharu, peningkatan keselamatan, peningkatan kelajuan dan pemfaktoran semula kod. Selain itu, anda boleh menyokong program yang termasuk merumuskan strategi dan mentadbir dasar, proses dan sumber serta menjadi peneraju langsung yang membantu pasukan melaksanakan inisiatif. Anda memerlukan lapan tahun pengalaman dalam kejuruteraan perisian atau bidang berkaitan serta pengalaman lanjutan yang ditunjukkan dengan analisis dan reka bentuk berorientasikan objek, Visual Studio termasuk gaya pengekodan, analisis, alat kualiti dan ujian prestasi ASP.NET MVC dengan C#. SQL dan SSRS JavaScript (JQuery diutamakan) BPMN 2.0. Ketahui lebih lanjut tentang pekerjaan ini di sini.

Penyelidik Produk Sr- UX, Lowe’s, Charlotte

The Penyelidik Kanan Produk di Lowe’s akan mewujudkan metodologi dan menetapkan hala tuju taktikal untuk semua ujian kebolehgunaan dan penyelidikan yang berkaitan dengan projek yang diberikan. Anda akan mengetuai dan menjalankan fungsi penyelidikan, ujian dan maklum balas serta memahami cara produk berfungsi dan pelbagai titik sentuh. Selain itu, anda akan melengkapkan analisis kompetitif, gambar rajah aliran perkhidmatan, temu bual, ujian kebolehgunaan dan penanda aras untuk menambah baik produk. Jika ini kelihatan seperti peranan untuk anda, anda memerlukan Ijazah Sarjana Muda dalam antropologi, psikologi, interaksi manusia-komputer, faktor manusia atau pengalaman kerja yang setara dalam bidang berkaitan dan pengalaman lima tahun dalam penyelidikan UX atau pengurusan produk. Mohon jawatan ini di sini.

Semak imbas NextPit Job Board untuk mencari langkah kerjaya hebat anda yang seterusnya. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.