Adakah AirPods Berfungsi Dengan Peranti Android?

5

Jika anda pengguna Android mempertimbangkan untuk membeli sepasang Apple AirPods, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ia akan berfungsi dengan peranti anda. Dalam artikel ini, kami akan menjawab soalan itu dan memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang cara AirPods berfungsi.

Kami juga akan membincangkan beberapa kebaikan dan keburukan menggunakan AirPod dengan Android, jadi anda boleh memutuskan sama ada ia sesuai untuk anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!

Baik Adakah Mereka? Sudah tentu Mereka Lakukan! Mereka Hanya Bluetooth

Tidak seperti fon telinga wayarles lain, yang boleh menjadi besar dan sukar untuk dijejaki, AirPods adalah kecil dan mudah dibawa dalam poket atau dompet. Kedua, mereka menawarkan kualiti bunyi yang unggul. AirPods menggunakan cip W1 proprietari Apple untuk menyampaikan audio yang jelas dan kaya yang disaingi oleh beberapa fon telinga lain di pasaran.

Tetapi bolehkah anda menggunakan AirPods dengan peranti Android?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, AirPods tidak menggunakan teknologi khusus untuk membolehkan keupayaan wayarles mereka. Sebaliknya, mereka bergantung pada teknologi Bluetooth yang terdapat dalam kebanyakan peranti mudah alih hari ini. Ini bermakna anda boleh menyambungkan AirPods anda ke mana-mana peranti Android yang serasi dengan Bluetooth.

Pada sisi negatifnya, anda tidak akan dapat memanfaatkan semua ciri yang ditawarkan oleh AirPods apabila anda menyegerakkannya dengan peranti Android. Contohnya, anda tidak akan dapat mengakses Siri atau menggunakan pengesanan telinga automatik. Tetapi jika anda hanya mencari cara untuk mendengar muzik atau membuat panggilan telefon bebas tangan secara wayarles, AirPods akan berfungsi dengan baik dengan peranti Android anda.

Berikut ialah cara menggunakan AirPods dengan telefon Android:

 1. Pastikan AirPods dan telefon Android anda berada dalam jarak dekat.
 2. Buka sarung AirPods dan ketik dan tahan butang di bahagian belakang sehingga lampu status berkelip putih. Melakukannya akan memulakan proses berpasangan.
 3. Buka menu Tetapan pada telefon Android anda, tatal ke bawah dan pilih “Bluetooth.” Pastikan Bluetooth dihidupkan.
 4. Ketik butang “Imbas” pada tetapan Bluetooth telefon anda.
 5. Selepas beberapa saat, AirPods anda akan muncul dalam senarai peranti yang boleh disambungkan ke telefon Android anda. Ketik pada entri untuk AirPods anda untuk memasangkannya dengan telefon Android anda.

Setelah AirPod anda telah digandingkan dengan telefon Android anda, ia akan disambungkan secara automatik setiap kali anda mengaktifkan Bluetooth pada telefon anda dan ia berada dalam liputan.

Bagaimana pula dengan Keserasian Android TV?

Pertama sekali, TV Android menawarkan pengalaman pengguna yang lebih boleh disesuaikan. Tidak seperti TV tradisional, yang terhad kepada apl dan perkhidmatan yang diprapasang, pengguna Android TV boleh memasang mana-mana apl yang mereka inginkan daripada Gedung Google Play. Ini memberi mereka akses kepada pelbagai perkhidmatan penstriman, permainan dan jenis kandungan lain.

Android TV juga mempunyai fungsi carian suara terbina dalam, menjadikannya mudah untuk mencari perkara yang anda cari tanpa perlu meninggalkan tempat duduk anda.

Pada sisi negatifnya, TV Android jarang disertakan dengan sepasang fon kepala, jadi sukar untuk menikmati muzik atau filem anda tanpa mengganggu orang di sekeliling anda. Tetapi jika anda mempunyai AirPods, anda boleh pergi.

Walaupun AirPod direka bentuk terutamanya untuk digunakan dengan produk Apple, ia juga boleh digunakan dengan jenis peranti lain, termasuk Android TV. Untuk menggunakan AirPod dengan Android TV, anda perlu menyambungkannya ke sistem Bluetooth TV. Setelah disambungkan, anda akan dapat menggunakannya sebagai output audio TV anda.

Berikut ialah cara menyambungkan AirPods anda ke Android TV anda:

 1. Letakkan AirPods anda dalam bekas pengecasnya.
 2. Tekan dan tahan butang persediaan di belakang sarung selama tiga saat untuk memulakan mod berpasangan. Dalam mod berpasangan, lampu penunjuk LED pada bahagian hadapan sarung akan berkelip putih.
 3. Buka tetapan Bluetooth pada TV anda, pergi ke “Jauh & aksesori, dan pilih “Tambah aksesori.”
 4. Sebaik sahaja AirPod anda muncul dalam senarai peranti yang tersedia, pilih peranti tersebut dan ia akan bersambung secara automatik.

Dengan AirPods anda disambungkan ke Android TV anda, anda boleh mendengar muzik kegemaran anda atau menonton filem tanpa mengganggu jiran anda. Selain itu, AirPods bersambung secara wayarles ke TV anda, jadi anda tidak perlu risau tentang kord yang mengganggu. Dan kerana ia wayarles, anda boleh membawanya bersama anda jika anda perlu meninggalkan bilik atas sebarang sebab.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa dengan menyambungkan AirPods anda ke Android TV anda, anda kehilangan beberapa ciri yang tersedia pada AirPods apabila digunakan dengan peranti iOS. Walau bagaimanapun, mereka masih harus berfungsi dengan baik untuk kebanyakan tujuan.

Jika anda sedang mencari cara wayarles untuk menikmati audio daripada Android TV anda, AirPods ialah pilihan yang baik untuk dipertimbangkan.

Adakah AirPods Berfungsi Dengan Tablet Android?

AirPods ialah penyelesaian audio wayarles yang popular untuk pengguna Apple, tetapi bolehkah ia juga digunakan dengan tablet Android? Jawapan ringkasnya ialah ya.

AirPods menggunakan Bluetooth untuk menyambung ke peranti, dan kebanyakan tablet Android menyertakan keupayaan Bluetooth standard. Ini bermakna anda sepatutnya dapat memasangkan AirPod anda dengan tablet Android tanpa sebarang masalah.

Berikut ialah cara menyambungkan AirPod anda dengan tablet Android:

 1. Pastikan AirPod anda berada dalam bekas pengecasnya dan sarung itu mempunyai kuasa yang mencukupi.
 2. Buka penutup sarung pengecasan, kemudian tekan dan tahan butang persediaan di belakang sarung sehingga anda melihat lampu status berkelip putih.
 3. Buka apl Tetapan tablet anda dan ketik Sambungan > Bluetooth, kemudian pastikan Bluetooth dihidupkan.
 4. Ketik “Cari peranti,” kemudian tunggu AirPod anda muncul dalam senarai peranti yang tersedia.
 5. Apabila AirPod anda muncul, ketik ia untuk menyambung. Jika digesa, masukkan kod PIN untuk AirPods anda (0000 ialah lalai).

Setelah digandingkan, anda sepatutnya boleh menggunakannya untuk menonton dan mendengar filem, mendengar muzik, membuat panggilan telefon, atau menghadiri persidangan Zoom.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa had untuk menggunakan AirPods dengan tablet Android. Sebagai contoh, anda tidak akan dapat menggunakan Siri, anda juga tidak akan dapat pengesanan telinga automatik atau menjalankan ujian kesesuaian hujung telinga. Walaupun terdapat batasan ini, AirPods masih boleh memberikan pengalaman yang hebat apabila digunakan dengan tablet berdaya Bluetooth Android.

Bukan Padanan Sempurna, tetapi Masih Padanan!

Mungkin terdapat sedikit perbezaan dalam cara AirPods berfungsi pada peranti Android berbanding peranti iOS, tetapi secara keseluruhan, ia sepatutnya berfungsi dengan baik. Jadi, jika anda pengguna Android yang mencari sepasang fon telinga wayarles yang bagus, jangan mengira AirPod hanya kerana ia dibuat oleh Apple.

Pernahkah anda mencuba menggunakan AirPods dengan Android? Apakah pengalaman anda?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.