Adakah Job Boomeranging Baik Untuk Kerjaya Anda?

16
© Afrika Lama / Stok Adobe

Kami mempunyai Perletakan Jawatan Yang Hebat, kemudian datang Penyesalan Besar––dan kini kami melihat peningkatan dalam bilangan pekerja Boomerang. Mereka ini adalah pekerja yang berhenti kerja untuk mencari padang rumput yang baru, hanya untuk menyedari bahawa peluang baharu itu tidak seperti yang mereka nampak. Akibatnya, mereka bangkit semula––atau bumerang––kepada majikan terdahulu.

Pada hakikatnya, Boomeranging nampaknya boleh menjejaskan kerjaya anda––lagipun, kembali kepada majikan tidak semestinya memberikan ilusi kejayaan.

Tetapi bagaimana jika itu pendekatan yang salah, dan sebaliknya, amalan ini sebenarnya boleh memberi manfaat kepada kerjaya anda?

Laporan terkini dari Biro Statistik Buruh AS menunjukkan bahawa 50.5 juta orang berhenti kerja pada 2022, peningkatan daripada 47.8 juta peletakan jawatan pada 2021. Perletakan jawatan beramai-ramai ini mengakibatkan pasaran buruh yang ketat di mana syarikat bergelut untuk menarik bakat. Ini diperketatkan lagi oleh pemberhentian teknologi global yang meluas dan krisis kos sara hidup yang semakin meningkat yang menyaksikan pampasan kewangan menjadi faktor utama dalam keputusan pekerja.

Apakah maksud ini bagi mereka yang menyesal berpindah kerja? Jika majikan anda sebelum ini telah melihat peningkatan dalam perletakan jawatan, anda kini berada dalam kedudukan untuk kembali dengan set kemahiran yang dipertingkatkan, dan pengetahuan sedia ada yang boleh mengurangkan masa penerimaan, menghasilkan kemenangan yang lebih besar dalam jangka pendek––dan lihat kenaikan gaji anda apabila anda kembali dengan pengalaman yang lebih besar.

Jadi bagaimana anda boleh Boomerang berjaya?

Tinggalkan Dengan Syarat yang Baik

Meninggalkan pekerjaan dengan syarat yang baik sentiasa merupakan pendekatan yang paling profesional, sama ada anda berhasrat untuk kembali atau tidak. Pada tahap praktikal ini bermakna melengkapkan penyerahan yang menyeluruh, memastikan semua hujung yang longgar diikat dan menarik berat badan anda sehingga hari anda meninggalkan.

Pada peringkat interpersonal, ini bermakna tidak menyiarkan pakaian kotor anda dengan rakan sepasukan sebelum anda pergi, bercakap buruk tentang bos anda dengan rakan sekerja baharu dan memastikan anda merahsiakan semua maklumat sensitif syarikat. Semua industri adalah kecil, dan reputasi adalah aset terbesar anda apabila ia datang untuk memanfaatkan pulangan.

Jadilah Strategik

Apabila mempertimbangkan untuk kembali kepada bekas majikan, pertimbangkan strategi anda. Anda tidak mahu kembali kepada peranan yang anda tinggalkan, terutamanya jika anda meninggalkan syarikat untuk melangkah ke peringkat seterusnya. Sebaliknya, kemukakan faedah pulangan bekas pekerja dengan set kemahiran yang lebih besar.

Anda sudah mengetahui budaya syarikat, kakitangan dan anda tahu cara sesuatu dilakukan––di samping itu anda kini kembali dengan pengetahuan orang dalam tentang cara pesaing syarikat berfungsi, jadi anda membawa perspektif baharu. Pulangan membolehkan anda membawa yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Kenali Yang Perlu

Berapa lama anda telah bersama majikan anda sekarang dan adakah kerjaya anda telah berkembang? Ini adalah fakta malang kehidupan profesional yang selalunya anda perlu meninggalkan syarikat untuk mendapatkan pengalaman di tempat lain sebelum anda boleh naik ke tahap C-suite.

Terdapat juga risiko berpuas hati jika anda tinggal dengan majikan yang sama terlalu lama. Periksa set kemahiran anda, dan nilai pekerjaan yang anda ingin miliki lima tahun dari sekarang. Kenal pasti jurang, kemudian lakukan beberapa penyelidikan industri untuk mencari pekerjaan yang membolehkan anda mengisi jurang tersebut, dengan tujuan untuk kembali pada tahap yang lebih tinggi.

Banyak syarikat mengupah pekerjaan merentas semua sektor dan peringkat untuk memaklumkan langkah anda yang seterusnya. Anda akan menemui tiga peranan di bawah tetapi pastikan anda menyemak imbas Papan Kerja NextPit untuk memastikan kesesuaian anda.

Pengurus Kejuruteraan – Platform AI, Duolingo, Pittsburgh

Peranan: Sebagai Pengurus Kejuruteraan di Duolingo anda akan mengetuai pasukan AI untuk memahami keperluan untuk infrastruktur AI dan membina penyelesaian yang memberi manfaat kepada penyelidik dan jurutera AI yang bekerja pada pelbagai projek.

Tanggungjawab: Anda akan mengetuai pasukan Platform AI baharu, yang akan memiliki platform yang mendasari ciri dikuasakan AI Duolingo, seperti pembelajaran pemperibadian, pemberitahuan dan maklum balas tatabahasa.

Keperluan: Anda memerlukan kepakaran yang ditunjukkan dalam penyelesaian masalah dan inovasi teknikal serta pengalaman teknikal yang terbukti dalam infrastruktur dan operasi untuk pembelajaran mesin.

Mohon untuk Pengurus Kejuruteraan peranan atau meneroka semua peluang yang ada di Duolingo.

Pembangun Java Backend, Perisian TY, St Louis

Peranan: Sebagai Pembangun Bahagian Belakang Java dengan Perisian TY anda akan menjadi pembangun langsung yang menulis kod selamat yang berkualiti tinggi, modular, berfungsi dan boleh diuji.

Tanggungjawab: Anda akan mengekalkan penyelesaian dan peta jalan teknologi, menyelidik dan menilai teknologi dan rangka kerja semasa dan akan datang. Selain itu, anda akan menyumbang kepada semua bahagian pembangunan perisian.

Keperluan: Anda haruslah seorang jurutera praktikal yang kukuh dari segi teknikal yang mempunyai pemahaman tentang komponen infrastruktur berasaskan pusat data dan awan. Pengalaman dalam membina dan menyelenggara infrastruktur sisi pelayan yang cekap, kos efektif, toleran terhadap kesalahan.

Bunyi macam awak? Mohon jawatan di sini atau semak imbas semua peranan yang tersedia dengan Perisian TY.

Jurutera Bahagian Belakang, Perisian Dew, Jauh

Peranan: Sebagai Jurutera Bahagian Belakang dengan Perisian Dew anda akan mereka bentuk pengalaman baharu untuk penjual dan pengiklan eBay untuk mempromosikan produk mereka, mengurus kempen pengiklanan mereka dan menjalankan perniagaan mereka.

Tanggungjawab: Anda akan bertanggungjawab untuk membina API RESTful berskala yang sangat tersedia dan membangunkan sistem menggunakan Java / Scala, Spring, Javascript / Node JS.

Keperluan: Anda akan mempunyai sekurang-kurangnya lima tahun pengalaman dalam peranan yang sama dengan pengalaman dalam membina aplikasi web dan titik akhir RESTful.

Mohon untuk Peranan Jurutera Bahagian Belakang atau semak imbas semua peranan yang tersedia di Perisian Dew.

Semak imbas papan kerja NextPit untuk mencari langkah kerjaya hebat anda yang seterusnya. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.