Adakah Minecraft Cross-Platform? Untuk Sebahagian Besar, Ya

9

Minecraft adalah salah satu permainan yang paling popular di dunia. Pemain dari semua peringkat umur dan kebolehan boleh menikmati pelbagai aspek dunia dengan mengikuti jalan cerita atau sekadar membina sesuka hati mereka. Pemain boleh berkongsi dunia atau bermain solo, menjadikan Minecraft permainan yang sangat fleksibel. Memandangkan ia semakin popular, permainan ini telah dikeluarkan pada banyak platform.

Baca artikel di bawah untuk mengetahui cara Minecraft berfungsi sebagai permainan merentas platform.

Apakah Platform Menyokong Minecraft?

Minecraft telah menjual lebih 200 juta salinan di seluruh dunia. Sebahagian daripada kejayaan yang mengejutkan itu adalah disebabkan oleh peningkatan bilangan platform di mana anda boleh bermain Minecraft. Di bawah ialah senarai lengkap peranti yang disokong pada masa ini:

  • Komputer (Windows, Mac & Linux)
  • Mudah Alih (Android, iOS, Fire OS, Windows Phone 8.1, Windows 10)
  • Konsol (PlayStation 4, PlayStation 3, Edisi PlayStation Vita, Xbox, Xbox 360, Nintendo Switch, Edisi Nintendo Wii U, Edisi 2DS & 3DS Baharu)
  • Peranti Lain (Oculus)

Minecraft adalah satu-satunya permainan di pasaran yang boleh dimainkan pada banyak peranti. Sila ambil perhatian bahawa sesetengah peranti ini membenarkan anda bermain permainan, tetapi anda mungkin tidak mempunyai akses kepada ciri berbilang pemain pada semua peranti.

Adakah Minecraft Cross Platform?

Minecraft ialah permainan merentas platform, sebahagian besarnya. Malangnya, sesetengah peranti tidak menyokong ciri merentas platform, tetapi kebanyakan mesin moden akan menyokongnya. Majoriti pemain Minecraft sudah pun mempunyai peranti yang disokong merentas platform. Ramai pemain Minecraft menikmati manfaat model merentas platform yang cuba dibina oleh syarikat induk, Mojang.

Pada 2017, Mojang mengeluarkan Edisi Minecraft Bedrock sebagai sebahagian daripada kemas kini Better Together mereka. Ini adalah titik permulaan untuk membina permainan berbilang platform merentas platform yang besar.

Peranti Platform Merentas Minecraft

Peranti yang kini menyokong permainan Minecraft merentas platform termasuk:

  • Windows 10 atau 11
  • Peranti iOS dan Android
  • Xbox, Nintendo Switch, PlayStation 4
  • Alat api
  • Oculus

Permainan Minecraft pada mana-mana peranti ini boleh berkomunikasi antara satu sama lain.

Faedah Merentas Platform Minecraft

Salah satu faedah utama Minecraft menjadi platform merentas ialah anda boleh bermain dengan mana-mana pemain yang turut menggunakan peranti yang disokong. Pelayan Minecraft membenarkan pemain berinteraksi antara satu sama lain walaupun seorang pemain sedang bermain pada iPad dan yang lain pada PC Windows 10 mereka. Kedua-dua pemain mempunyai ciri permainan yang sama dan boleh menggunakan mana-mana peranti yang mereka paling selesa.

Inilah yang menjadikan permainan ini begitu mudah diakses oleh ramai pemain. Berikut ialah beberapa faedah tambahan kepada pendekatan merentas platform Minecraft.

Satu Pembelian untuk Semua Peranti

Anda mendapat akses kepada Minecraft merentas semua peranti merentas platform apabila anda membeli satu lesen. Anda boleh memuat turun dan mengakses pelayan permainan anda pada bila-bila masa, pada mana-mana peranti. Ini biasanya dipanggil rentas kemajuan dan bermakna permainan anda disegerakkan merentas peranti.

Akses kepada Permainan Yang Sama

Minecraft mengemas kini dan menolak ciri baharu kepada semua peranti yang disokong secara serentak. Anda tidak akan pernah dihukum kerana bermain pada peranti tertentu dengan tidak mempunyai akses kepada ciri permainan terkini. Ini juga bermakna bahawa semua orang yang anda mainkan akan mengalami dunia kongsi anda dengan cara yang sama tanpa mengira peranti mereka.

Pasaran Minecraft

Peranti merentas platform semuanya mempunyai akses kepada Minecraft Marketplace yang sama juga. Pemain individu boleh membeli dan memuat turun kulit, tekstur atau ciptaan lain yang unik. Kebanyakan ini dicipta oleh pemain lain dan diletakkan di pasaran. Sebaik sahaja pemain memuat turun item ini ke dalam permainan mereka, mereka boleh dilihat atau digunakan oleh semua pemain pada pelayan mereka, tanpa mengira peranti.

Had Merentas Platform Minecraft

Ingat bahawa fungsi merentas platform hanya tersedia untuk Minecraft Bedrock Edition. Anda mesti membeli semula permainan jika anda bermain Minecraft sebelum kemas kini Better Together pada 2017. Apabila kemas kini pertama kali dikeluarkan, Mojang menawarkannya secara percuma kepada pemain, tetapi tawaran itu telah tamat tempoh pada November 2019.

Satu lagi had penting untuk permainan merentas platform Minecraft ialah tidak semua peranti akan berfungsi. Komputer Mac atau Linux anda dan komputer Windows yang lebih lama tidak akan serasi. Konsol permainan lama juga tidak akan serasi. Terdapat beberapa penyelesaian untuk isu ini, tetapi ia agak rumit dan sangat terhad. Pengguna yang telah mendapatkan Minecraft untuk bekerja telah menggunakan apl pihak ketiga dan hanya boleh memuatkan permainan pada Mac dengan cip M1 Apple.

Jika anda ingin bermain dengan pemain lain pada komputer anda, anda boleh menggunakan Minecraft Java Edition. Ini ialah versi asal Minecraft, yang akan mempunyai permainan yang sama seperti edisi merentas platform. Minecraft Java hanya serasi dengan komputer Mac, Linux dan Windows (mana-mana tahun). Ia juga dianggap sebagai permainan yang berbeza; anda mesti membelinya walaupun anda memiliki Edisi Batuan Dasar.

Satu Minecraft untuk Semua

Apabila Mojang mula-mula mengeluarkan kemas kini Better Together mereka pada 2017, mereka membayangkan bahawa semua pemain Minecraft akhirnya akan mempunyai permainan yang sama. Sejak kemas kini pertama itu, mereka telah menambah peranti secara berterusan untuk mengekalkan matlamat tersebut. Mereka telah berusaha untuk membawa permainan ke peranti Windows lama dan komputer Mac dan Linux juga.

Pernahkah anda bermain Minecraft menggunakan fungsi merentas platform? Peranti atau peranti apa yang anda lebih suka bermain permainan anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!