Adakah Sektor Teknologi AS mempunyai Masalah Kepelbagaian Jantina?

10
© fizkes / Adobe Stock

Stereotaip negatif tentang kebolehan kanak-kanak perempuan usia sekolah dalam matematik boleh mengurangkan prestasi ujian mereka, menurut satu kajian daripada Persatuan Wanita Universiti Amerika (AAUW).

“Gadis dan wanita dikesan secara sistematik dari sains dan matematik sepanjang pendidikan mereka, mengehadkan akses, persediaan dan peluang mereka untuk memasuki bidang ini sebagai orang dewasa,” laporan itu juga menyatakan.

Ketidakseimbangan awal itu mempunyai kesan mengetuk, bermakna ia tidak begitu mengejutkan, apabila ia datang kepada tenaga kerja, terdapat jauh lebih sedikit wanita daripada lelaki dalam sektor teknologi. AAUW mendapati bahawa wanita membentuk hanya 28% daripada tenaga kerja dalam sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM), dan lelaki masih jauh melebihi wanita dalam kebanyakan bidang STEM di kolej.

Faktor sistemik lain mengehadkan wanita juga. LeanIn.org dan McKinsey telah mengenal pasti “anak tangga yang rosak”, isu tempat kerja yang menyebabkan lebih sedikit wanita naik pangkat. Kajian terhadap 590 syarikat mendapati bahawa wanita di peringkat permulaan jawatan kurang berkemungkinan dinaikkan ke peringkat pertama jawatan pengurusan, mewujudkan lata di mana peringkat atasan pengurusan selalunya mempunyai lebih sedikit wanita juga.

Dalam teknologi, terdapat lebih sedikit pengasas wanita: mereka mewakili sahaja 14% daripada pemula solo pada 2021, dan diterima hanya 2% dana modal teroka (VC) pada 2022.

Selain itu, jurang gaji jantina berterusan, dengan angka baharu daripada Pusat Penyelidikan Pew menunjukkan bahawa pada tahun 2022, wanita Amerika biasanya memperoleh 82 sen untuk setiap dolar yang diperoleh oleh lelaki––kira-kira sama seperti 2002. Menurut AAUW, jurang jantina amat tinggi dalam bidang pertumbuhan tinggi seperti sains komputer dan kejuruteraan––yang juga membayar tinggi upah.

Wanita yang mempunyai anak juga dihukum: Penyelidikan Pew mendapati bahawa keibubapaan memberi kesan kepada kerjaya wanita jauh lebih banyak berbanding lelaki. Bagi bapa berumur 35-44, 94% aktif dalam tenaga kerja, berbanding dengan 75% ibu.

Dan, tidak menghairankan, semua angka ini lebih teruk lagi untuk wanita kulit berwarna, wanita LGBTQ+ dan mereka yang kurang upaya. Kepelbagaian adalah sangat penting di tempat kerja bukan sahaja kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan, tetapi ia juga memberikan manfaat perniagaan yang besar. Penyelidikan telah mendapati bahawa mempelbagaikan pasukan boleh meningkatkan produktiviti sebanyak 35% dan Sekolah Perniagaan Harvard mendapati bahawa secara purata, syarikat yang meningkatkan bahagian mereka dalam pasangan wanita sebanyak 10% juga meningkatkan hasil sebanyak 10%.

Jika anda merasakan majikan semasa anda boleh melakukan lebih banyak lagi untuk merapatkan jurang jantina, mungkin sudah tiba masanya untuk mencari pekerjaan di syarikat yang sudah pun membuat kemajuan. Menyelidik beribu-ribu pekerjaan dan syarikat di Papan Kerja NextPitatau temui tiga peranan terbuka di bawah.

Gaji Hari Kerja /Pendidikan Penjejakan Masa & Ketua Kerajaan, Accenture, Los Angeles

Perisian pelaporan data perusahaan Workday adalah penting untuk Accenture, dan sebagai Gaji Hari Kerja /Pendidikan Penjejakan Masa & Ketua Kerajaan, anda akan membantu pemimpin HR dan kewangan menentukan dan melaksanakan strategi. Anda akan memimpin atau menyokong aliran kerja gaji pada projek pelaksanaan Hari Kerja dan menyokong penciptaan rancangan kerja untuk penglibatan global yang kompleks yang besar, memiliki risiko, belanjawan, sumber dan perhubungan pelanggan. Untuk memohon, anda memerlukan Pensijilan Rakan Kongsi Gaji Hari Kerja yang sedia ada dan terkini, atau dua tahun pengalaman perundingan, sebaik-baiknya dengan firma perunding yang besar. Anda juga memerlukan dua tahun Pelaksanaan Gaji Hari Kerja dengan satu tahun dalam peranan kepimpinan. Dapatkan huraian kerja penuh di sini.

Java RESTFul API Pembangun, Kanan, Fiserv, Omaha

Fiserv ialah peneraju global dalam fintech dan pembayaran, serta mempunyai skor 100% pada Indeks Ekuiti Jantina Bloomberg. The Pembangun API RESTFul Java akan menyampaikan penyelesaian teknologi berdaya tahan dan volum tinggi yang dibina dalam Java/J2EE, membina RESTful API termasuk JSON melalui HTTPS, dan menggunakan pengetahuan teknik pengekodan untuk menyumbang kepada kebolehpercayaan, kebolehselenggaraan, kebolehbacaan, kesederhanaan, prestasi dan kebolehujian perisian. Anda memerlukan pengalaman baru-baru ini bekerja dengan Rangka Kerja Java/Spring, Spring Boot dan pengalaman pembangunan perisian amali sekurang-kurangnya lima tahun. Mohon jawatan ini di sini.

Sr Kakitangan Penyelidik Keselamatan Siber – Pemisahan, Penerbangan GE, Cincinnati

The Sr Kakitangan Penyelidik Keselamatan Siber akan memanfaatkan teknologi mendalam, proses dan kepakaran domain untuk mencipta strategi negeri masa depan dan merancang projek yang tertumpu pada keupayaan keselamatan siber dalam pengenalpastian dan tindak balas ancaman. Anda akan bekerjasama dengan penganalisis intel siber GE Aerospace dan responden insiden untuk mentakrifkan dan melaksanakan saluran paip kejuruteraan pengesanan untuk penempatan tandatangan baharu bagi mengenal pasti dan memberi amaran tentang tingkah laku yang berpotensi mencurigakan atau berniat jahat. Anda memerlukan ijazah Sarjana Muda, dengan sekurang-kurangnya enam tahun pengalaman profesional untuk memohon. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Untuk lebih banyak peluang merentas teknologi, lawati NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.