Alat dengar Apple AR/VR: Lebih banyak ciri dan harga Reality Pro didedahkan

4
© NextPit

Alat dengar AR/VR pertama Apple dijangka tidak akan dilancarkan sehingga musim bunga tahun ini. Tetapi laporan baharu kini memberi lebih banyak penerangan tentang mata jualan terbesar ‘Reality Pro’ yang akan datang berdasarkan platform XR baharu. Berikut ialah beberapa ciri terbaik yang mungkin kita lihat daripada peranti realiti campuran berjenama Apple.

Kami telah mengetahui bahawa pembuat iPhone boleh datang dengan audio kependaman rendah apabila digabungkan dengan fon kepala AirPods Pro 2 di samping keupayaan penjejakan mata kepada set kepala realiti campurannya. Bloomberg menyenaraikan lebih banyak ciri yang mungkin seperti menggunakan set kepala sebagai paparan Mac luaran dan gerak isyarat udara tanpa menggunakan pengawal.

  • Cermin mata VR kendiri terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Gerak isyarat 3D Apple Reality Pro dan fungsi paparan

Seperti yang dinyatakan dalam laporan itu, peranti boleh berfungsi sebagai paparan Mac di mana pengguna akan melihat kandungan komputer secara maya sambil masih boleh menggunakan papan kekunci atau tetikus sebenar. Mungkin, pengguna boleh mengembangkan paparan PC Mac di dalam VR dan melaksanakan tugas lanjutan. Ia juga disebut bahawa iPhone atau iPad boleh berfungsi sebagai kaedah input apabila menaip teks.

Apple dikatakan menawarkan gerak isyarat 3D seperti menaip di udara atau menggunakan mencubit untuk mengaktifkan aplikasi tanpa menggunakan pengawal fizikal. Ini akan didayakan oleh kamera luaran untuk menjejaki pergerakan tangan manakala susunan dalaman penderia akan membaca mata dan ekspresi muka pengguna. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada ciri ini akan tersedia semasa pelancaran atau ditambah melalui kemas kini perisian kemudian.

Ciri penjejakan mata Apple pada Kacamata atau set kepala MR

Teknologi penjejakan mata Apple Glasses diperincikan dalam paten / © Patently Apple

Kandungan Apple XR OS

Selain mengetik Mac, set kepala akan mendapat perkhidmatan dan aplikasi pihak pertama melalui sistem pengendalian XR daripada mesej dan mel ke Apple TV dan banyak lagi. Ia menambah bahawa firma Cupertino telah membangunkan enjin realiti campurannya sendiri untuk menampung permainan VR. Apple juga mungkin memperkenalkan aksesori permainan untuk menambah pengalaman.

  • Mengapa cermin mata Apple AR belum berlaku lagi?

Sumber itu menyatakan bahawa Apple percaya bahawa video yang mendalam akan menjadi kelebihan utama Reality Pro. Sebagai contoh, pemakai boleh mencipta semula persediaan pawagam apabila menonton video atau tindanan dan menyesuaikan latar belakang. Sehubungan itu, panggilan video FaceTime yang realistik dengan pemaparan badan penuh juga boleh muncul.

Penderia jari dan pengawal tangan Apple untuk set kepala AR VR

Penderia terpasang jari canggih Apple boleh mendayakan gerak isyarat udara dan haptik lanjutan yang ditunjukkan dalam pemfailan paten / © Patently Apple

Dilanjutkan hayat bateri dan suis AR-VR pada Reality Pro

Dari segi reka bentuk, set kepala Apple pertama dikatakan diperbuat daripada aluminium dan kaca. Ia akan memaparkan skrin luaran melengkung untuk menunjukkan mata pemakai secara pilihan. Pada masa yang sama, akan ada mahkota digital yang serupa dengan Apple Watch Ultra atau Watch 8 yang digunakan dalam menukar pandangan antara persekitaran AR atau VR.

Hayat bateri adalah salah satu kebimbangan Apple menurut penerbitan itu. Syarikat itu merancang untuk mengatasinya dengan menggunakan pek bateri luaran selain daripada bateri terbina dalam yang boleh dipakai yang dipasang pada tali. Peliknya, batu bata jus direka untuk dimuatkan ke dalam poket pengguna dan disambungkan melalui kabel ke set kepala. Setiap pek dinilai untuk bertahan 2 jam antara caj.

Berapakah kos alat dengar realiti campuran Apple ‘Reality Pro’?

Menurut khabar angin, alat dengar Apple AR/VR akan berharga kira-kira $3000, iaitu dua kali ganda kos Meta Quest Pro. Memandangkan kedudukan premium, dikatakan bahawa Apple berhasrat untuk mengeluarkan hanya kuantiti terhad pada permulaan. Oleh itu, mereka akan dapat mengukur penerimaan pengguna dan melaraskan pembangunan model yang seterusnya termasuk Kaca yang ditambah sepenuhnya dan versi alat dengar VR yang lebih murah.

Apakah yang paling anda nantikan daripada set kepala Apple yang pertama? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Sumber:
Bloomberg