Android 10 untuk OnePlus 7 Pro: berikut adalah semua ciri baharu

15

© NextPit

Google telah pun mengeluarkan Android 10 untuk telefon pintar Pixelnya sendiri, tetapi pengeluar lain juga sedang berusaha keras untuk kemas kini besar seterusnya untuk telefon pintar anda. Seperti biasa, OnePlus menawarkan beta awam OxygenOS berdasarkan Android 10 untuk dimuat turun untuk pengguna telefon pintar OnePlus yang suka mencuba. Kami mempunyainya pada OnePlus 7 Pro kami dan menunjukkan kepada anda ciri baharu yang boleh anda jangkakan daripada kemas kini.

Cara memasang Android 10 pada telefon pintar OnePlus anda

  1. Pastikan OnePlus 7 Pro dicas dan sandaran telah dibuat
  2. Muat turun yang terkini Beta Terbuka OxygenOS untuk OnePlus 7 Pro
  3. Alihkan perisian tegar ke direktori akar menggunakan pengurus fail
  4. Sekarang pergi ke tetapan dan buka Kemas Kini Sistem
  5. Klik pada ikon gear di sudut kanan atas
  6. Sekarang pilih Kemas Kini Tempatan dan ketik pada fail untuk memulakan kemas kini
  7. Setelah kemas kini selesai, telefon akan dimulakan semula

Perkara baharu dengan OxygenOS 10 untuk OnePlus 7 Pro

Dengan kemas kini utama OxygenOS yang akan datang, sistem pengendalian OnePlus secara semula jadi mengubah asas Androidnya. Dengan Android 10, sistem pengendalian mudah alih terbaru Google juga akan tersedia pada telefon pintar OnePlus. Sebagai tambahan kepada inovasi yang telah dibawa oleh Android 10, OnePlus sedang melancarkan banyak penambahbaikan pada UInya sendiri.

Pilihan reka bentuk baharu dan lebih jelas

OnePlus sentiasa mementingkan kebolehsesuaian perisiannya. Daripada warna aksen, tema dan pek ikon yang berbeza kepada animasi penderia cap jari yang berbeza dan reka letak skrin kunci, terdapat segala-galanya yang diingini oleh hati anda. Sayang sekali bahawa pilihan pelarasan yang berbeza telah disembunyikan dalam submenu tetapan.

Dengan kemas kini kepada Oxygen OS 10, semua pilihan akan dikumpulkan di bawah menu tetapan yang dipanggil Penyesuaian. Sepenuhnya baru adalah jalur pemberitahuan di tepi paparan, yang kini boleh juga diberikan pancaran warna. Sama ada terdapat lebih daripada empat warna tetap (biru, merah, emas dan ungu) dengan kemas kini terakhir masih tidak diketahui.

Bagi mereka yang tidak suka tema gelap, tetapi ingin meleret menu OnePlus 7 Pro dengan OxygenOS 10 dengan cara yang lebih berwarna, lebih banyak pilihan warna kini.

Tema OnePlus 7 Pro

Selain Mod Gelap (kiri) terdapat juga putih klasik (tengah) dengan warna beraksen dan versi baharu yang lebih meriah dengan ikon berwarna-warni (kanan) / © NextPit

Kawalan gerak isyarat yang disemak

OnePlus melaksanakan kawalan gerak isyarat sebagai pilihan dalam OxygenOS sejak awal, tetapi dengan saiz OnePlus 7 Pro, kawalan gerak isyarat di bahagian bawah paparan tidak lagi praktikal. Untuk kemas kini yang akan datang, OnePlus akan melanjutkan kawalan gerak isyarat ke atas tiga sisi telefon pintar. Gerak isyarat meleret biasa dari bawah ke atas menggantikan butang Laman Utama. Baki ialah gerak isyarat meleret dari bawah ke atas dan kemudian menahan untuk penukar tugas. Jika anda kini ingin berundur selangkah, anda boleh membuat gerak isyarat meleret sisi di tengah-tengah paparan. Jika anda tidak mahu menggunakan kawalan gerak isyarat dua dimensi ini kerana anda sudah biasa dengan gerak isyarat leret OnePlus yang asal, anda boleh terus menggunakannya.

Gerak Isyarat Baharu OnePlus 7 Pro

Dengan kemas kini kepada Android 10, Oxygen OS untuk OnePlus 7 Pro akan mendapat cara kedua untuk mengawal telefon pintar dengan gerak isyarat / © NextPit

OnePlus juga memperkenalkan bar navigasi yang biasa daripada telefon pintar Android 10 dan Pixel. Ini juga boleh diaktifkan untuk bertukar antara aplikasi dalam penukar tugas.

Sesiapa sahaja yang pernah bermain permainan pada telefon pintar OnePlus dalam mod landskap dan menggunakan kawalan gerak isyarat tahu satu masalah yang menjengkelkan dengan gabungan ini. Jika anda ingin kembali ke skrin utama, anda perlu melakukan gerak isyarat mengelap sisi yang luar biasa. OnePlus membetulkannya dengan OxygenOS 10.

Kemas kini kamera untuk lebih fleksibiliti

Ciri terpenting kemas kini OxygenOS 10 tersembunyi dalam apl kamera. Apabila mengambil potret, anda kini boleh memilih antara kamera telefoto dan kamera sudut lebar biasa. Ini tidak kedengaran terlalu dramatik pada pandangan pertama, tetapi hakikat bahawa kamera utama kini boleh digunakan menjimatkan langkah anda ke belakang apabila mengambil potret. Sehingga kini, seseorang terpaksa melakukan ini dengan OnePlus 7 Pro supaya orang yang anda ambil gambar berada dalam gambar sepenuhnya.

Potret Android 10 OnePlus 7 Pro

Aplikasi kamera menjadi lebih komprehensif dan fleksibel. Potret kini boleh diambil dengan sudut lebar standard atau kamera telefoto. / © NextPit

OnePlus 7 Pro dengan OxygenOS 10 dan Android 10 juga menjadi lebih fleksibel untuk tangkapan malam, kerana dengan kemas kini ini anda boleh mengambil tangkapan malam bukan sahaja dengan kamera utama, tetapi juga dengan kamera sudut ultra lebar. Kami akan mengetahui semasa ujian penuh kami sama ada hasilnya akan benar-benar meyakinkan.

Selepas versi akhir dan stabil OxygenOS 10 untuk OnePlus 7 Pro, kami juga akan menguji keupayaan video lanjutan seperti zum lancar merentas ketiga-tiga kanta dan penstabilan super. Yang terakhir dihadkan kepada resolusi maksimum 1080p dan dilakukan secara elektronik. Terdapat juga inovasi pada kamera hadapan, kerana fungsi pengecaman wajah mempunyai fungsi susulan, supaya wajah sentiasa fokus untuk selfie.

OS Oksigen Android 10 OnePlus 7 Pro Super Stabil

Penstabilan imej elektronik menerima mod lain yang dipanggil Super Stable / © NextPit

Lebih banyak ciri baharu dalam OxygenOS 10

Sebagai tambahan kepada perubahan utama ini, terdapat perubahan ‘kecil’ dan tidak begitu jelas dalam OxygenOS 10.

Mod permainan yang lebih jelas

Jika anda menggunakan OnPlus 7 Pro untuk bermain banyak permainan, anda bukan sahaja akan mendapat mod permainan dengan kemas kini, tetapi juga Ruang Permainan maya. Semua permainan yang diiktiraf disimpan dalam direktori ini dan kemudiannya boleh dikonfigurasikan secara individu di sana.

Mod Permainan OnePlus 7 Pro

Mod Permainan didahului oleh Ruang Permainan, yang menguruskan semua permainan dan tetapannya secara berpusat / © NextPit

Mod Zen yang lebih fleksibel

Mod Zen kini boleh ditetapkan secara manual sepanjang tempoh masa lalai selama 20 minit. Di samping itu, 30, 40 atau bahkan 60 minit tersedia untuk dipilih.

Mod Zen OnePlus 7 Pro

OnePlus memberikan Mod Zen lebih banyak pilihan / © NextPit

Angkat dan Tukar

Fungsi ini amat praktikal untuk pengguna set kepala Bluetooth. Jika panggilan masuk pada sambungan audio Bluetooth sedia ada dan anda mencapai telefon pintar anda untuk membuat panggilan telefon klasik dengan mendekap telefon pada telinga anda, panggilan itu dimainkan semula secara automatik pada telefon pintar. Dengan “Naikkan dan Tukar” anda menyimpan pensuisan manual yang menjengkelkan antara peranti output audio.

Naikkan dan Tukar OnePlus 7 Pro

Ciri yang saya sudah suka: Angkat dan Tukar / © NextPit

Android 10 dan OxygenOS 10 untuk OnePlus 7 dan 7 Pro masih dalam fasa beta. Tetapi adalah dijangkakan bahawa OnePlus akan mengeluarkan versi terakhir sama ada pada 10 Oktober dengan pelancaran siri 7T atau tidak lama selepas itu.