Android 14 boleh menukar telefon pintar anda menjadi kamera web—Begini caranya

15
© Apple; Petikan skrin: Nextpit

Mengubah telefon pintar anda menjadi kamera web kendiri untuk komputer riba atau komputer bukanlah idea baru. Android dan iPhone menyokong ciri ini melalui apl pihak ketiga manakala Apple baru-baru ini menjadikannya fungsi teras iPhone pada iOS 16 melalui Kamera Kesinambungan. Google mungkin mengambil beberapa petunjuk daripada Apple kerana bukti sokongan asli untuk Android telah dikesan.

Salah satu kelebihan menggunakan telefon Android anda sebagai alternatif kamera web kepada snapper terbina dalam buku nota atau PC desktop anda ialah panggilan video yang lebih jelas dan dipertingkatkan. Ia boleh dilakukan dengan memasang dan menyediakan aplikasi seperti DroidCam pada telefon bimbit dan komputer, yang kami paparkan dalam tutorial kami. Berbeza dengan Kamera Kesinambungan Apple, proses ini agak membosankan.

  • Cara menukar telefon Android atau iPhone anda menjadi kamera web

Google akan menggunakan USB untuk menukar peranti anda menjadi kamera web

Seperti yang dilihat oleh pembangun Mishaal Rahman, perubahan kod dalam versi Android yang akan datang mendedahkan satu set petunjuk tentang perkhidmatan sistem yang dipanggil “DeviceAsWebcam”. Perbincangan ciri akan datang tentang mod kelas video USB (UVC) yang terdapat dalam beberapa peranti Android. Sehubungan itu, ini akan membolehkan komputer hos menerima dan membaca data video yang dirakam daripada telefon kamera.

Tukar telefon pintar menjadi kamera web melalui apl DroidCam untuk iPhone dan Android

DroidCam menyokong Android dan iOS untuk menukar telefon anda menjadi kamera web / © NextPit

Secara khusus, kaedah yang diterangkan adalah menggunakan sambungan USB berwayar, jadi tidak jelas sama ada akan ada sambungan wayarles berbanding dengan apa yang dimiliki oleh Kamera Kesinambungan. Tetapi memandangkan penggunaan USB yang meluas, ciri ini boleh disokong bukan sahaja dalam peranti Windows tetapi mungkin dengan MacBook juga. Terutama, ini adalah kelebihan yang boleh diperolehi oleh OS Android berbanding dengan pengehadan versi Apple kepada Mac dan iPhone.

Tidak jelas sama ada Google akhirnya akan mengeluarkan fungsi pada OS Android 14 dan sama ada ia akan mendapat apl Android yang setara dengan ihsan gergasi carian itu. Mungkin, ia boleh menyerahkan tugas kepada pengeluar tentang cara melaksanakan ciri tersebut ke platform masing-masing.

Adakah anda sudah menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera web? Apl atau program manakah yang anda gunakan? NextPit berminat untuk mendengar idea anda.