Apakah itu Wi-Fi Direct dan bagaimana anda menggunakannya pada Android?

14
© Google

Telefon pintar moden sarat dengan ciri-ciri dan boleh melakukan apa sahaja di bawah matahari. Walau bagaimanapun, hasil yang tidak diingini adalah bahawa banyak ciri ini kekal tersembunyi di bawah sub-menu dan tidak pernah benar-benar digunakan untuk potensi penuhnya. Wi-Fi Direct ialah contoh utama ini. Dalam artikel ini, kami menerangkan maksud Wi-Fi Direct sebenarnya dan memberitahu anda cara anda mungkin menggunakan ciri tersebut walaupun tanpa disedari.

Apakah itu Wi-Fi Direct?

Cara paling mudah untuk menerangkan maksud Wi-Fi Direct ialah memberitahu anda bahawa ia adalah satu bentuk komunikasi langsung peranti ke peranti. Tidak seperti Wi-Fi ‘biasa’, yang memerlukan beberapa peranti untuk menyambung ke peranti terpusat (seperti penghala), Wi-Fi Direct membenarkan pengguna menyambung terus satu peranti ke peranti lain (oleh itu istilah Direct). Sebab ia dipanggil sebagai Wi-Fi Direct adalah kerana ia menggunakan protokol keselamatan yang sama seperti sambungan Wi-Fi biasa kami (WPS dan WPA/WPA2).

Wi-Fi Direct boleh dilihat sebagai sejenis Wi-Fi generasi kedua, kerana ia membenarkan peranti serasi yang tidak mempunyai sambungan internet mereka sendiri, mewujudkan sambungan bersama dengan yang melakukannya (Hotspot, modem atau penghala). Terima kasih kepada Wi-Fi Direct, anda boleh membina rangkaian wayarles antara berbilang peranti. Selain itu, anda boleh menggunakan Wi-Fi Direct dalam kombinasi dengan Miracast untuk menyiarkan skrin ke peranti lain dengan paparan. Wi-Fi Direct generasi terbaru juga serasi dengan NFC.

Wi-Fi Direct disokong secara meluas oleh sekumpulan besar peranti – terutamanya telefon pintar, tablet, komputer riba, kamera digital dan TV. Samsung Galaxy S (dilancarkan pada 2010) adalah salah satu telefon pintar pertama yang menyertakan ciri ini, dan bermula Android 4.0 Ice Cream Sandwich, semua telefon pintar Android mempunyai ciri ini disertakan secara asli. Sekiranya anda tertanya-tanya, produk Apple juga menyokong ciri Wi-Fi Direct – kecuali – mereka telah memilih untuk menjenamakan semula kepada AirDrop dan AirPlay.

iOS 15 iPhone Ungu

Malah peranti Apple dan iOS menyokong Wi-Fi Direct. Mereka hanya menamakannya kepada Airdrop/AirPlay / © NextPit.

Dalam istilah yang lebih mudah, Wi-Fi terus membenarkan peranti tanpa sambungan internet mereka sendiri untuk menyambung kepada peranti yang bersambung. Dalam kes telefon pintar dan peranti Android, anda boleh menyambungkannya dan memindahkan fail dengan cepat tanpa perlu menggunakan kabel. Jadi, adakah Wi-Fi Direct hanyalah versi Bluetooth yang dimuliakan? Nah, ya dan tidak. Kelebihan menggunakan Wi-Fi Direct melalui Bluetooth ialah julat Wi-Fi dan kelajuan pemindahan jauh lebih tinggi daripada Bluetooth. Jadi, secara ringkasnya – gunakan Wi-Fi Direct jika anda mahukan cara yang lebih baik untuk menghantar fail dari satu peranti ke peranti lain.

Apakah kegunaan Wi-Fi Direct?

Sehingga 2021, ciri ini digunakan untuk pelbagai aplikasi yang terdiri daripada perkongsian fail dan pemindahan data kepada perkongsian skrin dan juga bermain permainan bersama-sama. Mari kita lihat beberapa kes penggunaan dengan contoh.

1. Perkongsian fail antara telefon

Berkongsi fail besar antara telefon pintar tidak begitu mudah beberapa tahun lalu. Satu-satunya pilihan yang anda ada ialah Bluetooth dan kabel. Walaupun menggunakan Bluetooth adalah OK apabila melibatkan fail kecil, menggunakannya untuk berkongsi fail yang lebih besar bermakna menunggu beberapa minit (atau jam) untuk pemindahan selesai. Pemindahan data menggunakan kabel adalah lebih pantas – tetapi kemudian ia menyusahkan. Walau bagaimanapun, dengan kemunculan Wi-Fi Direct, pemindahan fail besar antara telefon pintar (dan juga komputer riba/komputer) menjadi lebih mudah. Untuk mengetahui cara memindahkan fail menggunakan Wi-Fi Direct, sila semak bahagian seterusnya kami.

Perkongsian Wi-Fi juga digunakan untuk mengalihkan data dengan pantas daripada telefon lama ke telefon baharu semasa menyediakannya buat kali pertama.

Fail Oleh Google

Files By Google menggunakan protokol Wi-Fi Direct untuk fungsi pemindahan failnya/ © Google

2. Percetakan Tanpa Wayar

Kebanyakan pencetak moden menyokong Wi-Fi Direct – dengan itu membolehkan mereka berkomunikasi secara wayarles dengan komputer dan telefon pintar serta mengendalikan kerja pencetakan tanpa wayar dengan mudah.

3. Bermain permainan dan perkongsian skrin

Kawasan lain yang kami telah melihat Wi-Fi Direct digunakan secara meluas termasuk luar talian, permainan telefon pintar jarak dekat dan perkongsian skrin. Awak dengar betul. Ciri perkongsian skrin wayarles yang disokong oleh telefon anda datang dari Wi-Fi Direct. Terdapat beberapa permainan yang menggunakan ciri yang sama dan membenarkan pengguna bermain permainan berbilang pemain tanpa memerlukan sambungan internet.

Cara menyediakan Wi-Fi Direct

Setiap telefon pintar Android yang menggunakan Android 4.0 dan ke atas mempunyai fungsi Wi-Fi Direct (bar beberapa pengecualian yang jarang berlaku). Walaupun antara muka pengguna sistem mungkin berbeza-beza, menetapkan fungsi ini agak mudah dan bersatu merentas semua peranti. Wi-Fi Direct, sehingga baru-baru ini, tidak menawarkan sokongan asli untuk pemindahan fail. Itu tidak lagi berlaku, terima kasih kepada ciri yang baru diperkenalkan yang dipanggil Nearby Share. Google juga mempunyai aplikasinya sendiri yang dipanggil ‘Fail’ yang merangkumi fungsi pemindahan Fail (yang menggunakan Wi-Fi Direct).

Kebanyakan telefon pintar moden tidak memerlukan anda ‘menghidupkan’ Wi-Fi Direct secara manual. Ciri ini dihidupkan secara automatik apabila anda menghidupkan Wi-Fi. Untuk menyemak status Wi-Fi Direct pada peranti anda, pergi ke Tetapan -> Rangkaian & internet -> Wi-Fi -> pilihan Wi-Fi dan kemudian ketik Wi-Fi Direct. Telefon pintar anda akan mula mengimbas peranti yang boleh anda sambungkan.

WiFi Terus Android 12

Mengakses menu Wi-Fi Direct pada Android 12/ © NextPit

Tidak seperti Bluetooth, tiada butang atau apa-apa yang perlu anda ketik untuk menghidupkan Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct didayakan apabila anda mempunyai sambungan internet yang stabil. Ini tidak bermakna Wi-Fi Direct dihidupkan sepanjang masa. Telefon pintar anda hanya mula mengimbas peranti berdekatan untuk disambungkan apabila anda mengetik pada tab Wi-Fi Direct.

Penting: Anda juga perlu menghidupkan Wi-Fi terus pada komputer riba, televisyen, pencetak atau mana-mana peranti yang anda sambungkan, serta mengaktifkannya pada telefon pintar anda menggunakan langkah di atas.

Pernahkah anda menggunakan ciri langsung Wi-Fi pada telefon pintar anda sebelum membaca artikel ini? Sudah tentu, jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai topik ini, sila tinggalkan di bawah dalam komen!


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Julai 2021. Komen lama telah dikekalkan.