Apakah komputer? Garis antara iPadOS dan macOS kabur

17

© Apple

Terdapat banyak perbincangan mengenai pengiklanan Apple untuk iPad Pro di bawah slogan: “Apakah komputer?” Pada WWDC 2019, syarikat yang berpangkalan di Cupertino telah menjadikannya lebih sukar untuk menjawab soalan ini dengan pengumuman iPadOS dan MacOS Catalina, yang semakin hampir tetapi masih jauh berbeza.

Persoalan yang timbul di kepala ramai peminat dan peminat teknologi Apple ialah: adakah Apple mahu menggabungkan barisan produk Mac dan iPadnya? Di atas pentas di Steve Jobs Theather, Craig Federighi menjawab soalan ini secara langsung tahun lepas:

Tahun ini, bagaimanapun, nampaknya syarikat itu semakin mendekati produknya dalam pasaran PC dan tablet sebagai satu. Mahu atau tidak mahu mengaku….

Lagi tentang Mac pada iPad

Mari kita mulakan dengan iPadOS, nama kemas kini iOS baharu yang dikhaskan untuk iPad, yang kini akan diasingkan daripada versi untuk telefon pintar. Apple juga mengumumkan ketibaan sistem multitasking baharu yang lebih maju dengan keupayaan untuk membuka aplikasi yang sama dalam berbilang tetingkap. Ini, dalam amalan, memberi anda keupayaan untuk membuka dua contoh apl yang sama seperti pada PC sebenar. Di atas pentas, demo dengan dua dokumen Microsoft Word dibuka pada masa yang sama telah ditunjukkan.

  • iPadOS: Apple memberikan iPad sistem pengendaliannya sendiri

Penyemak imbas Safari telah berkembang lebih dekat kepada versi macOS dengan sistem navigasi gred desktop sepatutnya menyelesaikan salah satu aduan terbesar pemilik iPad. Selain itu, aplikasi Fail telah disemak semula dengan penambahan sokongan untuk perkongsian fail melalui rangkaian melalui standard SMB dan, benar-benar revolusi untuk dunia iPad, keupayaan untuk mengurus storan luaran seperti stik USB, Pemacu Keras atau SSD mudah alih.

androidpit wwdc 2019 240

iPad Safari baharu juga mempunyai pengurus muat turun! / © Apple

Satu lagi ciri baharu iPadOS yang tidak mendapat tempat di atas pentas pada acara Apple ialah sokongan untuk tetikus. Ini bukan fungsi muktamad, jadi jangan harap dapat memaparkan penunjuk gaya PC. Walau bagaimanapun, fungsi ini boleh diaktifkan dalam tetapan kebolehaksesan dan nampaknya berfungsi dengan baik.

Lagi iPad pada Mac

Turut diumumkan pada WWDC 2019 ialah macOS 10.15 Catalina. Nampaknya mahu membawa Apple PC lebih dekat dengan pengalaman iPad. Malah, pada macOS, terdapat beberapa fungsi dan ciri estetik yang dipinjam daripada iPad. Pusat Pemberitahuan dengan widget adalah satu contoh. Launchpad yang menunjukkan program dan Apl yang dipasang kelihatan betul-betul sama dengan skrin utama iPad.

macbook macos high sierra launchpad wira

Launchpad pada Mac kelihatan seperti skrin utama iPad. / © Sokongan Apple

Tahun lepas, sekali lagi di WWDC, Apple mengumumkan apa yang dipanggil Projek Marzipan yang bertujuan untuk menyatukan pembangunan aplikasi iOS (dan dalam kes ini dengan iPadOS) dengan yang untuk macOS. Tahun ini, syarikat California mengambil langkah lebih jauh dengan Project Catalyst, rangka kerja baharu yang sepatutnya membantu pembangun membawa apl iPad mereka ke Mac.

androidpit wwdc 2019 351

Sesetengah aplikasi Apple iPad sudah tersedia pada macOS 10.14 Mojave. / © Apple

Di samping itu, iTunes tidak akan wujud lagi. Program pengurusan peranti audio, video dan iOS yang popular Apple akan digantikan dengan tiga aplikasi berfokuskan ciri. Muzik Apple, Podcast dan Apple TV, yang akan menggantikan iTunes, dan mempunyai nama yang cukup jelas. Pengurusan iPhone dan iPad akan dialihkan ke Finder.

androidpit wwdc 2019 335

Tiga aplikasi baharu yang akan menggantikan iTunes. / © Apple

Mac dan iPad akhirnya berfungsi sebagai satu pasukan

Secara jujur, fungsi yang paling menarik, sekurang-kurangnya bagi saya, dipanggil Sidecar. Dengan ciri ini, anda boleh menggunakan iPad sebagai paparan wayarles kedua untuk Mac, menyediakan akses kepada dunia kemungkinan baharu dengan sokongan untuk kawalan sentuh dan Apple Pencil. Dengan Sidecar, Apple hampir mengisytiharkan perang terhadap tablet grafik profesional yang boleh digantikan dengan iPad Pro, yang dalam banyak kes mempunyai lebih banyak ciri dan kualiti paparan yang lebih tinggi.

androidpit wwdc 2019 338

Garis antara iPad dan Mac menjadi semakin kurang jelas. / © Apple

Pada pendapat jujur ​​saya, hala tuju yang diambil oleh Apple adalah jelas. Ia bukan tahun ini atau akan datang, tetapi lambat laun syarikat itu akan menggabungkan dunia ultra-mudah alih tablet berkuasanya dengan komputer ribanya yang digunakan oleh profesional yang perlu bekerja dalam perjalanan.

Adakah anda bersetuju dengan saya atau adakah anda fikir ini tidak akan berlaku?