Apakah Maksud “Snapchatters Lain”?

10

Istilah “Snapchatters Lain” boleh membuatkan anda menggaru kepala apabila melihat cerita anda di Snapchat. Jika anda mendapati diri anda dalam situasi ini, anda tidak bersendirian. Ramai pengguna di platform telah bertanya soalan yang sama. Walau bagaimanapun, menjelajah laman web Snapchat tidak akan menghasilkan sebarang jawapan kerana syarikat itu tidak menyebutnya di mana-mana di tapaknya.

Nasib baik, kami telah melakukan beberapa penggalian dan telah menemui apa yang dimaksudkan dengan istilah “Snapchatters Lain”. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda dengan tepat maksudnya.

Apakah Maksud “Snapchatters Lain” pada Snapchat?

Ungkapan “Snapchatters Lain” merujuk kepada pengguna Snapchat yang telah melihat cerita anda tetapi tidak mengikuti apl tersebut. Walaupun itu menjawab satu soalan, ia menimbulkan beberapa lagi. Adakah ini bermakna rakan telah menyahikut atau menyekat anda? Mari kita lihat lebih dekat siapa yang mendapat gelaran “Snapchatters Lain”.

Anda Telah Dialih Keluar sebagai Rakan

Apabila seseorang yang anda berkawan di Snapchat melihat cerita anda, platform akan menunjukkan nama pengguna mereka di bawah penonton cerita biasa. Ini bermakna jika seseorang yang anda fikir anda berkawan di platform muncul pada paparan cerita anda sebagai “Snapchatters Lain,” maka anda tidak lagi berkawan di Snapchat.

Saya tidak suka memberitahu anda, tetapi rakan anda mungkin menyahikut anda dan kini “lain”. Anda boleh menggunakan dua kaedah untuk mengetahui sama ada anda telah dialih keluar sebagai rakan di Snapchat.

 1. Buka Snapchat dan navigasi untuk bersembang di bahagian bawah skrin.
 2. Cari nama rakan anda pada senarai yang dipaparkan.

Jika status snap berbunyi “Status Menunggu” dan terdapat anak panah kelabu di sebelah nama mereka, maka mereka mungkin telah menyahkawan anda.

Cara lain untuk mengetahui sama ada anda telah dialih keluar sebagai rakan adalah dengan menggunakan skor Snapchat. Begini caranya:

 1. Lancarkan Snapchat dan cari orang yang anda fikir telah mengalih keluar anda sebagai rakan.
 2. Seterusnya, klik pada nama mereka dan ketik untuk membuka profil mereka.
 3. Semak untuk melihat sama ada anda boleh melihat skor Snapchat mereka. Jika anda tidak boleh, mereka tidak lagi mengikuti anda di Snapchat.

Malangnya, Snapchat tidak memudahkan untuk mengetahui apabila seseorang menyahkawan anda. Platform tidak menghantar pemberitahuan, tetapi anda masih boleh menghantar mesej pengguna melainkan mereka telah menyekat akaun anda. Kaedah yang digariskan di atas adalah penyelesaian yang baik apabila mengetahui sama ada “Snapchatter Lain” ialah seseorang yang telah menyahikuti anda.

Anda Telah Disekat di Snapchat

Orang yang muncul dalam senarai penonton cerita anda sebagai “Snapchatters Lain” mungkin telah menyekat anda selepas melihat cerita anda. Ia benar-benar membuat anda mempersoalkan siaran anda, bukan? Walau bagaimanapun, sebelum membuat kesimpulan, mari pastikan bahawa pengguna memang telah menyekat anda pada platform. Ketiga-tiga kaedah ini akan membantu anda memahami perkara yang paling penting.

 1. Buka Snapchat dan tekan ikon Carian (kanta pembesar) di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Taipkan nama pengguna orang yang anda cari.

Jika nama mereka tidak muncul, mereka mungkin telah menyekat anda di Snapchat.

Anda juga boleh menyemak perbualan baru-baru ini untuk mendapatkan petunjuk tentang status persahabatan dalam talian anda dengan pengguna lain. Inilah caranya:

 1. Lancarkan Snapchat dan ketik pada ikon Sembang di bahagian bawah skrin.
 2. Tatal ke bawah senarai sejarah sembang dan cari perbualan anda dengan pengguna lain.

Jika mereka tidak muncul dalam sejarah sembang anda, mereka mungkin telah menyekat anda. Cuba hantar mesej kepada pengguna. Jika anda mendapat respons yang mengatakan bahawa mesej tidak dapat dihantar, itu pengesahan lanjut bahawa anda telah disekat. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mereka tidak lagi mempunyai akses kepada mana-mana cerita masa hadapan yang anda siarkan.

Jika anda cuba menghantar mesej dan status mengatakan “belum selesai”, kemungkinan besar mereka telah menyahkawan anda tetapi tidak menyekat anda.

Anda Belum Menambahkannya pada Snapchat

Jika anda mempunyai akaun Snapchat awam dan melihat “Snapchatters Lain” pada paparan cerita anda, anda mungkin tidak menambahkan pengguna itu pada senarai rakan anda. “Snapchatters Lain” sama ada mempunyai anda dalam akaun mereka sebagai rakan atau telah menghantar permintaan rakan kepada anda yang belum anda balas.

Dengan langkah yang ditunjukkan di bawah, anda boleh mengetahui siapa “Snapchatters Lain” ini dan memutuskan sama ada anda mahu menjadikan mereka sebagai rakan dalam akaun anda.

 1. Buka Snapchat dan klik pada ikon Profil di sudut kanan atas.
 2. Pilih Cerita saya daripada menu lungsur turun dan tatal senarai penonton.
 3. Lihat nama di bawah “Snapchatters Lain” untuk melihat dengan siapa anda tidak berkawan.
 4. Ketik pada nama mereka untuk melihat profil mereka.

Jika anda tersilap terlupa untuk menambah “Snapchatters Lain” pada senarai rakan anda, anda boleh berbuat demikian sekarang sebelum keadaan menjadi janggal.

Cara Mencegah “Snapchatters Lain”

Orang yang tidak berkawan dengan anda di Snapchat hanya akan melihat cerita anda jika akaun anda terbuka. Jika melihat “Snapchatters Lain” pada paparan cerita anda telah menyedarkan anda bahawa orang yang tidak dikenali mengikuti akaun anda, anda boleh menukar tetapan privasi anda seperti yang diterangkan di bawah.

 1. Lancarkan Snapchat dan ketik ikon Profil di sudut kiri atas.
 2. Dari skrin profil, klik pada ikon Tetapan.
 3. Tatal ke bahagian “Siapa yang boleh” dan ketik pada Lihat Kisah Saya.
 4. Tekan Rakan Sahaja untuk menghalang orang rawak daripada akaun anda.

Perbezaan Antara “Snapchatters Lain” dan “+1 Lagi”

Dalam senarai pemapar cerita anda di Snapchat, anda akan melihat tiga kategori orang. Akan ada mereka yang menjadi kawan bersama anda di platform, “Snapchatters Lain,” dan “+1 lagi.”

Perbezaan utama antara “Snapchatters Lain” dan “+ 1 lagi” ialah “Snapchatters Lain” mempunyai nama pengguna mereka dipaparkan dalam senarai orang yang melihat profil anda. Walau bagaimanapun, mereka dalam kategori “+ 1 lagi” tidak akan dapat dikenal pasti.

Kumpulan “Snapchatters Lain” terdiri daripada mereka yang telah menyekat atau menyahkawan anda atau orang yang mempunyai anda dalam senarai rakan mereka. Walaupun semua yang menghubungkan anda dengan kumpulan orang ini adalah permintaan rakan, terdapat pautan yang telah ditetapkan yang diiktiraf oleh Snapchat.

Dengan kategori “+ 1 lagi”, tiada hubungan, bersama atau sebaliknya, antara anda berdua. Anda tiada dalam senarai rakan mereka, dan mereka tiada dalam senarai rakan anda. Oleh itu, istilah “+ 1 lagi” biasanya muncul jika profil anda terbuka.

Misteri Selesai

Tidak jelas mengapa Snapchat memperkenalkan istilah “Snapchatters Lain” tetapi gagal menjelaskannya kepada penggunanya. Walau bagaimanapun, makna frasa itu kini telah didedahkan selepas sedikit menyelit. “Snapchatters lain” merujuk kepada mereka yang telah melihat cerita anda dan sama ada mengalih keluar anda sebagai rakan atau menyekat anda sama sekali. Ini boleh menjadi cara yang agak janggal untuk mengetahui bahawa semuanya tidak baik dengan persahabatan anda. Ia juga boleh merujuk kepada seseorang yang mengikuti anda, tetapi anda tidak mengikuti mereka kembali. Sama ada cara, misteri “Snapchatter Lain” telah diselesaikan.

Pernahkah anda tertanya-tanya apa maksud “Snapchatter Lain” pada Snapchat? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam artikel ini untuk mengetahui? Beritahu kami pendapat anda tentang frasa di bahagian komen di bawah.