Apakah pengecasan wayarles terbalik dan peranti mana yang menyokongnya?

22

© NextPit

Selama beberapa bulan kami telah mendengar lebih banyak tentang apa yang dipanggil pengecasan wayarles terbalik, ciri inovatif yang disertakan dalam beberapa telefon pintar baharu yang membolehkan anda mengecas peranti lain secara wayarles, termasuk telefon pintar, jam tangan pintar dan aksesori lain. Tetapi bagaimana sebenarnya ia berfungsi? Dan peranti mana yang menyokongnya?

Kini terdapat dua cara untuk mengecas telefon pintar anda: melalui pengecasan kabel atau wayarles. Kaedah yang terakhir ini khususnya berjaya memindahkan tenaga ke peranti penerima melalui aruhan elektromagnet. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kami telah mendengar lebih banyak tentang pengecasan wayarles terbalik, dan ramai yang tertanya-tanya apakah perbezaannya dengan pengecasan wayarles klasik.

Mari kita mulakan dengan mengatakan bahawa tidak ada perbezaan. Pengecasan wayarles terbalik membolehkan telefon pintar bertukar menjadi stesen pengecasan kecil, jadi ia boleh digunakan untuk mengecas peranti lain tanpa kabel. Ciri ini muncul pada Huawei Mate 20 Pro, diikuti sejurus selepas itu oleh barisan Galaxy S10 Samsung dan, sekali lagi, Huawei P30 Pro, tetapi dijangka hadir pada kebanyakan telefon pintar utama pada 2019.

huawei p30 pro vs mate 20 pro 2

Kedua-dua Huawei Mate 20 Pro dan P30 Pro menyokong pengecasan wayarles terbalik. / © NextPit

Seberapa pantas pengecasan wayarles terbalik?

Ringkasnya: Pengecasan wayarles terbalik tidak begitu pantas. Ia sebenarnya adalah penyelesaian kuasa rendah yang berguna untuk pengecasan semula kecemasan, contohnya apabila rakan memerlukan lebih sedikit cas dan tidak mempunyai bank kuasa atau pengecas di tangan. Atau, ia berguna apabila anda ingin mengecas aksesori, seperti beberapa set kepala wayarles (Galaxy Buds atau Apple AirPods baharu, contohnya).

Walaupun teknologi pengecasan pantas (kabel) telah berkembang pesat selama ini (fikirkan 50W Super VOOC daripada OPPO Find X Lamborghini Edition), maksimum yang boleh dicapai pada masa ini melalui pengecasan semula tanpa wayar Qi ialah 20W, walaupun kebanyakan pengecas wayarles pada pasaran tidak melebihi 10W. Jadi, jika Super VOOC mampu mengecas bateri 3,000 mAh dalam masa 30 minit, dengan pengecas wayarles anda akan mendapat hasil yang sama dalam masa kira-kira 120 minit.

  • 41% hayat bateri dalam 10 minit? Selamat datang ke masa depan!

IMG 20160223 155735

OPPO Super VOOC adalah antara teknologi pengecasan terpantas yang ada. / © NextPit

Pengecasan wayarles terbalik, sebaliknya, tidak mempunyai piawaian kuasa, tetapi kami boleh mengesahkan bahawa kedua-dua Huawei dan Samsung tidak begitu pantas. Mate 20 Pro boleh menghantar sehingga 2.5W hingga 3W output, manakala Galaxy S10 boleh dicas sehingga 4W secara wayarles secara terbalik. Selain itu, tidak seperti pengecas wayarles klasik, peranti sumber akan sentiasa mempunyai had kuasa: baterinya sendiri.

Telefon pintar manakah yang mempunyai pengecasan wayarles terbalik?

Huawei Mate 20 Pro

Telefon pintar pertama yang boleh menyokong teknologi pengecasan wayarles terbalik dan kemudian mengecas peranti lain menggunakan standard Qi ialah Huawei Mate 20 Pro. Peranti ini, yang dibentangkan pada Oktober 2018, mempunyai bateri 4,200 mAh, jadi ia cukup untuk mengecas sepenuhnya sepasang fon kepala tanpa wayar dan mencapai waktu petang tanpa sebarang masalah.

huawei mate 20 pro 01

Huawei Mate 20 Pro ialah peranti pertama yang mempunyai teknologi ini. / © NextPit

Huawei P30 Pro

Pengilang China itu juga telah menyampaikan fungsi ini kepada perdana terbaharunya yang dibentangkan pada penghujung Mac, Huawei P30 Pro. Sama seperti Mate 20 Pro dalam banyak cara, peranti ini terkenal dengan fotografi yang sangat baik, kedudukannya sebagai raja kamera telefon pintar yang tidak dapat dipertikaikan pada masa ini.

  • Kamera dalam Huawei P30 Pro menawarkan lebih banyak zum, tetapi juga lebih menyeronokkan

Samsung Galaxy S10, S10+ dan S10e

Mengapa menawarkan hanya satu peranti pada satu masa yang boleh menyokong pengecasan wayarles terbalik? Semasa acara Unpacked pertama pada 2019, Samsung memperkenalkan tiga telefon pintar baharu dalam keluarga Galaxy S10, menjadikan ketiga-tiganya mampu mengecas peranti wayarles lain. Selain itu, bagi pengguna yang telah membuat pra-pesanan S10 atau S10+, pengeluar Korea Selatan telah memberikan mereka Galaxy Buds yang, seperti yang kami katakan sebelum ini, boleh dicas semula secara wayarles.

AndroidPIT huawei p30 pro lwn kamera samsung galaxy s10 plus

Malah P30 Pro dan seluruh keluarga Galaxy S10 boleh mengecas telefon pintar dan aksesori wayarles. / © NextPit

Peranti manakah yang boleh saya cas dengan pengecasan wayarles terbalik?

Tiada had untuk apa yang boleh dicas semula melalui teknologi ini. Jika telefon pintar, fon kepala, tetikus atau sebarang aksesori lain anda serasi dengan standard pengecasan wayarles Qi, ia boleh menerima kuasa dengan selamat daripada peranti yang dilengkapi dengan pengecasan wayarles terbalik.

  • Pengecas wayarles terbaik: mudah dan praktikal di setiap bilik

Adakah anda mempunyai sebarang soalan lain tentang teknologi ini? Tanya kami soalan anda di bawah dalam ulasan.