Apl GPS dan Peta luar talian terbaik untuk Android

4

© NextPit

Tidak ada kekurangan GPS Android dan apl navigasi yang tersedia di Gedung Play, tetapi tidak semua peta dicipta sama. Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan senarai pendek hanya apl navigasi dan pemetaan terbaik untuk anda semak. Ramai yang akan bekerja di luar talian dan juga dalam talian, jadi anda tidak perlu risau tentang mempunyai sambungan data yang berterusan sama ada, dengan syarat anda merancang sedikit lebih awal.

Lompat ke:

Peta Google

Peta Google menawarkan pelbagai ciri yang kukuh sehingga ramai orang tidak perlu melihat lebih jauh daripada lalai Android. Bersama-sama dengan arah belokan demi belokan, berbilang pilihan paparan, maklumat laluan terperinci, kemas kini trafik langsung dan segala-galanya yang anda harapkan daripada apl navigasi yang menghargai diri sendiri, Peta Google benar-benar menawarkan hampir segala-galanya.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakannya di luar talian, anda perlu memuat turun peta kawasan yang ingin anda gunakan terlebih dahulu. Jika anda berbuat demikian, anda jelas tidak mendapat kemas kini trafik tersebut lagi, kerana ia memerlukan sambungan. Peta Google juga mempunyai keupayaan untuk memuat turun berbilang kawasan ke telefon anda dan menggunakan Peta Google dalam mod ‘Wi-Fi sahaja’ apabila anda mempunyai sambungan rangkaian yang rosak.

  • Cara menggunakan Peta Google di luar talian

Ia juga kini membolehkan anda menyimpan peta pada kad SD luaran anda, membebaskan sedikit ruang pada telefon anda. Jika anda tidak memandu, ia menawarkan pilihan berjalan kaki, berbasikal dan pengangkutan awam untuk membawa anda ke destinasi anda, serta petikan daripada pelbagai perkhidmatan kereta.

Penjelajah yang kehabisan data kini mempunyai lebih banyak pilihan untuk menggunakan Peta Google di luar talian dengan keluaran Google Maps Go, versi apl asal yang lebih ringan yang membolehkan anda menjimatkan sumber pada peranti anda. Walaupun ia biasanya tidak ditawarkan untuk telefon pintar anda, anda masih boleh mendapatkan Google Maps Go. Klik di sini untuk mengetahui caranya.

gunakan peta google di luar talian 02

Peta Google membolehkan anda memuat turun berbilang kawasan untuk kegunaan luar talian. / © NextPit

Waze

Satu lagi aplikasi navigasi popular yang turut menampilkan sokongan luar talian ialah Waze. Waze sangat popular sehingga Google memutuskan untuk membelinya. Walaupun, buat masa ini sekurang-kurangnya, kedua-dua aplikasi peta telah dipisahkan oleh anjing besar di Mountain View, beberapa ciri mula diluluskan antara kedua-dua perkhidmatan. Waze tidak menawarkan sebarang muat turun peta terbina dalam seperti yang dilakukan oleh Peta Google, tetapi anda masih boleh mengakses menyelesaikan kerja dengan Waze tanpa sambungan internet. Inilah penyelesaiannya.

aplikasi peta gps waze

Kaedah untuk Waze tidak semudah dengan Peta Google, tetapi ia masih berfungsi. / © ANDROIDPIT

buka apl Waze anda dan tekan ikon Cari di penjuru kiri sebelah bawah skrin anda. Seterusnya, ketik Tetapan di penjuru kanan sebelah atas. Cari jalan anda ke tetapan Lanjutan dan kemudian Paparan & peta. Tatal ke bawah sedikit sehingga anda melihat pilihan untuk Pemindahan data, kemudian pastikan Muat turun maklumat trafik dipilih. Kini, apabila anda mencari destinasi atau laluan, anda boleh menyimpan data laluan dalam memori cache apl dan ia masih akan berfungsi di luar talian. Cuma pastikan anda tidak menutup apl!

Navigasi & Peta GPS Sygic

Sygic ialah salah satu apl navigasi luar talian yang paling popular pada Android, dan dengan alasan yang kukuh. Apl berkuasa TomTom menawarkan peta definisi tinggi untuk kebanyakan negara di dunia, dan ia sentiasa dikemas kini untuk memastikan ia dikemas kini dengan versi Android terbaharu.

Ia percuma untuk dimuat turun dan terdapat percubaan tujuh hari, tetapi jika anda ingin terus menggunakannya selepas itu, anda perlu sama ada membayar untuk ciri premium dan kemas kini trafik, atau hanya membayar untuk ciri tersebut. Jika anda tidak, perkara yang ditawarkan oleh aplikasi secara percuma adalah lebih asas.

Antara ciri utama ialah navigasi peta luar talian, GPS diaktifkan suara dengan panduan laluan, pemetaan dan imejan 3D, bantuan lorong dinamik dan pilihan untuk menayangkan navigasi GPS anda pada cermin depan kereta anda.

Masukkan beberapa pilihan penghalaan yang mantap, mod SOS, maklumat tempat letak kereta dan lebih daripada sejuta POI untuk dinavigasi dan Sygic ialah pesaing yang kuat untuk GPS luar talian terbaik. Ia juga kini telah disepadukan dengan Glympse, jika anda ingin berkongsi laluan atau ETA anda dengan rakan-rakan.

androidpit sygic

Terdapat ciri percuma, tetapi anda pasti mahukan ciri Premium. / © NextPit

CoPilot GPS

Apl GPS CoPilot hanya untuk pemandu, tetapi jika itu yang anda perlukan, maka ia hampir pasti mempunyai ciri yang anda cari. Walau bagaimanapun, mereka tidak datang secara percuma. Ya, mereka lakukan, tetapi hanya untuk tujuh hari – selepas itu, anda perlu membayar langganan Premium untuk mengekalkan akses kepada semua ciri.

Jika anda tidak mahu, anda masih boleh menggunakan pemetaan luar talian dan navigasi belokan demi belokan secara percuma, tetapi anda hanya mendapat versi 2D peta dan anda akan kehilangan beberapa komponen utama yang lain juga. Pengguna premium mendapat pemetaan 3D. Dalam versi penuh apl, terdapat pelbagai pilihan laluan dan amaran yang boleh disesuaikan sangat mengagumkan, jika mungkin agak menggembirakan bagi sesetengah orang. Sebenarnya terdapat pilihan untuk menggunakan laluan berjalan kaki, tetapi ia bukan tujuan utama apl itu, dan oleh itu, ia bukanlah yang terbaik.

Keluasan peta peringkat jalan penuh untuk muat turun luar talian akan menjadi tarikan kepada ramai orang, walaupun anda perlu membeli negara tambahan secara individu atau dalam pek seperti ‘seluruh Eropah’, contohnya. Jika anda membeli peta, anda juga mendapat akses percuma selama 12 bulan ke perkhidmatan ‘ActiveTraffic’ secara langsung CoPilot.

Jika anda perlu membeli berbilang peta untuk memandu di negara yang berbeza di seluruh dunia, CoPilot boleh menjadi mahal, tetapi bagi kebanyakan pengguna biasa ia tidak akan merugikan terlalu banyak berbanding dengan unit sat-nav kendiri. Ia jauh lebih mahal daripada alternatif percuma, walaupun.

androidpit copilot

CoPilot mempunyai set pilihan yang mengagumkan, tetapi ia bukan yang paling mudah untuk digunakan. / © NextPit

TomTom GO

Pada ketika ini, TomTom ialah pemain yang dihormati dalam industri navigasi, dan walaupun syarikat itu mungkin tidak menghabiskan banyak masa menumpukan pada unit GPS kendirinya pada masa kini, itu tidak bermakna ia tidak mengasah seluruh perniagaannya. Ini bermakna kepada anda ialah perkhidmatan pemetaan terkini dengan silsilah dalam membawa orang dari A ke B dan pelbagai pilihan penghalaan. Seperti yang lain, jika anda mahukan senarai pilihan yang tidak terikat, anda perlu menyerahkan wang tunai sebenar.

Sebagai permulaan, anda mendapat 50 batu penggunaan dengan ciri penuh, termasuk maklumat trafik langsung – jika anda ingin mendapatkan perbatuan tanpa had selama setahun, anda perlu membayar untuk menaik taraf. Harganya berbeza-beza di seluruh dunia, tetapi di AS ia kini $19.99 untuk satu tahun dan $44.99 untuk langganan tiga tahun.

Bersama-sama dengan panduan suara, penghalaan luar talian, kemas kini trafik langsung dan imejan bangunan 3D penuh, peta juga tersedia untuk lebih 100 negara.

androidpit tomtom

Peta TomTom menawarkan imejan 3D penuh, menjadikannya lebih mudah untuk sampai ke alamat yang betul. / © NextPit

MAPS.ME

MAPS.ME direka bentuk dengan mengambil kira fungsi luar talian. Aplikasi navigasi menawarkan liputan menyeluruh kawasan di seluruh dunia, carian luar talian dan navigasi GPS. Perniagaan, perkhidmatan dan pelbagai tempat menarik turut dipasarkan di seluruh dunia.

mapeswithme

MAPS.ME datang dengan set lengkap ciri, tetapi anda akan melihat iklan. / © NextPit

Apl ini dikemas kini setiap hari oleh komuniti OpenStreetMap. Penyumbang kepada projek sumber terbuka memastikan MAPS.ME kekal segar. Walaupun MAPS.ME adalah percuma untuk dimuat turun (dan telah berjanji untuk sentiasa kekal demikian), ia mengandungi iklan.

Peta Navigasi GPS MapFactor

GPS MapFactor tidak mempunyai fungsi peta dalam talian, tetapi ia bagus untuk navigasi luar talian. Mula-mula, anda perlu memuat turun peta semasa anda masih mempunyai internet, sudah tentu. Setelah peta dimuat turun, anda boleh mencarinya secara manual atau meminta arah dengan menggunakan alat Navigate, yang juga mempunyai beberapa ciri tambahan seperti odometer langsung, simulasi laluan dan main semula laluan.

MapFactor menawarkan lebih daripada 200 peta individu untuk dipilih, dengan lebih separuh berada di Eropah dan Amerika. Peta disusun mengikut negara, tetapi kawasan berpenduduk padat mempunyai sub-rantau yang tersedia. Sesetengah peta juga disertakan dengan lokasi kamera kelajuan – maklumat berguna untuk pemandu! Data peta itu sendiri ditarik daripada OpenStreetMap.

Apakah GPS luar talian kegemaran anda dan apl sat-nav? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!

Artikel ini telah ditulis semula sejak pertama kali diterbitkan. Komen di bawah mungkin tidak menggambarkan kandungan semasa.