Aplikasi Breathe: Lihat ciri Kesedaran baharu pada Apple Watch

11
© NextPit

Apple mengiktiraf arah aliran kesedaran dalam dunia peranti boleh pakai dan tidak membuang masa untuk menambah lebih banyak ciri pada apl Breathe sedia ada pada watchOS 8. Kami menunjukkan kepada anda ciri yang baharu dan kemampuannya.

Biar saya nyatakan di hadapan: Apl Kesedaran baharu pada watchOS 8 bertujuan untuk menggalakkan muhasabah diri dan meditasi, yang merupakan topik yang mungkin bukan secawan teh semua orang. Walau bagaimanapun, saya sendiri telah menyedari berkali-kali dengan pilihan “Bernafas” bahawa ia mampu melegakan tahap tekanan saya apabila saya mencubanya. Dengan sedikit latihan, anda sebenarnya boleh mendapat manfaat daripadanya, dengan andaian anda meletakkan fikiran anda kepadanya, iaitu.

Jika anda belum mempunyai watchOS 8 (yang kini dalam beta) dan sedang mempertimbangkan untuk memasang sistem pengendalian baharu sekarang: Kami telah mengumpulkan panduan tentang cara memasang watchOS 8 beta.

Maklumat asas tentang kesedaran

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, topik kesedaran perlahan-lahan tetapi pasti menjadi trend. Pada asasnya, ini mengenai pengalaman atau perasan diri anda secara sedar tanpa sebarang gangguan di sekeliling anda. Jika anda berminat dengan keseluruhan kerumitan kesedaran, saya amat mengesyorkan anda meneruskan bacaan tambahan di Wikipedia.

Secara peribadi, saya selalu mengalami kesukaran dengan istilah ‘mindfulness’. Bagi saya, ini bermakna anda harus memberi perhatian kepada persekitaran anda, dan ini menunjukkan bahawa saya harus mengambil berat tentang orang di sekeliling saya. Walau bagaimanapun, dalam konteks ini, kesedaran menunjukkan perhatian kepada diri sendiri.

Jika anda berminat dalam bidang muhasabah diri, perancangan matlamat hidup atau perkara lain yang berkaitan dengan teknologi, jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dalam ulasan. Mungkin kita boleh meneruskan topik ini dengan lebih mendalam. Seperti yang saya nyatakan, saya telah berurusan dengan ini untuk masa yang agak lama.

Pilihan pernafasan dalam apl Kesedaran.

Rutin pernafasan jam epal NextPit
Tarik nafas dan hembus…sebenarnya ada sesuatu yang sangat bermeditasi tentang menggunakan aplikasi ini / © NextPit

Pernafasan ialah ciri yang telah wujud sejak watchOS 3. Di sini, apl menentukan kadar pernafasan anda melalui maklum balas haptik dan visual. Ideanya adalah untuk anda memberi tumpuan sepenuhnya pada corak pernafasan anda sendiri untuk tempoh masa yang telah ditetapkan untuk menenangkan deria anda, berehat, dan akhirnya, melegakan tekanan.

Anda boleh menetapkan berapa lama anda mahu sesi berlangsung, serta kadar pernafasan atau keamatan maklum balas haptik. Kami akan kembali kepada perkara ini dengan lebih terperinci kemudian.

Pilihan refleksi dalam apl Kesedaran

Kesedaran jam epal NextPit

Saya fikir ini adalah idea yang bagus. Pusaran berwarna-warni pada paparan adalah bagus, tetapi ia tidak lebih daripada gimik. / © NextPit

Refleksi ialah latihan kesedaran yang singkat. Apple Watch menggalakkan refleksi peribadi dan bertujuan untuk menjana pemikiran positif: “Fikirkan tentang sesuatu yang anda syukuri dan pertimbangkan mengapa ia sangat penting kepada anda,” boleh menjadi salah satu contoh sedemikian.

Sesiapa sahaja yang telah menyimpan diari atau telah membuat jurnal pasti sudah biasa dengan metodologi ini. Ia sebenarnya sangat berkesan dan sering membantu bukan sahaja menjana pemikiran positif tetapi juga penyelesaian untuk masalah atau cabaran yang akan berlaku.

Semasa sesi refleksi, Apple Watch akan menggambarkan pusaran berwarna-warni meditasi pada paparan, yang juga sepatutnya membantu dalam proses relaksasi anda. Video berikut memberikan anda gambaran yang lebih terperinci tentang apl:

Menetapkan Kesedaran pada Apple Watch

Apple Watch secara proaktif mencadangkan fungsi kesedaran pada siang hari. Untuk menetapkan bilangan cadangan (termasuk menyahaktifkan fungsi ini), tempoh latihan pernafasan, serta kekerapan pernafasan, sebagai tambahan kepada pilihan lain, lakukan perkara berikut:

  1. Pastikan iPhone digandingkan dengan Apple Watch anda dan lancarkan apl Watch
  2. Tatal ke bawah ke item menu Kesedaran.
  3. Konfigurasikan fungsi mengikut keutamaan anda. Adakah anda mahu dimaklumkan terus pada Apple Watch, atau adakah anda lebih suka tidak menerima sebarang pemberitahuan langsung hari ini? Semua itu boleh dikonfigurasikan dengan mudah di sini.