Apple akan membenarkan anda mengawal peranti Cermin Mata dan VRnya dengan hanya pandangan anda

14

© Feelreal

Apple mungkin mengikuti ciri penjejakan mata termaju Meta atau bahkan mengatasi teknologi yang terdapat pada Quest Pro. Paten yang difailkan yang diterbitkan oleh gergasi Cupertino memperincikan bagaimana mereka akan membolehkan ini pada Kacamata Apple masa depan dan set kepala MR berasaskan xReality yang pertama.

Set kepala AR/VR terbaharu seperti Pico 4 dan Quest Pro mula menggabungkan lebih banyak penderia dan kamera untuk menghasilkan kandungan yang mengasyikkan. Apple juga telah menyedari betapa pentingnya teknologi ini untuk cermin mata pintarnya yang akan datang. Paten terkini memberi kami tafsiran visual sistem penjejakan mata Apple dan metodologi dalam bidang yang berbeza.

  • Mengapa Apple Glass belum dilancarkan lagi?

Apple Glass dengan aplikasi penjejakan mata

Dilihat oleh Patently Apple, lakaran itu menunjukkan sepasang cermin mata besar dengan paparan lutsinar sambil dihiasi dengan kamera dan penderia. Ia kemudiannya digandingkan dengan peranti kedua dalam bentuk iPad atau Mac yang berfungsi sebagai paparan berasingan dan antara muka rangkaian. Sehubungan itu, persediaan membenarkan pemandangan maya yang ditangkap daripada cermin mata dicipta semula dalam paparan.

Antara aplikasi menarik paten ini adalah dalam permainan di mana kandungan mengasyikkan boleh berlaku dengan hanya bergantung pada pandangan pengguna sebagai kawalan bebas tangan. Selain itu, ia boleh menjadi penting dalam pemasaran dengan mengukur gelagat pengguna menggunakan hanya kawasan atau objek yang dilihat pengguna. Lebih penting lagi, ia akan memberi manfaat dalam bidang saintifik dan perubatan untuk mendiagnosis gangguan atau penyakit.

Ciri penjejakan mata Apple pada Kacamata atau set kepala MR

Teknologi penjejakan mata Apple Glasses / © Patently Apple

Gabungan cincin pintar Apple dengan teknologi penjejakan mata

Selain daripada pelaksanaan ini, Apple boleh menambah baik lagi pengalaman OS xReality dengan memasangkan cermin mata pintar dengan aksesori seperti cincin pintar atau pengawal genggam yang serupa dengan Google Glass 2 yang dikhabarkan. Malangnya, kita perlu menunggu sedikit lagi sebelum melihat teknologi dalam kehidupan sebenar.

Bagi pencerobohan Apple ke dalam AR/VR, syarikat itu dijangka menghantar set kepala MR pertamanya tahun depan. Ia akan diikuti dengan satu set cermin mata AR pintar kendiri. Nama akhir dan harga tidak disahkan, tetapi kedua-duanya akan dijalankan pada sistem pengendalian Apple XR.