Apple iOS 16.3.1 dikeluarkan: Mengapa anda perlu (atau tidak) memasang kemas kini iPhone ini

12
© NextPit

Apple mengeluarkan kemas kini iOS 16 yang kecil tetapi penting kepada iPhone yang serasi hari ini. Perisian tegar versi 16.3.1 bertujuan untuk menangani beberapa isu. Antara kemasukan yang ketara ialah pengoptimuman pada pengesanan ranap iPhone 14 untuk mengelakkan pencetus palsu dan membetulkan iCloud yang tidak bertindak balas. NextPit berkongsi sebab anda perlu (atau tidak) memasang perisian ini.

Kemas kini iOS 16.3.1 adalah susulan mengejut kepada iOS 16.3 yang telah dilancarkan beberapa minggu lalu, di mana yang terakhir ini tertumpu pada menghapuskan pepijat dan bukannya memperkenalkan ciri serba baharu. Walau apa pun, kemas kini perisian baharu dan kecil seharusnya memberi impak yang besar dalam beberapa cara.

  • Jangan ketinggalan: Cara menggunakan SOS kecemasan iPhone 14 melalui satelit

Membetulkan pencetus palsu Pengesanan Ranap iPhone 14

Tidak dinafikan, Crash Detection telah menyelamatkan nyawa sejak ia mula diperkenalkan dalam iPhone 14 (Pro) dan jam tangan Apple tahun lepas. Walau bagaimanapun, pengenalan ciri ini tidak berjalan lancar selepas algoritma yang digunakan boleh mencetuskan penggera palsu semasa sukan berkelajuan tinggi seperti ski atau tunggangan rollercoaster.

Apple mengakui isu itu dengan mengeluarkan kemas kini tahun lepas. Tetapi ia tidak mencukupi untuk menyelesaikan atau meminimumkan penggera palsu. Gergasi Cupertino kini terus mengoptimumkan ciri dengan iOS 16.3.1 walaupun Apple tidak menyatakan dengan jelas perubahan yang telah dibuat untuk menambah baik ciri Pengesanan Ranap.

Apple sedang mengeluarkan cipnya di Amerika Syarikat

Apple iPhone 14 Plus mempunyai Pengesanan Ranap. / © NextPit

Tetapan iCloud dan permintaan Siri untuk Cari Saya menjadi tidak bertindak balas

Apple juga memperkenalkan pembetulan kepada ralat tetapan iCloud yang besar. Khususnya, ramai pengguna melaporkan bahawa mereka tidak boleh memulakan iCloud Backup ke apl kerana menekan togol akan mengakibatkan tetapan iCloud memaparkan data yang salah atau menjadi tidak bertindak balas. Jelas sekali, mengemas kini kepada iOS 16.3.1 akhirnya mengalih keluar isu utama.

Di samping kemas kini ini adalah untuk menyelesaikan isu Siri tidak membalas permintaan Cari Saya. Jika anda menggunakan Siri untuk mencari aksesori Apple yang disambungkan seperti Air Tag atau koordinat kenalan, pembantu pintar secara jelas tidak akan bertindak balas kepada arahan suara. Nasib baik, ini kini ditangani dalam iOS 16.3.1 juga.

Mengapa anda tidak perlu memasang iOS 16.3.1

Sebaliknya, iOS 16 Apple terus dibelenggu dengan isu utama walaupun dalam iOS 16.3.1. Seperti yang dilaporkan oleh ramai pengguna dalam forum dan tapak web, mengemas kini kepada iOS 16.3.1 akan mengakibatkan Google Photos ranap. Firmware baharu dipercayai menjadi punca ketidakserasian ini. Jadi, anda disyorkan supaya tidak memasang kemas kini ini jika anda menggunakan apl tersebut.

Model iPhone yang manakah boleh menaik taraf kepada iOS 16.3.1 dan bilakah anda boleh memasang kemas kini?

Jika anda tidak bergantung pada apl Foto Google, anda boleh memasang terus iOS 16.3.1 yang serasi dengan iPhone yang telah ditingkatkan kepada iOS 16. Anda boleh mendapatkan senarai penuh model yang serasi dalam panduan iOS 16 kami yang komprehensif.

iOS 16.3.1 sudah tersedia di banyak negara. Tetapi jika anda tidak melihat pemberitahuan perisian atau telah melumpuhkan kemas kini automatik, anda boleh pergi ke Tetapan umum > Kemas Kini Perisian untuk memasangnya.

iPhone manakah yang anda gunakan dengan iOS 16 sekarang? Bagaimanakah pengalaman anda dengan versi perisian terkini Apple setakat ini? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.