Apple Mahu Menampar Kamera Lanjutan ke Jam Tangannya

29
© NextPit

Bukan rahsia lagi bahawa Apple sudah pun mereka bentuk pelbagai cara untuk melengkapkan jam tangan pintarnya dengan kamera. Pembuat iPhone itu malah menunjukkan bahawa ia merancang untuk menyepadukan kamera tepat pada mahkota Siri Jam Tangan. Mereka kini mempersembahkan kaedah lain yang lebih praktikal, dan yang boleh didayakan oleh ciri biasa daripada iPhone atau MacBook.

Tidak seperti paten tahun lepas tentang Siri Apple Watch dengan kamera di mahkotanya, paten terbaharu yang difailkan oleh firma Cupertino (melalui Patently Apple) mencadangkan meletakkan sensor di antara jam tangan dan gelang tangan. Dengan reka bentuk baharu, kamera boleh digunakan untuk FaceTime, mengambil penunjuk biometrik seperti kadar denyutan jantung, mengimbas dokumen atau mungkin mengambil video atau foto persekitaran.

  • Jangan ketinggalan: Cara menggunakan Apple Watch untuk mengawal dan mengezum kamera iPhone.

Bagaimana Apple akan mereka jam tangan dengan kamera

Seperti yang diperincikan dalam paten, keseluruhan pemasangan kamera dan mikrofon akan diletakkan dalam selongsong lanjutan Apple Watch. Bahagian selongsong kelihatan condong ke bawah. Ia juga akan menempatkan sambungan yang memegang jalur tepat di bawahnya.

Apa yang menarik di sini ialah kedudukan bersudut kamera, yang boleh menyebabkan Apple menggunakan optik ultra-lebar untuk meliputi bidang pandangan yang lebih luas. Pada masa yang sama, ini akan membolehkan Apple Watch yang dilengkapi kamera menangkap kawasan ambien hadapan dan atas seperti yang digambarkan dalam aplikasi berkaitan yang disebut dalam pemfailan.

Paten Apple menunjukkan kamera bersepadu pada Apple Watch

Paten Apple menunjukkan kamera bersepadu pada Apple Watch. / © Apple

Tambahan pula, Apple mungkin mengiringinya dengan pendekatan yang serupa dengan Kamera Kesinambungan di mana iPhone ditukar menjadi kamera web kendiri untuk MacBook. Sebagai contoh, ciri ini memberikan pengguna pilihan tontonan yang lebih fleksibel termasuk paparan meja yang menunjukkan perkara di atas meja anda walaupun kamera menghadap ke hadapan dalam paparan berbeza.

Sekali lagi, tidak mungkin kita dapat melihat teknologi ini menjadi kenyataan pada model Apple Watch atau Watch Ultra sebenar (ulasan) dalam masa terdekat. Walau apa pun, ini kelihatan lebih boleh dicapai daripada percubaan Apple sebelum ini. Begitu juga, adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli satu jika ini menjadi kenyataan? Beritahu kami, kami sedang mendengar.