Apple Melancarkan Kemas Kini Tindak Balas Keselamatan Pantas iPhone

26
© NextPit

Apple telah menguji Respons Keselamatan Pantas baharunya dalam lelaran beta iOS 16 baru-baru ini. RSR ialah sejenis kemas kini kendiri yang membawa peningkatan keselamatan pada iPhone dan peranti lain seperti iPad dan MacBook. Hari ini, Apple mengeluarkan perisian tegar RSR awam pertama melalui iOS 16.4.1.

Tidak seperti sebelum ini, di mana kebanyakan patch keselamatan terikat dengan keluaran perisian iOS kecil dan utama, pengeluar iPhone telah merombaknya untuk iOS 16 kali ini. Selain daripada menamakan semula ia sebagai Respons Keselamatan Pantas, mereka juga memungkinkan untuk menolak kemas kini ini kepada pengguna secara berasingan daripada keluaran iOS biasa. Ini adalah langkah penting dalam kes di mana pembaikan kecemasan diperlukan.

  • Baca juga: Semua yang anda perlu ketahui tentang iOS 17

Apple tidak memberikan senarai perkara yang telah diubah dalam keluaran ini, selain daripada kata-kata umum yang menerangkan tentang RSR di tapak webnya. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa kemas kini ini termasuk peningkatan keselamatan penting dalam Safari dan rangka kerja sistem, serta perpustakaan yang akan mengurangkan atau menghapuskan kelemahan.

Peranti Apple manakah yang serasi dengan Respons Keselamatan Pantas

Kemas kini Rapid Security Response yang pertama kini tersedia untuk pengguna umum. Ia menyokong peranti yang dijalankan pada versi iOS 16.4.1. iPadOS 16.4.1 dan macOS 13.3.1. Gergasi teknologi Cupertino berkata kemas kini akan dilancarkan dalam keluaran berperingkat, jadi sesetengah pengguna mungkin hanya menerimanya lewat dalam jangka masa 48 jam.

Anda tidak sepatutnya melihat kemas kini jika anda menggunakan mana-mana beta yang lebih terkini, seperti iOS 16.5. Ia masih tidak jelas sama ada Apple akan menyampaikan patch serupa untuk binaan lain.

Cara merakam video skrin iPhone menggunakan Siri Voice Command

Apple akan mendayakan rakaman video skrin melalui Siri dalam iOS 16.5. / © NextPit

Pada iPhone dan iPad, anda akan dimaklumkan untuk memuat turun dan memasang kemas kini, atau secara alternatif, pergi ke Umum dalam Tetapan untuk memasangnya secara manual. Yang menghairankan, pengguna akan mempunyai pilihan untuk mengalih keluar perisian tegar jika masalah seperti pepijat muncul berikutan kemas kini.

Adakah anda fikir rangka kerja kemas kini keselamatan baharu Apple akan lebih baik berbanding sebelum ini? Adakah anda telah memasang kemas kini perisian Rapid Security Response terkini pada peranti Apple anda? Beritahu kami dalam ulasan.