Apple Mengaktifkan Pengesanan Penggera Asap HomePod: Begini Cara Anda Menyediakannya

29
© NextPit

Apabila Apple melancarkan HomePod gen ke-2, ia memperkenalkan keupayaan Pengecaman Bunyi. Hari ini, Apple mula mendayakan ciri ini bukan sahaja untuk pembesar suara bersaiz penuh, tetapi juga untuk HomePod Mini. Begini cara anda boleh menggunakan Pengecaman Bunyi untuk mengesan penggera asap di rumah anda.

Sama seperti iPhone, Pengecaman Bunyi pada pembesar suara HomePod Apple bergantung pada mikrofon terbina dalam untuk mendengar bunyi ambien dan arahan suara. Dalam kes HomePod 2023 dan HomePod Mini, ia juga digunakan untuk mengesan penggera yang datang daripada pengesan asap dan karbon monoksida bukan pintar.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menyediakan dan mengaktifkan penderia suhu dan kelembapan pada HomePod

Pemberitahuan asap boleh disertakan dengan rakaman video daripada kamera keselamatan

Apabila didayakan, HomePod boleh mengecam penggera dan seterusnya memberitahu pengguna melalui apl Home untuk iPhone, iPad dan juga jam tangan Apple. Sila ambil perhatian bahawa pemberitahuan dihantar jika pengguna berada jauh dari rumah. Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, rakaman video yang dirakam boleh dihantar jika terdapat kamera keselamatan sedia HomeKit yang disambungkan dalam rangkaian rumah pintar yang sama.

Mengenai privasi, Apple mendakwa bahawa semua pengecaman bunyi diproses secara tempatan pada peranti. Pada masa yang sama, komunikasi antara perkakasan Apple lain menggunakan penyulitan hujung ke hujung.

Apple HomePod 2 (2023)

Apple HomePod 2 dan HomePod Mini serasi dengan ciri Pengecaman Bunyi dan dihantar dengan penderia suhu. / © NextPit

Cara mengaktifkan dan menggunakan Pengesanan Asap pada Apple HomePod

Sekatan perkakasan dalam ciri Pengecaman Bunyi hanya menyokong Apple HomePod 2023 dan HomePod Mini yang terkini. Mengaktifkannya memerlukan anda menggunakan OS HomePod dan versi apl Home yang terkini.

Jika anda masih belum mengemas kini, anda akan melihat gesaan secara automatik untuk memasang perisian terbaharu untuk kedua-dua apl mudah alih HomePod atau Home anda apabila membuka apl Home.

Cara menaik taraf perisian HomePod untuk mendayakan Pengecaman Bunyi

Peningkatan kepada OS HomePod terkini diperlukan untuk mendayakan Pengecaman Bunyi dan pengesanan asap. / © NextPit

Di bawah ialah panduan langkah demi langkah untuk mendayakan pengesanan asap atau karbon monoksida pada pembesar suara Apple HomePod yang serasi.

  1. Lancarkan apl Home pada iPhone atau iPad.
  2. Navigasi ke tetapan utama dan pilih Keselamatan & Keselamatan.
  3. Pilih Pengecaman Bunyi untuk menghidupkan atau mematikan ciri.
Cara mengaktifkan Pengecaman Bunyi dan Pengesanan Penggera Asap pada Apple HomePod

Cara mengaktifkan Pengesanan Penggera Asap melalui apl Home pada Apple HomePod 2 atau Mini. / © NextPit

Seperti peranti dan aksesori rumah pintar yang lain, anda boleh membenarkan akaun Rumah lain mengikuti perkara yang berlaku di rumah untuk menerima pemberitahuan kritikal juga. Anda boleh mengurus ini dari bahagian Keselamatan & Keselamatan.

Kami ingin tahu sama ada anda akan mempertimbangkan untuk membeli Apple HomePod dengan ciri pengesanan penggera asap atau karbon baharu ini? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: TechCrunch