Apple merancang peningkatan memori besar pada iPhone 15 yang tidak dilihat selama bertahun-tahun

10
© NextPit

Tidak seperti sistem pengendalian Android, iOS telah membenarkan Apple menggunakan jumlah memori yang terhad pada iPhonenya setakat ini. Ini boleh dilakukan dengan membenarkan apl memperuntukkan RAM yang diperlukan dan bukannya keseluruhan iOS menguruskan memori. Walau bagaimanapun, ini juga menyekat kebolehan berbilang tugas sebenar pada iPhone. Apple akhirnya boleh menambah baik aspek ini pada iPhone 15.

Dilaporkan tahun lepas bahawa Apple merancang untuk memperkenalkan jenis RAM yang lebih besar dan lebih pantas pada iPhone 15. Sumber yang sama kini menggandakan ramalan sebelumnya bahawa iPhone tahun ini akhirnya akan beralih daripada persediaan 6 GB RAM semasa yang telah telah hadir sejak iPhone 12.

  • Jangan ketinggalan: 20 petua dan kiat iOS teratas untuk menguasai iPhone anda

Kapasiti memori Apple iPhone 15 (Pro).

Menurut laporan terbaru oleh perunding pasaran Trend Force, firma Cupertino sedang meningkatkan kapasiti memori dan spesifikasi siri iPhone 15. Mungkin, Apple akan menawarkan 8 GB RAM pada iPhonenya buat kali pertama.

Khususnya, hanya model iPhone 15 Pro dan Pro Max (atau Ultra) dipercayai menerima peningkatan dalam kapasiti memori. Sebaliknya, kedua-dua iPhone 15 dan iPhone 15 Plus juga boleh menerima memori LPDDR5 yang sama, walaupun pada hanya 6 GB. Ini adalah langkah yang dijangka memandangkan syarikat terus membezakan model standard daripada duo Pro.

Port Apple iPhone 14 Plus

Port Lightning Apple iPhone 14 Plus akan digantikan dengan USB-C pada iPhone 15. / © NextPit

Berapa banyak RAM akan berguna untuk iPhone

Terdapat pelbagai cara memori yang dinaik taraf akan memberi manfaat kepada iPhone. Di sebalik fakta bahawa Apple boleh terus mengoptimumkan prestasi peranti, ia juga akan menyokong ciri baharu yang ditambahkan pada iOS. Itu benar dengan Pulau Dinamik iPhone 14 Pro yang bergantung pada aktiviti latar belakang sebelum data ditunjukkan di sekitar potongan berbentuk pil. Begitu juga, Aktiviti Langsung memerlukan proses latar belakang yang lebih intensif juga.

Sebagai tambahan kepada memori, siri iPhone 15 dilaporkan menggunakan port USB-C bersama-sama dengan reka bentuk Dynamic Island untuk keseluruhan barisan. Sementara itu, iPhone 15 Pro (Max) boleh membuang butang fizikal memihak kepada jenis keadaan pepejal. Apple juga akan melengkapkan pasangan kedua dengan cipset Bionic A17 dan mengekalkan paparan 120Hz sebagai eksklusif.

Adakah anda fikir perlu untuk iPhone mempunyai lebih banyak RAM? Kami ingin mengetahui pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: MacRumors
Sumber:
TrendForce