Apple Mungkin Menangguhkan Set Kepala AR/VR Kerana Faktor Wow seperti iPhone yang Hilang

21
© NextPit

Walaupun petunjuk dalam WWDC 2023 Apple nampaknya menunjukkan bahawa pengeluar iPhone melancarkan set kepala AR/VR pertama mereka pada acara itu, seorang perunding terkemuka berpendapat sebaliknya. Sebaliknya, dipercayai Apple mungkin menangguhkan pengeluaran besar-besaran alat dengar berasaskan OS Realitinya dan mungkin mengalihkan pengumuman itu ke tarikh kemudian atas beberapa sebab.

Penganalisis Ming-Chi Kuo, yang terkenal dengan khabar angin Apple yang tepat tetapi kadangkala liar dan mengada-ada, berkongsi pandangan terbarunya yang dikongsi melalui Twitter bahawa pengeluar iPhone akan menolak pengeluaran besar-besaran set kepala ke pertengahan Q3 daripada tempoh Q2 asal tahun ini. Kelewatan itu akan menyebabkan kuantiti pengeluaran sasaran diturunkan daripada anggaran 500,000 unit kepada serendah 200,000.

  • Baca juga: Mengapa Kacamata Apple belum berlaku lagi?

Tanda harga yang berlebihan dan faktor wow yang hilang pada set kepala Apple XR Reality

Seperti yang dipetik oleh sumbernya, tekanan makroekonomi semasa seperti inflasi adalah pemacu utama keputusan Apple. Tetapi dia juga menyebut aspek dalam pembangunan perkakasan seperti ciri yang tidak dibakar yang memberi kesan kepada jadual waktu Apple. Cukup liar, Kuo juga berpendapat bahawa Apple boleh menetapkan tarikh pelancaran kemudian untuk set kepala XR kerana syarikat itu bimbang bahawa peranti itu tidak mempunyai faktor wow yang sama seperti iPhone.

Dalam laporan baru-baru ini di New York Times, beberapa pekerja Apple yang terlibat dalam projek itu diberitahu untuk ragu-ragu mengenai HMD (paparan yang dipasang di kepala) berjenama Apple. Di samping itu, mereka ini dilaporkan telah meminta pihak pengurusan atasan untuk menunggu selama setahun atau lebih sehingga teknologi yang diperlukan siap dan harga alat dengar akan cukup berpatutan untuk orang ramai.

Apple WWDC 2023

WWDC 2023 Apple akan bermula dari 5 Jun hingga 9 Jun / © Apple

Pengumuman ‘Reality Pro’ dan iOS 17 Apple

Apple telah pun merancang acara WWDC 2023 yang akan bermula pada 5 Jun. Dalam karya seni yang disertakan, gerbang berwarna-warni dilihat dan ada yang membayangkan bahawa ini menyerupai permukaan kanta pancake, yang juga digunakan dalam beberapa set kepala mewah seperti Meta Quest Pro.

Selain kemungkinan pelancaran peranti XR, pelbagai platform Apple terdiri daripada iOS 17 dan iPadOS 17 ke versi MacBook OS dan watchOS 10 akan dipratonton juga. Perisian utama iPhone seterusnya mungkin akan dikeluarkan pada masa akan datang bersama iPhone 15.

Adakah anda percaya bahawa Ming-Chi Kuo betul dalam ramalan terbarunya? Atau adakah anda fikir Apple akhirnya akan mengumumkan Reality Pro yang dikhabarkan pada bulan Jun? Begitu juga, kami ingin mendengar sentimen anda tentang perkara ini.